У Запоріжжі пройшов чемпіонат України з богатирського багатоборства

В неділю, 24 березня, наше місто прийняло змагання з богатирського багатоборства. В боротьбі за престижні нагороди прийняли участь більше двох десятків атлетів, що по міркам воєнного часу не так уже й мало, особливо зважаючи на те що наше місто прифронтове. Хоча звісно до повномасштабного вторгнення рашистів турнір збирав в декілька разів більше учасників. Прямо зараз близько половини атлетів та членів федерації зі зброєю в руках відстоюють незалежність України та свободу українського народу, несуть службу в Службі безпеки України, рятують людей працюючи в ДСНС. Не у всіх з них є час та можливість не тільки регулярно тренуватися, але навіть виділити один вільний день для участі в змаганнях.

Як зазначив віце-президент Федерації найсильніших атлетів України та перетягування канату, а за сумісництвом і керівник управління фізичної культури, молоді та спорту Мелітопольского міськвиконкому Валерій Газаєв, отримати дозвіл на проведення змагань було нелегко.

«Богатирське багатоборство, це мало не єдиний вид спорту, з якого за останні два роки, з початку повномасштабної війни, проводяться чемпіонати та кубки України в Запоріжжі. Наш регіон сьогодні є не дуже привабливим для проведення національних турнірів, але ми знаходимо можливість. Це дуже важко, треба пройти цілу процедуру згідно постанови запорізької обласної військової адміністрації. І хоча на всі узгодження було витрачено багато часу, сьогодні ми офіційно проводимо відбір до національної збірної України з богатирського багатоборства».

Формат Old School Strongman це не тільки престижні змагання, популярні у світі фанатів залізного спорту, але і вшанування піонерів богатирського руху. Він зародився ще наприкінці 19 століття у вигляді показових виступів силачів на цирковій арені. Уже в 20 столітті почали проводитися змагання, а турнір Найсильніша людина світу проводиться з 1951 року. І сьогодні вітчизняні силачі разом з міжнародною спільнотою відроджують цей формат – «Силачі старої школи». Український спорт розвивається разом з найновішими міжнародними трендами і українські атлети повинні бути готові відстояти статус найсильніших в тому числі і у вправах, які започаткували богатирський спорт.

«Сьогоднішні змагання, це новий формат – ділиться деталями вправ триборства секретар федерації Володимир Старченко. – Він складається з трьох вправ, які були популярні напочатку становлення нашого виду спорту. Це підйом Зерхера – атлет підіймає штангу з помосту до колін, закладає на коліна, потім бере на передпліччя та встає. Вправа зарахована коли спортсмен вирівняв коліна та стоїть рівно. Друга вправа це класика силового багатоборства – підйом колоди над головою. Спортсмен спочатку закочує колоду на груди а потім підіймає догори. При цьому він повинен зафіксуватися та вирівняти повністю коліна та лікті. Завершує триборство класична тяга без екіпірування. Але можна використовувати лямки».

Застарілі стереотипи про те, що богатирський спорт належить лише чоловікам, легко розбивають вщент українські дівчата. Лише в 2017 році в Україні вперше ввели в офіційні змагання жіночі категорії, а вже сьогодні наші спортсменки входять в TOP найпрестижніших світових рейтингів. Однією з таких є киянка Олександра Мелешко. Свій спортивний шлях Олександра розпочала з пауерліфтингу, а згодом доєдналася до богатирського багатоборства. Рецепт успіх від спортсменки надзвичайно простий:

«На мою думку щоб досягти успіху, треба мати терпіння та бажання. Більше нічого. Цього року я стала третьою на турнірі Arnold Strongman Classic в Мадриді. В майбутньому я хочу стати чемпіонкою Європи та світу, а далі час покаже».

По результатам змагань Олександра посіла перше місце у категорії до 72 кг серед жінок та встановила два рекорди України: в підйомі Зерхера з результатом 140 кг, та в тязі – 187 кг.

Значну увагу федерація приділяє і роботі з молоддю. В цьому велика заслуга одного з ветеранів українських богатирів Олександра Дубового, який являється директором навчально-наукового інституту фізичного виховання та спорту Луганського національного університету ім. Тараса Шевченка, і для якого робота зі студентами являється такою ж багаторічною практикою як і спорт. І хоча вуз зараз являється переміщеним в місто Лубни на Полтавщині, на новому місці Олександр також розвинув бурхливу діяльність по впровадженню богатирського багатоборства в маси.

«Цього року прийняті правові нормативи, які дають змогу нашому спорту, а саме богатирському багатоборству та перетягуванню канату вже бути в Україні в системі дитячо-юнацьких спортивних шкіл. Саме це завдання ставить перед нами керівництво федерації, і ми цим будемо займатися. Перші кроки вже зроблені, і я вважаю що відділення з богатирського багатоборства скоро будуть відкриті по всій Україні».

Всього на змаганнях було розіграно сім комплектів нагород у різних вагових категоріях серед жінок та чоловіків. Кращою серед жінок до 63 кг стала Юлія Шенкаренко з міста Дніпро. В категорії до 72 кг, як ми вже зазначали, кращою стала Олександра Мелешко з Києва. Михайло Морозов з Черкащини не тільки став кращим серед чоловіків до 80 кг, але й записав на свій рахунок новий рекорд України у підйомі Зерхера – 165 кг. До речі тренером Михайла є переможець у категорії до 90 кг. Павло Іщенко з міста Київ. Мелітополець Валерій Газаєв в восьме став чемпіоном України у вазі до 105 кг. Золото категорії до 120 кг приміряв на себе Дмитро Іголкін з міста Северодонецьк. А в надтяжкій вазі 120+ кг очікувано переміг Олексій Новіков з Києва, володар титулу Найсильніша людина планети.

Керівництво федерації відмічає що регулярний чемпіонат України 2024 року пройшов на дуже високому організаційному рівні. Спортсмени показали дійсно високі результати, які дають можливість багатьом нашим спортсменам потрапити до міжнародного рейтингу TOP 10 Європи та TOP 10 світу. Є надія що атлетам вдасться виїхати на чемпіонати Європи та світу і гідно представити нашу країну. Федерація найсильніших атлетів України та перетягування канату дякує за допомогу в організації змагань Голові Запорізької військової обласної адміністрації Івану Федорову, обласному управлінню фізичної культури, молоді та спорту, мелітопольській міській раді та управлінню фізичної культури, молоді та спорту міста Мелітополя.