Який тренажер вибрати для кардіотренувань вдома

Якщо у вас замало часу на відвідування тренажерного залу, а ви хочете подбати про свою фізичну форму і при цьому скинути кілька кілограмів, кардіотренажери вдома – найкраще рішення.

Якщо у вас замало часу на відвідування тренажерного залу, а ви хочете подбати про свою фізичну форму і при цьому скинути кілька кілограмів, кардіотренажери вдома – найкраще рішення. Серед безлічі варіантів можна вибрати той, що підійде для вас та не займатиме багато місця в помешканні. Але як зробити правильний вибір? Розповідаємо.

Загальний огляд

Якщо ви придбаєте тренажер, що вам не до вподоби, то він має шанс стати просто зайвим предметом інтер’єру. Тож, перш ніж прийняти рішення й купити тренажер орбітрек, велотренажер, або бігову доріжку, потрібно визначитися які саме вправи ви будете робити, оцініть свої можливості та визначте власні цілі. Розглянемо три найпоширеніших тренажери.

Бігова доріжка

Якщо вам до вподоби бігати або ваша мета — взяти участь у змаганнях, найкращий варіант — це бігова доріжка. Вони також є чудовим варіантом для людей, що мають бажання проводити нетривалі інтенсивні тренування. З точки зору кардіотренування такий біг нічим не відрізняється від аналогічних вправ на стадіоні. У деяких моделях є можливість нахилу бігового полотна, тож ви можете симулювати біг по рівнині чи в гору.

У той же час, вправи на біговій доріжці є високоефективним заняттям – за відносно коротку тренувальну сесію можна отримати значне навантаження. Такі тренування не підходять людям, що мають проблеми з колінами, щиколотками або спиною. Також слід враховувати, що бігові доріжки можуть займати багато місця.

Еліптичний тренажер

Еліптичні тренажери мають набагато менші навантаження, ніж бігові доріжки, що робить їх хорошим вибором для тих, хто шукає кардіотренування з низьким навантаженням, наприклад людям, що відновлюються після певних травм. Одна з переваг цих пристроїв полягає в тому, що на них працює як верхня, так і нижня частина тіла одночасно. Навіть якщо просто триматись за ручки, вони забезпечують деякий пасивний рух для плечей.

Зверніть увагу, що тренування на еліптичних тренажерах мають нижчу інтенсивність, ніж на інших. Тож для тих, хто бажає працювати з повним навантаженням, ймовірно, є кращий вибір. Крім того, оскільки діапазон рухів на еліптичному тренажері обмежений, деякі дуже високі люди мають проблеми з повним розтягуванням стегон та ніг на цих тренажерах.

Велотренажер

Велотренажери — це універсальні пристрої, де зазвичай не потрібно підтримувати рівновагу. Вони забезпечують тренування з різним рівнем інтенсивності й можуть використовуватись, як професійними атлетами, так і людьми, що відновлюються після травм або тільки починають свій фітнес-шлях. Вони мають низьку ударну дію та більш ефективні для людей із проблемами колін, ніж такі тренажери, як бігова доріжка. Велосипеди, як правило, більш компактні за інші кардіотренажери, тому краще підходять для невеликих приміщень. Деякі моделі навіть можна помістити в шафу.

Тим, хто має проблеми зі спиною може бути важко їздити на певних велотренажерах. В таких випадках потрібна модель, на якій є можливість триматися більш вертикально, а не та, що змушує нахилятися вперед. Людям із серйозними захворюваннями спини взагалі перед вибором тренажера варто проконсультуватися з лікарем.