«Запоріжжя» вистояло під натиском мотивованої «Одеси»

Максимально нервова розв’язка не зламала запорізьких гравців, які вистояли під зливою триочкових БК «Одеса», холоднокровно провели заключні секунди та довели матч до перемоги

7.04.2021. Суперліга Паріматч. БК «Одеса» – БК «Запоріжжя» 78:80 (22:23, 13:15, 23:22, 20:20)

«Одеса»: Артамонов (16 + 5 підбирань + 5 передач – 3 втрати), Кондраков (17), Блейлок (11 + 5 підбирань), Бріджман (11 + 4 підбирання), Браун (4 + 6 підбирань + 3 передачі) – старт; Монді (6 + 3 передачі), Воєвода, Прокопенко (6 + 3 підбирання), Новіков (5), Носков (2).

Тренер: Олександр Ворона

«Запоріжжя»: Кеффі (15 + 13 передач + 3 перехоплення – 4 втрати), Форчун (18 + 3 підбирання), Сізов (12 + 4 підбирання), Мальчевський (11 + 4 підбирання), Тихонов (1 + 10 підбирань) – старт; Маяускас (15 + 5 підбирань), Грицак (8 + 3 підбирання), Морозов, Тітов.

Головний тренер: Валерій Плеханов

Емоції Кубка України вщухли і командам довелося швидко повертатися до справ внутрішнього чемпіонату. Тут на клуби чекає найважливіший відрізок сезону – заключне коло Суперліги Паріматч, де кожен вирішує свої завдання. «Одеса» відчайдушно б’ється за місце в плей-офф, «Запоріжжя» прагне закріпитися всередині турнірної таблиці, тому зустріч мотивованих суперників однозначно гарантувала непоступливу боротьбу до останньої секунди.

Розпочали гру більш впевнено запоріжці. Гості за рахунок відсотку дальніх кидків (3/4 – 75%) отримали раннє лідерство – 7:13. Двічі на периметрі вдало вистрілив Віталій Мальчевський, ще одну «трьоху» реалізував Олександр Сізов. Команда Валерія Плеханова впевнено втримувала різницю до медіа тайм-ауту, але ця перерва негативно позначилася на подальшому відсотку реалізації. Терік Бріджман зрівнявся за набраними очками з Віталієм Мальчевським (обоє мали по 8), а «Одеса» навіть зуміла вийти вперед – 18:17. Запоріжці своєчасно мобілізували власні сили в захисті та повернули собі перевагу. Щоправда, мінімальну – 22:23.

Проблема з реалізацією не давала можливості здобути необхідну різницю в рахунку впродовж усієї другої чверті. Особливо низьким був відсоток двоочкових кидків (7/15 – 46%) Стабільності так само не вистачало й «Одесі». Команди не відпускали одна одну в рахунку, та все ж активність Майка Кеффі наприкінці першої половини дозволила гостьовій команді піти на перерву в кращому настрої з переможним рахунком – 38:35. Форчун, який повернувся після травми, лідирував у показнику результативності (11 очок), не відставали й досвідчені Мальчевський (8) з Сізовим (8). Майк Кеффі бездоганно виконував свою головну функцію – віддавав передачі, маючи так само 8 асистів.

У третій чверті ситуація могла змінитися як в один бік, так і в інший. Спочатку «Запоріжжя» видало прекрасний відрізок з «ендваном» Сізова і п’ятьма очками Форчуна. Олександру Вороні знадобився тайм-аут – гості тікали у відрив – 43:51. Цю різницю вдалося збільшити до максимальних 11 очок, коли Мальчевський реалізував черговий дальній, а нестримний Маяускас граційно розібрався проти більш габаритних опонентів. Та відповідь «Одеси» була не менш вражаюча. Серія триочкових від Новікова, Кондракова та швидкий відрив Монді спричинили ривок господарів 10:0 і гра повернулася у звичне русло – команди йшли щільно в рахунку.

За п’ять хвилин до кінця 67:67. Артамонов влучає дальній, на що миттєво реагує Валерій Плеханов. «Запоріжжю» було дуже важливо зберегти концентрацію в захисті, щоб не пропустити черговий ривок. Одесити мали свій шанс у цьому поєдинку, якби після неспортивного фолу Прокопенко реалізував штрафні, а додаткова атака не завершилася фолом того ж таки Вадима Прокопенка. Варто відзначити в цьому епізоді капітана «Запоріжжя» Олександра Сізова, який встиг правильно згрупуватися і зайняти позицію в захисті. Гості втримали нічийний рахунок 70:70.

За дві хвилини до завершення матчу Аурімас Маяускас створює різницю «+3». Рамел Браун відповідає «ендваном», але не добирає дуже важливого очка з лінії штрафних. Саме «баскетбольні пенальті» у найважливіший момент принесли запоріжцям необхідний гандикап. З лінії непохитно реалізували по обидві спроби Маяускас та Кеффі. Кондраков намагався схитрити і навмання не влучити другий кидок і отримати два очки на добиванні, та м’яч все ж опустився у кошик. Так запоріжці отримали своє володіння, а Майк Кеффі у підсумку встановив з лінії остаточний рахунок зустрічі – 78:80.

Розігруючий БК «Запоріжжя» оформив у цьому поєдинку «смачнющий» дабл-дабл, набравши 15 очок та віддавши рекордні в сезоні — аж 13 (!) передач. Результативність легіонерів, підтримка збоку досвідчених Сізова з Мальчевським та командний захист дозволили нашій команді вчисту виграти сезонну серію в «Одеси». Уже через день на запоріжців чекає ще складніший суперник «Хімік». Гра в Южному 9 квітня розпочнеться о 18:00.

 


Валерій Плеханов, головний тренер БК «Запоріжжя»:

– Вітаю наших уболівальників з перемогою. Хлопцям подякував за гру, хоча сьогодні припустилися багато помилок. У першу чергу це стосувалося установок на гру. Ми уважно розібрали «Одесу», але не впоралися в третій чверті і так само в четвертій. Нам потрібно було закрити периметр краще. Не встигали наші великі гравці, але головне, що ми досягли позитивного результату. Радий, що повернувся Форчун, він ще не в своїх кондиціях, десь провалювався в захисті, проте тепер з’явилася ротація і нам хоч трохи легше. «Одеса» сьогодні виглядала дуже гідно, билися за кожен м’яч, заслуговували на перемогу не менше. Але в баскетболі перемагає одна команда, я радий, що це ми. Хочу налаштувати наших уболівальників і на подальші важкі матчі. По-іншому не буде.

Пресс-служба БК «Запоріжжя»