Дмитро Липовцев: «Щоб вигравати на міжнародних турнірах, потрібні професійні команди в баскетболі 3х3»

 

Дмитро Липовцев, напевно один із найвідоміших сучасних баскетболістів Запоріжжя! Ще тільки рік тому він виступав у складі БК «Запоріжжя», а також бронзовий призер Кубку світу в Афінах в 2012-му році та призер Кубку Європи в Амстердамі в 2017-му році. Ми списались із Дмитром, щоб дізнатися чим він займається на даних момент. У нас вийшла непогана розмова, про баскетбол 3х3 про Запоріжжі та про перспективу даного виду спорту в Україні.

Діма, розкажи чим ти зараз займаєшся?

Займаюсь усім, що стосується баскетбол 3х3 в Україні. Даю поради, як людина, що «знає кухню» та специфіку баскетболу 3х3 (адже, для федерації баскетболу України — це відносно новий вид спорту). Із Сашею Гавриловим організуємо етапи  чемпіонату України. Разом із колишнім гравцем збірної України та БК «Київ» Андрієм Лєбєдєвим та Наталією Жержеруновою, яка у минулому грала за збірну та за запорізьку БК «Козачку» забезпечуємо діяльність збірних команд.

Як так сталось що у досить таки молодому віці (Дмитру тільки 34 роки) ти вирішив закінчити кар’єру у професійному баскетболі? Чи ми можемо тебе ще побачити на спортивному майданчику?

Не я вирішив, а обставини так склалися. До переходу в офіс, тренувався із БК Запоріжжя. Був в класній формі. За період карантину у мене повністю відновився хрящ. Почував себе, на той момент чудово і ніщо не дошкуляло. Але, нажаль, так склалося, що потрапив в таку «фінансову прослойку», коли деякі клуби, в тому числі і БК Запоріжжя не мали коштів для того аби запропонувати мені роботу. проте для  інших, навпаки  в пріоритеті на мою позицію був або легіонер, або «перспективний»)))

Мені зателефонував Михайло Бродський (президент федерації баскетболу України) і запропонував розвивати баскетбол 3х3 з офісу. Я погодився на пропозицію, хоч це було дуже нелегко. Особливо, коли ти перебуваєш у чудовій формі. Проте склалося, як склалося. Форму я підтримую і вважаю, що й досі міг би достойно грати на своїй позиції в нашій Суперлізі.

Нещодавно пройшли матчі чемпіонату з баскетбол 3х3, були поєдинку і в Запоріжжі, на твою думку вони чимось відрізняються від матчів у інших містах?

В Запоріжжі був обласний етап. Такі етапи трішки відрізняються по рівню від турів чемпіонату України. Адже в чемпіонаті України солідні призові і хлопці  там грають вже на більш професіональному рівні.

Зараз на просторах фейсбуку майже кожного тижня розгораються скандали із приводу конфлікту чи не конфлікту між федерацією баскетболу України (ФБУ) та Української стрітбольною лігою (УСЛ), можеш розповісти що відбулось і що зараз відбувається?

Це дуже довга історія… Федерація намагається впорядкувати баскетбол 3х3 в Україні і перенести «вуличний» вид спорту в правове поле. Щоб все було чітко і зрозуміло: хто, де і які турніри проводить(були неприємні випадки с «конторними» турнірами), скільки людей грають в 3х3, в яких містах більше, в яких-менше ,хто ці люди і т.п. Не всіх це влаштовує. А хтось, просто, не хоче реєструвати свої ліги і показувати їх регламент та принципи.

Зараз йде Олімпійські ігри у Токіо, де перемогу здобула команда Латвії обігравши в фіналі команду РОК! Це вперше баскетбол 3х3 був представлені на Олімпіаді? Вірно? Розкажи чому не було України і що треба було зробити нашій збірній щоб туди потрапити?

Все вірно. Збірні України зараз трошки «лихоманить». Через цілий ряд причин: зміна поколінь, важкість «відриву» від баскетболу 5х5. Нарешті, все більше спортсменів почали усвідомлювати ,що поєднувати 3х3 із 5х5 не вийде і нам, щоб вигравати на міжнародних турнірах, потрібні професійні команди 3х3.

Які на твою думку є перспективи Україні у баскетболі 3х3?

Ми вже втратили дуже багато часу і лише зараз починаємо  робити те, що серби, французи, латвійці та інші почали робити 8-10 років тому.

В Запоріжжі, однією із проблем для заняттям баскетболом 3х3, є не дуже добра інфраструктура, у той час коли у більшості міст України спортсмени виходять грати на сучасних майданчиках, в нашому місті матчі були на стадіоні «Славутич-Арена», на асфальті і на сонці… На твою думку, хто повинен займатися інфраструктурою у містах? Це повинна бути державна програма? Або місцева влада повинна цим займатися? І чому в Запоріжжі на твою думку нічого не рухається в цьому плані?

Я ж сам із Запоріжжя… І ви не уявляєте, як мені було заздрісно дивитися на нові майданчики в Харкові, Києві, Дніпрі… Я навіть не міг вийти потренуватися на вулиці. Дуже прикро це все. В Києві, мало не в кожному житловому комплексі, баскетбольний майданчик із про резиновим покриттям-звичайна справа. У Запоріжжі-асфальт.

Наскільки я знаю, президент запровадив  програму «Здорова Україна», ідея якої  зробить спорт доступним для всіх.   Дуже сподіваюсь, що це дасть результати.

Ну і на останок, питання традиційне, що складніше – здобувати перемоги на спортивному Майданчику чи займатися організаційними справами у федерації?

Просто грати набагаааато легше. Дуже сумую за тими часами

 

Спілкувалась Юлія Новицька