Олена Назаренко стала героїнею журналу «VIP-club»

 

У новому номері журналу «VIP-club» вийшло інтерв’ю з головною редакторкою сайту «Запорізький спорт», Оленою Назаренко. У рубриці «Професія» вона розповідає про професію спортивного журналіста.

Далі наводимо повний текст інтерв’ю.

 

Олена Назаренко: професія «Спортивний журналіст»

Головний редактор сайту «Запорізький спорт», ведуча програми «Тайм-Аут» на телеканалі Z, координатор проєктів Асоціації спортивних організацій «Ярмарок спорту» і «Спортивна гордість Запоріжжя»

-Яка Ваша професійна мрія?

-Звісно хочу потрапити на Олімпійські Ігри, попрацювати там як журналіст. Минулого року вперше була на чемпіонаті Європи з легкої атлетики – дуже сподобалася атмосфера і відчуття драйву.

-Як у ваше життя прийшов спорт?

-Я ніколи професійно не займалася спортом, але професійно займалася журналістикою. Ще з юності я мріяла працювати ді-джеєм на радіо – тоді це було модно. І згодом таки попрацювала на радіо, але в новинах. Писала в газетах, а коли одну з них закрили – перейшла на телебачення. Мій перший ефір був саме у спортивному відділі на ТВ-5.

-Чому обрали саме спортивну журналістику?

-На той час я вже втомилася від побутових новин, криміналу, негативу, про який ми розповідали в новинах на ТБ, хотілося щось змінити. А на ТВ-5 тоді працював відомий спортивний журналіст Михайло Федорович Ревенко, його навіть запрошували коментувати не одні Олімпійські Ігри, тож я прагнула в нього навчитися. Прийшла і попросилася на роботу. Він мені чомусь повірив, і взяв без жодного досвіду. Далі спортивну специфіку опановувала вже на практиці

-З якими складнощами стикнулися у цій професії?

-Було складно вивчати правила змагань, адже в кожному виді спорту вони свої. Авжеж, були ляпи, обурені дзвінки. Особливо багато кого дратувало те, що про спорт розповідає жінка… Але зазначу, що за останні 10 років жінок у спортивній журналістиці побільшало!

Щоправда сама професія переживає не кращі часи, особливо в регіонах. У жодній газеті немає спортивного відділу, скорочують спортивні редакції на телебаченні, в інтернет-виданнях спорту майже не приділяють уваги, та й спортивних журналістів в місті лишилося з десяток.

— Олено, який ваш улюблений вид спорту?

— Легка атлетика, я навіть працюю у прес-службі Федерації легкої атлетики Запорізької області. Чомусь душа лежить саме до цього виду спорту. Вдома замість серіалів по телебаченню завжди дивимось якісь чемпіонати чи змагання.

— Який спорт обрали для себе і своїх дітей?

-Три роки тому я відкрила для себе веслування на SUP-борді. Це заняття мене настільки захопило, що вже через 5 місяців після народження другого сина я почала підготовку до марафону на 13 кілометрів довкола острова Байда . Доречі, SUP допоміг швидко відновити фігуру після пологів. Тут головне — тримати рівновагу, при цьому напружується все тіло – виходить пасивний фітнес для всіх м’язів. Старший 7-річний син займається ушу. Молодшому наразі лише 2 рочки- все попереду.

-Чи бажаєте своїм дітям спортивну кар’єру?

-Мені подобаються спортсмени. Серед них багато розумних, цілеспрямованих особистостей. Просто треба зрозуміти, чи є у дитини спортивні здібності. Головне, аби діти були зайняті чимось корисним.

-І тут на допомогу приходить ще один проект, до якого ви дотичні — «Ярмарок спорту», чи не так?

-На перший «Ярмарок спорту» в Запоріжжі я потрапила як журналіст, і була в захваті. Адже в мене самої давно була ідея, що саме так має проходити День Фізкультури і місті. Не просто офіціоз, а щоб представники різних видів спорту збиралися разом, показували власну майстерність і давали глядачам спробувати власні сили.  І тут мою мрію реалізували! Познайомилась з організатором, Антоном Карнаухом, і з третього ярмарку я вже була в оргкомітеті.

-Чи складно координувати такий масштабний фестиваль?

-До ярмарку, який щорічно проходить наприкінці травня, ми починаємо активно готуватися вже після Нового року. Збираємо заявки учасників, допомагаємо знайти вигідну форму для презентації свого виду спорту. Заздалегідь рекламуємо наш захід, у соцмережах, аби зацікавити аудиторію. Та й технічно це теж дуже велика робота: цілими вантажівками кілька днів звозимо спортивний інвентар до парку. Лише  різного покриття – килимів, рингів, татами – на фестивалі цілий гектар.

-Цього року в Україні карантин через COVIS-19, чи відбудеться «Ярмарок спорту 2020»?

-Ми вирішили не відміняти ярмарок цього року, а провести його онлайн. Помітили, що усі наші спортсмени і так публікують відео своїх «карантинних» тренувань. Тож ми запропонували їм зняти свої майстер-класи для ярмарку, які ми  будемо публікувати їх на нашому сайті. Тобто людина, яка сидить вдома на карантині, зможе в одному місці побачити десятки тренувань з різних видів спорту та обрати для себе, або для своєї дитини те, що сподобається. Ще буде голосування за кращий спортивний майстер-клас, переможець якого отримає 10 тисяч гривень

-Ви вже більше 10 років у спортивній журналістиці – не набридло?

-Ні, уявляєте, ось так випадково знайшла в цьому своє покликання. Тепер розвиваю тему як можу: наприклад, веду єдиний в регіоні спортивний сайт – за свій рахунок та на власному ентузіазмі. Дуже болить мені ця тема, що в нас багато видатних спортсменів, перемог, але про це мало хто знає і говорить.

Я фанат запорізького спорту, та вважаю, що про нього треба більше розповідати. Всі знають відомих футболістів, а наших рідних спортсменів – ні. У нас багато чемпіонів та видатних людей! Для мене важливо показувати шлях людини: від простого хлопчика, або дівчинки, які ходили з вами в одну школу, до чемпіонів світу. Хочу, аби люди вірили, що це все реально.

Спортсмени, а не блогери, гідні бути прикладом для молоді, бо вони зробили себе своїми силами. При цьому залишаються дуже сучасними, освіченими та просто крутими. Мені б хотілося, щоб ці люди були на екранах.

-А хто надихає вас?

-Мене надихають багатодітні успішні мами. Нещодавно дивилася про Наталю Добринську – олімпійську чемпіонку з легкоатлетичного багатоборства. У неї троє дітей, великі досягнення, і вона чудово виглядає!

 

Джерело: VIP-club