Перший турнір пам’яті Ю.Ю.Беладзе пройшов вдало

 

У суботу в центральному парку Запоріжжя «Дубовий Гай» відбулися фінальні поєдинки турніру найсильніших боксерів України, пам’яті заслуженого працівника фізичної культури та спорту України, заслуженого тренера України, почесного громадянина міста Юрія Юхановича Беладзе. Торік видатний наставник пішов з життя. Увічнити його пам’ять родина вирішила меморіалом, який цього року відбувся вперше.

Змагання, що входять до календаря національної федерації боксу України, зібрали зібрали спортсменів 2000 — 2001 років народження з усієї України. Турнір носить високий статус майстерського – його переможці мають право на отримання звання «Майстер спорту України». Це, а також перспектива за підсумками змагань потрапити до національної збірної України, що представить нашу країну на молодіжному чемпіонаті світу, додавало учасникам додаткового стимулу для боротьби.

Відзначимо, що всі, хто прийшов цього суботнього дня на фінал турніру Беладзе, не пошкодував – хлопці подарували глядачам видовищні та безкомпромісні поєдинки. Від себе відзначимо блискучий виступ бердянця Костянтина Мульченка, який продемонстрував неймовірну жагу до перемоги.

  • Змагання проходять під егідою Міністерства молоді і спорту України, національної федерації боксу, до нас завітав навіть представник Міністерства спорту України. Сьогодні були цікаві, хороші поєдинки. Нажаль через те, що зараз період ЗНО, учасників не так багато, як ми очікували. Але фінали все одно видалися видовищними. Хлопці набралися досвіду, хтось зріс технічно, а хтось став розумнішим, як боксер, під час поєдинків. Всі гості і учасники дуже задоволені. Плануємо проводити турнір пам’яті Юрія Юхановича Бєладзе щороку у червні і саме серед молоді. А вже зараз розпочинаємо підготовку до Кубка України серед чоловіків, якій нам довірено проводити у Запоріжжі з 8-14 жовтня, — розповів один з організаторів змагань, Артур Беладзе.

Переможцями першого Меморіалу Ю.Ю. Беладзе стали: 52 кг — Данило Гора (Чернігів), 56 кг — Микита Крапівін (Маріуполь), 64 кг — Шабан Габібуллаєв (Дніпро), 69 кг Влад Пахомов (Запоріжжя), 75 кг — Єгор Веліковський (Київ), 81 кг — Євген Зайцев (Запоріжжя), 91 кг О. Лихацький (Дніпро), +91 кг — Є.Довгий (Запоріжжя).

Спеціальним призом «За кращу техніку» було відзначено запоріжця Влада Пахомова. «За волю до перемоги» нагородили Артема Гуру з Дніпра. «Кращим рефері» стала Сайда Гасанова.

Довідка: Юрій Юханович Беладзе народився 22 лютого 1939 року в Запоріжжі, в багатодітній сім’ї. Закінчив Ленінградський технікум фізичної культури. Тренерська діяльність Юрія Юхановича тривала майже півстоліття. У 1962 році Юрій Бєладзе в клубі «Локомотив» при електровозоремонтному заводі відкрив секцію боксу. За його ініціативи в 1976 році була створена школа боксу «Бойові рукавички», де Беладзе виховав чимало спортсменів, серед яких чемпіони України та призери міжнародних змагань. Варто відзначити, що заслужений тренер України, суддя міжнародної категорії з боксу колись був суддею на змаганнях разом з легендарним Мухаммедом Алі. 6 жовтня 2010 року йому було присвоєно звання Почесний громадянин міста Запоріжжя.

 

Фотоальбом фінального дня змагань шукайте в офіційній групі нашого сайту на Facebook.

 

Олена Назаренко, «ЗА!спорт»