У ЗНУ вперше відбувся турнір з міні-футболу «Абітурієнт-2018»

Цього року у рамках заходів «Абітурієнт – 2018» вперше започаткований за ініціативи ректора ЗНУ Миколи Фролова ще один спортивний турнір – з міні-футболу серед спортивних команд учнів випускних класів загальноосвітніх закладів Запорізької області. Головною метою заходу є пропаганда здорового способу життя у колі шкільної молоді та залучення до занять фізичною культурою і спортом, а також розвиток особистості дитини та профорієнтація.

 

Цими вихідними у ЗНУ відбулися фінальні змагання з футзалу серед команд школярів – переможців зональних турнірів «Абитурієнт-2018» на приз ректора Запорізького національного університету. Перед цим відбулися командні зустрічі юних футболістів, що представляли окремі райони. Найсильніші спортивні колективи з числа учнівської молоді Запорізької області зібралися разом в ігровій залі спортивно-оздоровчого комплексу ЗНУ, аби визначити переможців, які із честю продовжуватимуть спортивну славу вишу.

Вісім футбольних команд – у складі п’ятьох основних гравців – боролися за перші місця турнірної таблиці: учні ЗЗОШ № 38 (вчитель фізичної культури Едкард Бічурін), НВК № 63 (Наталія Тимошенко), Запорізького технічного ліцею (Олена Дунямалієва), Запорізької гімназії № 46 (Денис Дубина), Запорізького козацького ліцею (Сергій Філоненко), ЗЗОШ № 104 (Юрій Кравченко), гімназії № 25 (Сергій Пазиніч) та ЗЗОШ № 58 (Тетяна Бідненко).

 

Підтримати учасників турніру завітали організатори змагань та представники ректорату університету: проректор з науково-педагогічної та навчальної роботи Олександр Гура, керівник відділу доуніверситетської підготовки, профорієнтації та працевлаштування Юлія Паскевська, завідувач кафедри теорії та методики фізичної культури і спорту Анатолій Конох, головний суддя змагань Юрій Арестенко. На трибунах за гравців вболівали їхні вчителі, батьки, друзі. 

 

Відкриваючи змагання, представники вишу вказали на визначні досягнення спортсменів ЗНУ у різних видах спорту, зокрема згадали традиції та спортивну славу, яку достойно несе вже протягом чверть сторіччя міні-футбольна команда вишу «Надія ЗНУ». Олександр Гура, звертаючись до учасників турніру від імені ректорату, підкреслив, що керівництво вишу завжди сприяло розвитку спорту, і сьогодні підтримує і популяризує здоровий спосіб життя серед молоді. Колишній випускник університету, а нині – знаний в Україні спортсмен, арбітр національної категорії з футзалу, тренер міні-футбольної вишівської команди Юрій Арестенко оголосив правила гри, послідовність зустрічі команд відповідно до проведеного жеребкування. Представники вишу також побажали учасникам змагань наснаги, прагнення до перемоги та виказали впевненість, що усі учасники незабаром приєднаються до студентської родини університету.

 

Арбітрами змагань виступили тренери ЗНУ та представники обласної федерації міні-футболу. Ігри проходили за олімпійською системою. У чвертьфінальному турі зустрілися чотири пари команд, які провели по два 15-хвилинних тайми. Команди, які програли, полишили поле змагань. На згадку вони були нагороджені грамотами учасників турніру «Абітурієнт – 2018» та призами від ректора – футбольними м’ячами. А вже у двох півфіналах змагалася четвірка найсильніших команд, які боролися між собою за перші три призові місця.

 

Після кількахвилинної розминки на ігровому полі учасники розпочали змагання за головний приз. З них за 3 місце у півфіналі змагалися футбольні команди ЗТЛ та гімназії № 46. Перемогу і 3 місце турнірної таблиці здобув спортивний колектив ЗТЛ. У фінальній зустрічі у двобій вступили гравці команд ЗЗОШ №№ 38 та 58, з яких першість здобули представники школи № 38 (4:0).

За результатами змагань місця розподілилися наступним чином:

І місце – команда ЗЗОШ № 38;

ІІ місце – команда ЗЗОШ № 58;

ІІІ місце – команда ЗТЛ.

 

Усі учасники цього туру були відмічені грамотами – за відповідні місця, медалями та подарунками. Капітани команд отримали футбольні м’ячі із автографом ректора ЗНУ Миколи Фролова.

 

Усі учасники команд продемонстрували неабияку завзятість та загострення пристрастей під час гри. Красиві паси, подачі головою, вправні рухи з м’ячем повсякчас викликали бурхливі оплески у глядачів. Воротарі напружено слідкували, аби не пропустити гол, та й інші гравці команд повсякчас демонстрували командний дух та злагодженість, відбиваючи м’яч супротивника від воріт. В азарті гри не обійшлося й без жовтих та червоних карток, які пред’явили порушникам арбітри. Через це деякий час найзавзятішій команді турніру (ЗЗОШ № 38) довелося грати разом із суперниками у складі лише трьох гравців на полі. Але жага до перемоги була дійсно висока, що дозволило футболістам очолити першість.

 

Насамкінець, вітаючи учасників спортивної зустрічі, Юрій Арестенко, наголосив: «Ви представляєте найсильніші команди своїх районів. Усі ви доклали багато зусиль та продемонстрували спортивний запал, і всі достойні перемоги. Сподіваємося, що незабаром ви станете студентами ЗНУ і з честю продовжуватимете спортивні традиції факультету фізичного виховання та інших факультетів, увійдете у молодий склад команди Надія – ЗНУ».

 

Олена Хлистун, прес-служба ЗНУ