У Запоріжжі намагаються зберегти легендарний гандбольний клуб «ZTR»

Навесні 2020 року у запорізькому гандболі трапилася болюча подія – один з лідерів  вітчизняного ручного м’яча та найтитулованіший клуб країни, запорізький «ZTR» залишився без фінансової підтримки свого багаторічного спонсора,  ПАТ «Запоріжтрансформатор»

що фактично означало припинення існування клубу. Не очікуючи завершення сезону, більшість лідерів «трансформаторників» перейшла в клуби по всій Європі. Догравати чемпіонат фактично довелося молодим вихованцям фарм-клубу команді «ЗТР-Буревісник».

Через карантин чемпіонат було завершено достроково, місця розподілили згідно із розташуванням команд в турнірній таблиці. Таким чином гандболісти запорізького «ZTR» вибороли «бронзу» суперліги  ,набравши однакову кількість очок з «Донбасом». Але за результатами очних зустрічей, «срібло» отримали представники Донецького регіону.

Подальша доля «ZTR» абсолютно не визначена. Чи буде легендарна запорізька  команда виступати в елітному дивізіоні наступного сезону, в якому дивізіоні, і хто гратиме в її складі? Про це ми запитали у директора директора КЗ ОСДЮШОР з гандболу ЗОР Володимира Харченка, який нині опікується молодіжними командами колишньої СДЮШОР «ЗТР».

 

  • Зараз ми разом з Олексієм Васильовичем Тищенком займаємося тим, щоб зберегти команду як молодіжну, як студентську. Якщо у нас це вийде зробити в найближчі два-три роки, згодом зуміємо скласти конкуренцію всім командам Суперліги, звісно окрім «Мотора». Сподіваємось що зможемо заявитися в Суперлігу, тією командою яка посіла третє місце. Зараз всіма силами намагаємось її зберегти, але це дуже складно, адже за кілька місяців треба знайти якихось спонсорів гроші, щоб зберегти команду. Ми запросили на роботу В’ячеслав Дідушенка, і Олексій Харченко, як старший тренер школи, теж буде тренувати цю команду. Я думаю молодість і досвід дасть свій результат, — поділився Володимир Іванович Харченко.

Зазначимо, що всі передумови для того, щоб згодом відродити колишню славу «ZTR» є – в клубі підростає гідна молодь. Так за результатами поточного сезону, дві команди колишньої СДЮШОР «ЗТР», яка нині має назву КЗ ОСДЮШОР з гандболу ЗОР, стали чемпіонами України у своїх вікових категоріях, а одна посіла третє місце. Єдина проблема у стабільному фінансуванні, якого наразі нема.

 

Для довідки: Клуб веде свою історію з 1966 року (починав існування під назвою ЗМетІ та ЗІІ) – був срібним та шість разів бронзовим призером чемпіонату Вищої ліги СРСР,  володарем Кубка IHF (1983 року). П’ятеро гравців команди  стали Олімпійськими Чемпіонами 1976 року у складі збірної СРСР, ще двоє були чемпіонами світу 1982 року.

Новітня історія клубу пов’язана з підприємством «Запоріжтрансформатор», 1992 року клуб отримує назву «ZTR». Під цим ім’ям запорізька команда входить в історію українського гандболу, як найтитулованіший клуб з ігрових видів спорту в країні — «ZTR» чотирнадцять разів вигравав чемпіонат України, двічі ставав чверть фіналістом Ліги Чемпіонів, є одним з базових клубів збірної України.

 

Олена Назаренко, «ЗА!спорт»