Драматичний 2020-й, яким він став для запорізького спорту: підсумки року від сайту «ЗА!спорт»

Занадто щедрим на випробування видався для світу 2020 рік. Коронавірусний карантин значно вплинув на всі галузі життя, а особливо суттєво торкнувся спорту – починаючи від перенесення Олімпійських та Паралімпійських Ігор в Токіо, до масового скасування чемпіонатів світового, європейського та національного рангів, та й більше того – заборони тренувань та  роботи спортивних залів. Як провели цей непростий рік запорізькі спортсмени, та чим порадували всупереч обставинам – пригадує «ЗА!спорт»

Є ПЕРСПЕКТИВА!

Попри тотальні скасування міжнародних змагань, все ж відбулися чемпіонати Європи з деяких видів спорту. І раді відзначити, що на них не пасли задніх запорізькі спортсмени. Більше того, вдвічі приємно, що європейські нагороди для Запоріжжя 2020-го року кувала молодь, а це вселяє надію у подальші перспективи місцевого спорту.

Найбільшим відкриттям стало два золота чемпіонату Європи з художньої гімнастики, які принесла Запоріжжю вихованка ДЮСШ№5 Поліна Каріка. Дівчина, яка нині навчається у столичній школі Дерюгіних, стала чемпіонкою Європи серед юніорок у командному багатоборстві, та виборола індивідуальну медаль у вправах з м’ячем.

Ще одним сюрпризом стала золота медаль чемпіонату Європи U-18 від запорізьких пляжних волейболісток Ангеліни Хміль/Тетяни Лазаренко. Волейболістки, які прибули на континентальну першість у статусі 31-го номеру Європейського рейтингу, впевнено подолали турнірну дистанцію до півфіналу, вигравши п’ять матчів (чотири з них із сухим рахунком 2:0), і стали справжнім відкриттям чемпіонату Європи.

До розряду приємних відкриттів можна віднести і золото чемпіонату Європи зі спортивної гімнастики від 15-річного Радоміра Стельмаха. Вихованець СДЮШОР№1, який з початку цього року представляє столичну школу, став чемпіоном Європи серед юніорів.  Для запорізької спортивної гімнастики це вагома подія – з часів виступів Олега Степка, міжнародних нагород у цьому виді спорту у запоріжців не було.

Ще дві європейські медалі поклали в скарбничку регіону запорізькі тхеквондисти – на континентальній першості серед кадетів — чемпіоном Європи став Максим Маненков, бронзову медаль  здобув  Мартирос Тарханян. Напередодні ці хлопці разом з одноклубниками по СК «Мотор-Січ» ще й виграли клубний чемпіонат Європи у цій віковій категорії.

Також є у запорізькому доробку за 2020 рік європейське срібло — боксер з Мелітополя Айдер Абдураімов, став віце-чемпіоном Європи серед юніорів. Ще двоє запоріжців посіли п’яті місця.

Цікавий досвід участі у чемпіонаті Європи отримали цього року місцеві ушуїсти. Через коронавірус континентальна першість з таолу вперше в історії відбулася в форматі онлайн — запоріжці підтвердили високий клас навіть у дистанційному форматі. Трьом місцевим спортсменам вдалося стати медалістами дебютного онлайн чемпіонату Європи.

МІЖНАРОДНІ ЗВИТЯГИ

Окрім офіційних чемпіонатів Європи, запоріжці встигли відзначитися і на представницьких міжнародних змаганнях.

Чудову колекцію зібрали легкоатлети.  В зимовому сезоні блискучу переможну серію провела спринтерка Вікторія Ратнікова. Запорізькі багатоборці Анна та Олексій Касьянови відзначилися сріблом і бронзою міжнародних змагань. А в літньому сезоні повний комплект медалей чемпіонату балканських країн здобули юнаки – Андрій Васильєв і Микита Барабанов.

Стрибуни у воду Олег Сербін, Євген Науменко та Вікторія Кесарь вибороли повний комплект нагород  FINA GRAN PRIX.

