Галина Місірук: «В змішаній естафеті головне – тактика»

 

Два комплекти нагород вибороли спортсмени Федерації легкої атлетики Запорізької області на чемпіонаті України з естафетного бігу, що  відбувся в Ужгороді. У змаганнях юніорок до 20 років, друге місце в естафеті 4х400 м посіла команда, у складі: Анастасія КВІТКА, Таїсія ПИРОГІВСЬКА, Єлизавета ВАСИЛЬЄВА та Анна ГЛИГАЛО. Наступного дня Анастасія КВІТКА, Анна ГЛИГАЛО, Семен КОТЛЯР та Олександр КЛЕПКА стали третіми в змішаній естафеті 4х400 м серед юніорів, з результатом 3.43.97. Про виступ запоріжців на чемпіонаті України розповідає керівник делегації ФЛАЗО в Ужгороді, наставниця більшості медалістів, тренер СДЮШОР СК «Металург» з легкої атлетики – Галина МІСІРУК.

 

-Чемпіонати з естафетного бігу проводяться нещодавно, як Вам такий формат змагань?

-Так, роки зо три. Ми вперше їздили до Кропивницького – були переможцями, торік в  Черкасах змагалися, а цього року в Ужгороді. Ці змагання цікаві. Втім найсильніші спортсмени зазвичай в них участі не беруть, еліти нема. Але молоді цікаво, багато учасників. Змагання командні, тому дуже багато емоцій, всі вболівають, кричать, атмосфера чудова!

-Ужгород далеченько від Запоріжжя? Як діставалися?

-Ми дві доби їхали до Ужгорода. Спочатку до Львова, потім електричкою в Ужгород. Приїхали за день раніше, щоб розім’ятися, протестувати стадіон.

-Напередодні від’їзду до Ужгорода, я розмовляла з дівчатами на чемпіонаті області – вони були доволі впевнені в своїх силах, обіцяли привезти медалі. В чому секрет впевненості?

-Впевненість давали попередні виступи на чемпіонатах з естафетного бігу. Торік всі хто цього разу їздив був в призерах, і переможцями були. Два роки тому теж були з медалями. Тому цього року вони були впевнені в своїх силах, що стануть чемпіонами або призерами – так були налаштовані.

Втім в естафеті  4х800 м ця впевненість зіграла з ними злий жарт, мабуть занадто були впевнені в своїх силах і трохи не вийшло – стали п’ятими. Я була дещо розчарована цим виступом. Але маємо те що маємо.

-В естафеті 4х400 посіли друге місце, на скільки була боротьба, мали шанси на перемогу?

-Дівчата одразу вийшли другими, і другими фінішували. Це у нас чудова команда дівчат-юніорок. Вони всі на одному рівні , десь за хвилину долають дистанцію. Анна Глигало за 59 секунд з хвостиком, інші по хвилині – вони всі рівні, тому результат виходить добрий. Втім Київська область цього року була кращою. Ще й у віці різниця – у нас Аня Глигало 2002 року, Єлизавета Васильєва – 2004 року, вони ще дівчата. А суперниці були вже на рівень вище – юніорки.

-Розкажіть про змішану естафету, це щось новеньке?

-Так, раніше такого не було щоб хлопці з дівчатами бігали. Але це дуже цікаво, і тут справа у тактиці. Треба вгадати як розставити спортсменів. Можна ставити у будь якому порядку – може бігти два хлопці, потім дві дівчини. Може як у нас – спочатку дві дівчини, потім два хлопця, можна міняти їх як заманеться. Це дуже цікава естафета, тому що біжать дівчата з хлопцями, потім міняються –  потім хтось відривається, хлопці надолужують, дуже цікаво!

— Очікували такий результат?

-Сподівалися що будемо в призах, але конкуренція в цій естафеті була найбільша. Всі дуже переживали, тому інтрига була з першого етапу. Всі бігли, була боротьба. А на останньому етапі Олександр Клепка, мені здається, всі сили віддав, і на останніх 50-метрах просто вирвав це третє місце.

— У Запоріжжі нема хорошого літнього стадіону для тренувань, важко перелаштовуватися на змаганнях на сучасні доріжки?

— Тут ми бігаємо на Хортиці та на «Локомотиві». Що поробиш, ми вже звикли до таких умов тренувань. Напередодні були на зборах в Чорноморську, там стадіон хороший.  А в Ужгороді чудова м’яка доріжка, дуже всім сподобалася!

-Куди зараз готуєте своїх підопічних?

-Попереду у нас Універсіада України, яка 24 травня стартує в Кропивницькому. Їдуть мої вихованці Глигало, Квітка, Клепка. А 25 травня у Мелітополі дві мої вихованки візьмуть участь в чемпіонаті України з бігу на 10 000 м. Далі в Бахмуті 1-2 червня командний чемпіонат України серед юніорів, а потім ще два чемпіонати України серед юніорів та юнаків в Кропивницькому та Луцьку.

 

Олена Назаренко, спеціально для ФЛАЗО