Антон Карнаух: Навіть не очікували таку активність під час карантину

 

Карантин вносить свої корективи у більшість галузе життя. Не виключенням став і «Ярмарок спорту» — масштабний фестиваль спорту та здорового способу життя, який вже шість років проходить у Запоріжжі наприкінці весни-початку літа.

Організатори «Ярмарку спорту», Асоціація спортивних організацій, вирішили не скасовувати захід через карантин, а перевели його в онлайн-площину. Всім учасникам запропоновано зняти відео-уроки зі своїх видів спорту, та викласти їх в мережі інтернет.

Який ефект організатори бачать від такого формату фестивалю, та чи багато колективів наважилися взяти участь у шостому «Ярмарку спорту», розповідає голова Асоціації спортивних організацій, Антон Карнаух.

 

-Розкажіть, скільки отримали заявок на участь в шостому «Ярмарку спорту»? Через карантин учасників буде менше?

— На сьогодні у нас вже є 34 учасники. Якщо порівнювати з 2018-2019 роками, коли «Ярмарок спорту» збирав до сотні колективів, то звісно цифри менші. Але перши три фестивалі проходили як раз в такому масштабі – 25-30 колективів. Тож кількістю учасників ми цілком задоволені. Чесно кажучи, навіть не сподівалися на таку активність під час карантину. Врешті решт ми подовжили реєстрацію учасників до 15 травня, адже заявки продовжують надходити.

— Хто цього року бере участь в «Ярмарку спорту», це здебільшого ваші постійні учасники, або є і новачки?

— Серед тих, хто наважився взяти участь в «Ярмарку спорту on-line» є постійні учасники, які з нами вже шість років поспіль. Наприклад круту програму тренувань з різних видів спорту представив спортивно-оздоровчий клуб «ОМ», долучилися хокеїсти з клубу «Запорізькі ведмеді», спортивний клуб «ХортА» з Василівки і не тільки. Ми дуже вдячні, нашим старожилам, що підтримали ярмарок і цього разу! Але несподіванкою стало, що більше половини учасників складають новачки. Цього року до нас приєдналися такі потужні організації, як Муніципальний футбольний клуб «Металург», Гандбольний клуб «Мотор», Запорізька федерація ушу, Школа плавання і стрибків у воду СДЮШОР «Мотор-Січ», Обласна дитячо-юнацька спортивна школа. А  поряд з ними ми отримали і чимало індивідуальних заявок, від окремих людей.

— Як гадаєте, з чим це пов’язано?

— На нашу думку, це тому, що онлайн формат «Ярмарку спорту» відкрив можливості для нових категорій учасників. Якщо у традиційному фестивалі брали участь лише колективи, то в форматі відео-тренувань люди мають можливість проявити себе індивідуально. Зокрема, дуже приємно, що ми одержали багато заявок від викладачів фізичної культури, які працюють в садочках, школах,  училищах, університетах. Ці креативні вчителі представляють власні цікаві форми занять спортом з дітьми різних категорій. Така кількість ініціативних педагогів дуже надихає!

— А які оригінальні тренування можете відзначити?

— Вони не те що оригінальні, а скажімо так, несподівані від деяких колективів. Незвичний формат «Ярмарку спорту» дозволив багатьом командам відкритися з іншого боку, надихнув на креатив наших постійних учасників. Наприклад, президент клубу тхеквондо ІТФ Ягуар Юлія Галенко, створила цикл відео тренувань із сурдо-перекладом, для дітей з вадами слуху. Шестиразова чемпіонка світу з паратхеквондо Вікторія Марчук поділилася власним комплексом вправ для підтримки форми. Андрій Афанасьєв, якого ми звикли бачити з тренажером для альфагравіті, цього разу створив унікальний комплекс занять для схуднення. З Житомирської області до нас приєдналася федерація скандинавської ходьби, і демонструє як займатися цим видом фізичної діяльності вдома. Є навіть мама-реабілітолог, яка навчає фізичним вправам з немовлятами. Тож завдяки «Ярмарку спорту» ми бачимо величезне розмаїття тренувань якими можна займатися вдома, для різних вікових категорії.

Приємно, що ініціативу проявляють не лише дорослі, а й самі юні спортсмени. Наприклад вихованці  СДЮШОР №1 зі спортивної гімнастики не просто зняли відео про свої тренування вдома, а й створили сторінку школи у соцмережах, спеціально щоб зареєструватися на Ярмарок спорту.

-Тож можна сказати, що карантин навіть пішов на користь учасникам «Ярмарку спорту»?

— Гадаю що так,  в тому, що цього року Ярмарок спорту відбудеться в віртуальному режимі, теж є свої плюси – це стимулює спортивну спільноту вчитися презентувати себе за допомогою інтернету і соцмереж, а це в сучасному світі надзвичайно корисні навички!

— Цього року вперше визначатимете переможця «Ярмарку спорту», чому вирішили так зробити?

-Девіз «Ярмарку спорту» — фестивалю «Обери свій спорт»! І саме можливість дати запоріжцям вибір спорту та фізичної активності ми ставимо за головну мету «Ярмарку спорту». Для нас важливо, щоб учасники не просто заявилися на «Ярмарок спорту», а розповіли про свою діяльність якомога більші аудиторії.  В умовах карантину єдиний спосіб зробити це – інтернет. Тому ми вирішили проводити шостий «Ярмарок спорту» в форматі конкурсу, переможця якого визначить народне голосування. Такий формат стимулює наших учасників привертати увагу широкого загалу до своїх клубів, видів спорту, тренувань. Люди агітують друзів, знайомих, «друзів-друзів», голосувати за себе, і поширювати цю інформацію. Таким чином більша кількість людей дізнається про їх діяльність, і той спорт, який вони розвивають. А отже, ми разом продовжуємо виконувати головну задачу «Ярмарку спорту» — знайомити запоріжців з видами спорту та колективами, що їх представляють.

-Як проходить голосування?

— Віддати голос за учасників «Ярмарку спорту on-line» можна на сайті нашого партнера, інтернет-видання «Запорізький спорт». Єдина умова – не більше одного голосу с однієї ІР адреси. Також ми просимо голосувати чесно і не застосовувати брудні технології – наші програмісти бачать кожну ІР адресу, з якої було віддано голос, ми контролюємо достовірність голосів. Перед тим як оголосити переможця, ми обов’язково пропустимо результати через бот-фільтр, аби переконатися, що голосування проводилося чесно. Крім того, ми вирішили створити спеціальну комісію з учасників «Ярмарку спорту», яка разом з нами відкриє результати голосування, і переконається в їх достовірності.

— До якого терміну триватиме голосування?

— Поки плануємо, що воно проходитиме до 22 травня. Далі ми візьмемо паузу, щоб перевірити чесність голосування, і у перший день літа 1 червня, оголосимо імена переможців.

— Що саме чекає на переможця?

— Як ми і обіцяли, той, хто набере найбільшу кількість голосів, а отже проведе найбільшу роботу з популяризації свого проекту, отримає 10 тисяч гривень від Асоціації спортивних організацій. А оскільки кількість учасників сягнула більше 30-ти, як ми і обіцяли, буде створено приз за друге місце у розмірі 5 тисяч гривень.

 

«ЗА!спорт»