Плавці Сергій Шевцов і Микита Коптєлов стали медалістами 22nd Luxembourg Euro Meet 2020.

Молодий перспективний веслувальник Артем Четвертак виборов два золота і два срібла на міжнародних юнацьких змаганнях з веслування на байдарках і каное «Олімпійські надії» в Угорщині.

Борці греко-римського стилю Жора Абовян та Олександр Євдокімов відзначилися на турнірах в Данії та Білорусі, відповідно.

Тхеквондист Тарас Мальченко став срібним призером «Turkish Open».

Лідерка запорізького сумо,  Карина Колеснік  підтвердила клас  в Угорщині, де стала переможницею Кубка Європи з сумо.

ПІВТОРИ СОТНІ НАГОРОД НАЦІОНАЛЬННИХ ЗМАГАНЬ

Ще більше півтори сотні нагород запорізькі спортсмени вибороли на національних змаганнях. Згідно інформації Управління молоді, фізичної культури та спорту Запорізької облдержадміністрації на чемпіонатах та Кубках України з олімпійський видів спорту запоріжці здобули 106 медалей (43 золотих, 34 срібних, 29 бронзових);

з неолімпійський видів спорту на чемпіонатах та Кубках України  — 58 медалей (27 золотих, 18 срібних, 13 бронзових).

Серед лідерів медальних здобутків – представники легкої атлетики, плавання, стрибків у воду, дзюдо, боксу, греко-римської боротьби, важкої атлетики, веслування на байдарках і каное, академічного веслування, триатлону, спортивної аеробіки, ушу, тайського боксу і не тільки.

ІГРОВІ ВИДИ СПОРТУ – ВТРАЧЕНІ МОЖЛИВОСТІ

Що ж стосовно ігрових видів спорту, столицею яких традиційно вважається Запоріжжя, у 2020 році майже нікому з їх представників не вдалося завершити сезон.

Дограти свої чемпіонати вдалося лише гандболістам і футболістам. ГК «Мотор» ввосьме став чемпіоном національної Суперліги, і всьоме виграв Кубок України. Що ж стосовно єврокубків — у Лізі чемпіонів «Мотору» не вдалося вийти з групового турніру, свій виступ клуб завершив на останньому місці своєї групи. А ось в SEHA-Лізі запорізька команда посіла перше місце в групі, але в чвертьфіналах поступилася білоруському «БГК». Невдачі у Лізі Чемпіонів призвели до зміни головного тренера «Мотора» — Миколу Степанця замінив на посту Гінтарас  Савукінас.

«Мотор-Политехника-ЗАБ» став чемпіоном Вищої ліги та підвищився у класі, і цього сезону виступає у Суперлізі.

Натомість пониження зазнав МФК «Металург». Команда хоч і дограла чемпіонат Першої ліги, зберегти прописку не змогла і нині виступає у Другі Лізі, під орудою Володимира Микитіна, який замінив на посаді головного тренера клубу Олексія Годіна.

Через карантин  достроково припинилися чемпіонати з баскетболу, де Запорізьку область представляли БК «Запоріжжя», бердянська «Чайка-БДПУ», БК «Козачка-КПУ» та «Металург-НУЗП», причому останні три клуби мали шанси завершити сезон 2019/2020 в числі медалістів.

Волейболістки «Орбіти» також завчасно припинили участь у чемпіонаті жіночої Суперліги, перебуваючи на п’ятому місці. А у Кубку України фінішували четвертими.

Проте надзвичайно насиченим видався національний сезон у місцевих-пляжних волейболістів. По-перше, завдяки місцевим активістам цього виду спорту Запоріжжя прийняло з десяток національних змагань серед різних вікових категорій. А, по-друге, на всіх національних стартах сезону високий клас підтверджували місцеві спортсмени. Зокрема Кубок України з пляжного волейболу вибороли запоріжці — Сергій Попов/Ярослав Гордєєв, ще дві запорізькі пари  Валентина Давідова/ Євгенія Баєва та Денис Денисенко/ Владислав Ємельянчик стали третіми на кубкових змаганнях.

