Запорізькі ушуїсти дебютують на онлайн чемпіонаті Європи

pas

 

Світова пандемія COVID19 внесла суттєві зміни у плани спортсменів по всій планеті. До нових умов кожен пристосовується як може – від тренувань у зовсім непристосованих для цього місцях, до змагань у дистанційному форматі.

Новий передовий досвід, щодо останнього, підхопила і європейська федерація ушу, запропонувавши провести континентальну першість з ушу-таолу в форматі он-лайн. Українські спортсмени з радістю відгукнулися на таку пропозицію. Національна федерація в короткий термін сформувала збірну України для незвичного чемпіонату Європи, до складу якої увійшли десять представників Запорізької області: Максим Пасько, Данило Валюхов, Олександра Бурдакова, Іван Іващенко та Катерина Кондрашева – із Запоріжжя, та спортсмени з Бердянська – Олександра Березіна, Микита Бзаров, Антон Бзаров, Денис Сопов, Єлизавета Шеляг.

 

— Це перший в історії онлайн чемпіонат Європи, всім цікаво що з цього вийде. Європейська федерація ушу взяла за основу правила проведення міжнародних змагань, але скоротила вимоги,, і розробила спеціальні правила для онлайн-змагань. Зокрема зменшено майданчик для виступу спортсменів, до розмірів 3 на 6 метрів. На цьому майданчику треба було за 40 секунд продемонструвати певний комплекс, зняти відео та відправити в оргкомітет, — розповів президент Запорізької міської федерації ушу Максим Мороз, — Дуже приємно, що під час карантину наші провідні спортсмени зберегли свої кращі якості. Я був навіть здивований, коли дивився їхні відео, не очікував, що наші спортсмени знаходяться в чудовій фізичній формі. Беззаперечно, це  завдяки свідомості спортсменів та нашим відповідальним тренерам! Сподіваємось, що змагання будуть результативними для нас.

 

Запоріжці дізналися про змагання за кілька днів до кінцевого терміну подачі заявок, втім встигли організувати зйомки на кращому стадіоні регіону «Славутич-Арені», та продемонструвати все на що здатні.

 

-Через тривалий карантин всі спортсмени вже застоялися, і такий онлайн чемпіонат Європи буде для нас гарним та корисним тренувальним процесом, — ділиться враженнями лідер збірної Запорізької області, Майстер спорту України, Максим Пасько.

 

-Звісно, хотілося б більше відчути енергетику змагань, все ж таки чемпіонат Європи, відчути мандраж, хвилювання, побувати на п’єдесталі… Проте нині склалися такі обставини, тож треба пристосовуватися, — розповідає Катерина Кондрашева.

 

Дізналися кілька днів тому. Можна було краще підготуватися, аби тренувалися в залі з тренерами, але зважаючи на умови, які склалися — всі знаходяться у доволі непоганій формі. Подивимось що скажуть судді! — каже ще одна учасниця дебютного онлайн-чемпіонату Європи,  Олександра Бурдакова.

 

Онлайн-чемпіонат Європи з ушу триватиме з 25 травня по 5 червня. В цей термін відео всіх учасників будуть демонструвати в режимі он-лайн, а судді дистанційно оцінуватимуть майстерність спортсменів.