Микита Барабанов: «У мене креативні тренери»

 

18-річний запорізький легкоатлет Микита Барабанов цього сезону вперше дебютував на чемпіонаті Європи серед юніорів. На континентальній першості у шведському Борасі новачок не розгубився – 400 метрів пробіг, повторивши особистий рекорд, а у складі естафети 4х400 м став фіналістом чемпіонату Європи та виконав норматив «Майстра спорту України». Спеціально для прес-служби ФЛАЗО Микита підбив підсумки літнього сезону.

 

-Микита, розкажи про підсумки сезону.

-Головний старт, звісно, це був чемпіонат Європи, на який все ж вдалося відібратися — установку виконав. На цьому чемпіонаті мені дуже сподобалося. В першу чергу через те, що вдалося подивитися на атлетів такого високого рівня — побачити їх техніку, їх розминку, отримав для себе мотивацію бути з ними на одному рівні і вище. А взагалі стартів було багато. Найскладніше було пройти національний відбір на Європу у Кропивницькому.

— Велика конкуренція в твоєму виді?

-Так конкуренція дуже велика, у нас п’ять хлопців, які вибігають  з 48 секунд. Цей рік напевно найсильніший рік за останні років 6-7. Конкуренція дуже сильна. Відібратися в індивідуальному виді було завданням не з легких.

-Але така кількість сильних спортсменів дає можливість мати хорошу естафету.

-Так, цього року у нас непогана естафета вийшла – секунди не вистачило до рекорду України.

— На юніорському чемпіонаті Європи тобі довірили бігти останній етап, хвилювався?

-Мене поставили на останній етап, бо я в індивідуальних змаганнях показав найкращий результат, тому мені довірили четвертий етап. Велика відповідальність бігти останній етап, щоб не підвести хлопців, щоб гідно завершити естафету. Трохи хвилювався, але всі хлопці у нас в команді були хороші, дружні, це мені допомагало. В принципі, я вважаю, вдалося показати себе у естафеті і тренер задоволений. (ВІДЕО виступу Микити в фіналі естафети)

-Під час естафети події на доріжках розгоратися драматично – суперники падали під ноги, лідери втрачали паличку, морально складно було?

-Так. Головна задача для нас була потрапити до фіналу і не втратити паличку. Морально це було дуже хвилююче, адже у всіх нас це був перший такий старт, і ми боялися підвести один одного. Але в принципі ми впоралися.

https://www.facebook.com/olenasport/videos/2357809067800771/

-У Борасі на 400 метрівці ти повторив особистий рекорд, результатом задоволений, чи міг краще?

-Задоволений, але хотілося б трохи краще. Залишив це на майбутнє – подивився, отримав мотивацію і буду старатися покращити результат.

-Один з твоїх тренерів, Костянтин Михайлович Рурак, розповідав що ти весь сезон провів з травмою.

— Так, була невелика мікротравма, отримав їх у квітні –травні, вона мені давала деякий дискомфорт, але намагався про це не думати. Зараз вже все добре.

-Розкажи що робитимеш найближчим часом?

-У серпні буду відпочивати морально і фізично, треба відновити сили. А ближче до осені почну працювати, закладати базу на зимовий сезон, готуватися до наступного року, треба проявляти себе!

Як саме відпочиватимеш?

— Поїду на море з друзями, батьками, буду бігати легкі кроси, але не навантажувати себе.

-А вже є завдання або ціль на зимовий сезон?

-Хотілося б пробігти за нормативом майстра спорту 400 м, торік мені тільки 6 сотих не вистачило до виконання нормативу. Думаю на зиму багато планів буде. Основні змагання пройдуть в Сумах — чемпіонат України де відбиратимуть команду на чемпіонат Асоціації балканських легкоатлетичних федерацій. (до речі, в колекції Микити вже є бронзова медаль цих змагань, — прим.авт.)

-Коли у Запоріжжі, де тренуєшся?

-У мене креативні тренери,  Олена Володимирівна та Костянтин Михайлович Рураки завжди щось вигадують. На Хортиці буває тренуюся, в манежі, на стадіоні «Локомотив» – всюди де тільки можна

-Не вистачає у Запоріжжі літньої бази?

-Так сильно не вистачає, дуже хотілося б щоб вона була.

-До речі, розкажи про стадіон у Борасі. Який він у такому невеличкому місті (66 тисяч жителів, приблизно як Енергодар, Запорізької області, — прим.авт.)

-Стадіон шикарний, там навіть чемпіонати Європи проводилися. Це кращий стадіон, на якому мені доводилося побігати і покриття і трибуни – чудовий стадіон!

-А людей на тих трибунах багато було?

-На диво багато приходило глядачів, вони дуже дружно підтримували своїх шведів, класно вболівали. В Україні нажаль дуже мало людей збирають змагання. А там багато було глядачів — європейці люблять легку атлетику, приходять подивитися. Хотілося б щоб так і у нас було.

— Як тренери оцінили твій літній сезон?

-Тренери задоволені, сказали що я головну настанову на сезон виконав – впорався. І я їм дуже вдячний за те, що  вони мені так сильно допомогли, мотивували мене на результат!

 

Олена Назаренко, спеціально для Федерації легкої атлетики Запорізької області.