На додачу запорізькі пляжні волейболісти забрали майже всі медалі фіналу чемпіонату України — Сергій Попов та Ярослав Гордєєв підтвердили свої лідируючі позиції та відсвяткували перемогу не тільки у національному Кубку, а й в чемпіонаті України, здолавши своїх земляків Владислава Ємельянчика та Дениса Денисенко, які відповідно стали срібними призерами. У змаганнях жінок також срібло вибороли Валентина Давідова \ Євгенія Баєва, бронзовими призерками стали Ангеліна Хміль та Тетяна Лазаренко. Ще одну бронзу в змаганнях чоловіків приніс Запоріжжю досвідчений Микола Бабіч, який виступав в парі з представником іншого регіону.

ВТРАТИ 2020 РОКУ

Не  обійшлося 2020-го у місцевому спорті й  без суттєвих в трат. Якщо казати про спортивні збитки —  Запоріжжя лишилося без однієї зі своїх візитівок, найтитулованішого  гандбольного клубу країни «ZTR». Головний спонсор команди, «Запорізький трансформаторний завод» не зміг продовжити фінансування команди, тож чотирнадцятиразовий чемпіон України став історією.  На його місці з’явився молодий амбітний клуб «Академія гандболу», який наразі торує собі шлях у Суперлізі.

Відзначимо також перехід до Дніпропетровської області одного з національних лідерів академічного веслування, чемпіона та рекордсмена світу, фіналіста Олімпійських Ігор в Ріо-де-Жанейро, Олександра Надтоки.

Нажаль місцева спортивна спільнота зазнала і зовсім непоправних втрат. Після тривалої хвороби пішла з життя спортивна легенда Запоріжжя —  чемпіонка  та бронзова призерка Олімпійських Ігор з легкої атлетики Тетяна Буракова (Пророченко).

У молодому віці передвчасно покинули цей світ один з найперспективніших запорізьких важкоатлетів – Кирило Пирогов та відомий запорізький данкер та баскетболіст Сергій Мясоєдов.

Запорізький  дитячий гандбол втратив родину тренерів – В’ячеслава та Володимира Чувічкіних.

ЗАПОРІЖЖЯ – СПОРТИВНА СТОЛИЦЯ УКРАЇНИ

Щоб не завершувати підсумки року на мінорній ноті, пригадаємо й визначні спортивні події, які все ж встигли відбутися в нашому місті, вкотре доводячи претензії Запоріжжя на титул спортивної столиці України.

Запоріжжя, вперше в своїй історії, приймало турнір елітної серії з великого тенісу – плей-офф Першої Світової групи Кубка Девіса. В кваліфікаційному раунді чоловіча збірна України у палаці спорту «Юність» здолала збірну Тайбею.

Чоловіча збірна України з баскетболу провела у Запоріжжі кваліфікаційний матч чемпіонату Європи 2021, проти Угорщини.

Крім того палац спорту «Юність» приймав матч волейбольної Ліги Чемпіонів між українськими командами «Прометей» та «Хімік». Тут же відбулися чемпіонат та Кубок України з черлідингу. Та вдруге запоріжці з розмахом провели чемпіонат України з дзюдо,  на якому господарям вдалося вибороти сім нагород.

Успішним став для місцевих спортсменів домашній чемпіонат України з боксу серед юніорів, що приймав комплекс «SunRise» — за його підсумками запоріжці вибороли перше місце командного заліку. На тому ж майданчику вперше провели Відкритий Кубок України з кіокушин карате (WKB).

 

Тож як бачимо, непростий 2020-рік все ж не став негативним для Запорізького спорту. Вітаємо всіх спортсменів, тренерів  та спортивних функціонерів з досягнутими результатами, і бажаємо в кілька разів примножити ці здобутки у 2021 році.

Будьте здорові, успішні та добре фінансовані!

 

З найкращими побажаннями всій спортивній галузі регіону, головний редактор сайту «Запорізький спорт», Олена Назаренко