БК «Запоріжжя» завершує сезон за крок від бронзи Суперліги

Попри всі складнощі, команда з прифронтового міста була за крок від виходу до півфіналу

Місце в турнірній таблиці – 4 (перемоги – 15, поразки – 12). Плей-оф: чвертьфінальна серія з «Черкаськими Мавпами» – 0:2.  
Після невдалого попереднього сезону БК «Запоріжжя» повернув на пост головного тренера Валерія Плеханова, з яким пов’язані найвидатніші сторінки в історії клубу. Такий хід виявився вдалим. Разом із ним команду підсилили кілька досвідчених гравців, включаючи капітана Олександра Сізова. Перед сезоном сезону наставник озвучив головну мету – повернути «Запоріжжя» у число лідерів Суперліги.
Стартувавши з трьох перемог у чотирьох матчах, запорізький клуб підтвердив наміри свого тренера. Підопічні Валерія Плеханова підіймалися турнірними сходинками, завершивши 2023-й рік на другому місці Суперліги. Цьому посприяли зміни у ростері – команду підсилили досвідчений форвард Максим Нікітін, який одразу забрав титул MVP грудня, а також кандидат до складу збірної України U-20 – захисник Ростислав Кабанов. Водночас, кілька гравців «Запоріжжя» йшли серед лідерів Суперліги за статистичними показниками: Андрій Хохоник – за передачами, Олександр Сізов – за підбираннями, Віталій Биков – за перехопленнями.

Проте в другій частині сезону травми завадили запоріжцям утримати свої позиції. Основний розігруючий Андрій Хохоник пропустив місяць, капітан команди Олександр Сізов не зміг допомогти в останньому баблі, коли «Запоріжжя» та «Київ-Баскет» проводили лобовий поєдинок за 3 місце. Перед цим підопічні Валерія Плеханова вилетіли з Кубка України на стадії чвертьфіналу, програвши «Старому Луцьку» в одне очко. В останньому турі запорізький клуб вперше не зумів виграти жодної гри баблу, завершивши регулярний чемпіонат на четвертій сходинці. Таким чином суперником у чвертьфінальній серії плей-оф стала п’ята команда чемпіонату «Черкаські Мавпи».

Оскільки запорізький клуб не мав дозволу на проведення матчів у рідному місті, свідками обох стартових зустрічей стали вболівальники «Черкаських Мавп». Команда на чолі з досвідченими українцями Агафоновим, Марченком, Новіковим, Русловим та двома американцями Буном і Далкортом забрала обидві гри, закривши серію на свою користь. Ці матчі пропускав капітан «Запоріжжя» Олександр Сізов. Його відсутність, можливо, зіграла ключову роль, адже більшість ігрового часу в обох зустрічах запоріжці на рівних протистояли супернику. Для «Запоріжжя» сезон Суперліги Favbet 2023/24 завершився на стадії чвертьфіналу.

За підсумками регулярного чемпіонату розігруючий «Запоріжжя» Андрій Хохоник став найкращим асистентом Суперліги з показником 7,4 передачі за гру. Обійти Михайла Горобченка з «Дніпра» вдалося після останнього матчу, в якому плеймейкер запорізького клубу віддав 12 результативних передач у грі зі «Старим Луцьком». Капітан «Запоріжжя» Олександр Сізов став другим гравцем Суперліги в показнику підбирань (8,2 в середньому за гру), пропустивши лише форварда «Київ-Баскета» Вадима Заплотинського. Також капітану «Запоріжжя» належить рекорд сезону – 8 підбирань на чужому щиті в одному матчі. Форвард Максим Нікітін завершив регулярний чемпіонат у трійці лідерів за сумарною кількістю набраних очок, він став восьмим гравцем Суперліги за результативністю та ефективністю, і єдиним, хто отримував титул MVP місяця у складі БК «Запоріжжя». Віталій Биков фінішував у топ-5 ліги серед найкращих гравців за перехопленнями. У матчах регулярного чемпіонату він зробив 55 перехоплень – це третій показник у лізі. Разом з іншим вихованцями запорізького баскетболу Романом Морозовим та Антоном Буцом, ця трійка була надійним кістяком основи БК «Запоріжжя».
Окрім високих турнірних завдань, які переслідував запорізький клуб у цьому сезоні, не менш важливим став досвід для молодих гравців. У складі «Запоріжжя» було представлено чимало претендентів на місце у збірній України U-20, серед яких Ростислав Кабанов, Назар Холод, Андрій Величко, Ілля Дмитренко, Микита Джеріхов та Артем Покоєнко. Багатьох із них досвід цього сезону зробить сильнішими на рівні Суперліги.
Попри всі труднощі, пов’язані з тим, що БК «Запоріжжя» провів усі матчі сезону на виїзді, команда боролася навіть за 2 місце в регулярному чемпіонаті Суперліги, де більшість клубів виступали з легіонерами. Підопічні Валерія Плеханова показували змістовну гру, величезне бажання та самовіддачу протягом усього сезону. Якби не травми, які спіткали основних гравців, то команда була повністю спроможна  поборотися за медалі Суперліги Favbet 2023/24.
Валерій Плеханов, головний тренер БК «Запоріжжя»:  
– Підсумовуючи сезон, хочу подякувати нашим уболівальникам. Попри те, що ми не зіграли жодного матчу в Запоріжжі, їхня підтримка відчувалася. Багато людей писали у соцмережах, просто зустрічали на вулиці. Всіляко намагалися підбадьорити та побажати успіху. Керівництво клубу організувало дуже хороші умови для тренувального процесу, зважаючи на воєнний час. За це їм теж велика вдячність. Палац спорту «Юність» залишається однією з кращих арен в Україні. Певен, що все буде добре і ми в наступному сезоні зможемо грати вдома. Також хочу подякувати хлопцям. Увесь сезон вони працювали, не покладаючи рук. Для когось – це був перший такий досвід, для ветеранів команди, можливо, один з останніх. Всі хлопці знайшли у собі сили та мужність працювати у прифронтовому місті та витримувати жорсткий тренувальний процес. Іноді навіть дуже жорсткий. Я сильно ціную це. Також хочеться подякувати за спільну роботу моїм помічникам Дмитру Щіглинському та Кирилу Вікторову. Зараз бажання одне – скоріша перемога України та повернення великого баскетболу в Запоріжжя. Вірю, що в цьому місті завжди буде клуб з міцним козацьким характером.
Джерело: БК «Запоріжжя»