Дисбактеріоз: небезпека захворювання та ефективні методи протидії

Наш організм містить як корисні бактерії, так і шкідливі, які можуть стати причиною розвитку різних захворювань. Імунна система контролює баланс мікробіому, що дозволяє утримувати ідеальне співвідношення між ними, гарантуючи чудове самопочуття та здоров’я. Втім трапляються ситуації, коли шкідливі бактерії перемагають корисні. Через це виникають не лише неприємні симптоми, але й серйозні наслідки.

Дисбактеріоз та його основні симптоми

Дисбактеріоз — це бактеріальний дисбаланс в організм. Цей процес відбувається у кишечнику, втім може стосуватися й інших органів та тканин. В нашому організмі є різні бактерії, необхідні для травлення, підтримки імунної системи, профілактики різних захворювань. Якщо кількість корисних мікробів зменшується, то шкідливі бактерії починають колонізуватися, викликаючи запалення в організмі, а у тяжких випадках це може призвести навіть до дисфункції імунної системи.

Дисбактеріоз супроводжується характерними симптомами, серед яких:

  • здуття живота;
  • розлади шлунка;
  • поява неприємного запаху з рота;
  • депресія;
  • тривога та втома;
  • безсоння;
  • біль у животі;
  • висипи на шкірі;
  • утруднене сечовипускання;
  • запальні процеси в організмі.

За наявності таких симптомів важливо своєчасно звернутись за лікарською допомогою.

Причини дисбактеріозу

Серед найпоширеніших причин дисбактеріозу є вживання антибіотиків. Річ у тім, що вони знищують не тільки шкідливі бактерії, але й корисні, що в кінцевому результаті призводить до дисбалансу.

Також причиною дисбактеріозу може стати неправильне харчування. Якщо ви не вживаєте продукти з клітковиною, або ваш раціон насичений великою кількістю простих вуглеводів, у вас можуть виникати проблеми з травленням.

Втім дисбактеріоз виникає і внаслідок сильного стресу. Нерідко причиною є різні інфекційні захворювання. Більш точно про джерело кожного конкретного дисбактеріозу зможе сказати лікар після збору анамнезу пацієнта.

Лікування дисбактеріозу

Цей процес займає декілька тижнів і включає значний комплекс дій. Серед них: дотримання дієти та вживання спеціальних харчових добавок.

Дуже важливо відмовитися від продуктів, які можуть бути причиною росту шкідливих бактерій. Тому з раціону варто виключити все з високим вмістом цукру, простих вуглеводів та консервантів. Не варто вживати й фастфуд.

Для підтримки здоров’я шлунково-кишкового тракту та покращення росту корисних бактерій варто збільшити споживання клітковини. Вона міститься у фруктах (зокрема бананах, апельсинах, яблуках, грушах), овочах (у моркві, буряку, кабачках, брокколі), зернових продуктах (цільнозерновому хлібі, вівсянці, гречці), бобових (квасолі, сочевиці). Також можна вживати горіхи та різне насіння.

При дисбактеріозі варто їсти такі продукти:

  • квашені овочі (наприклад, капусту чи огірки);
  • кисломолочні продукти (кефіри, йогурти, сирки);
  • овочі (зокрема, буряк, кабачки, моркву) та фрукти (персики, банан, капусту);
  • різноманітні зернові;
  • бобові;
  • горіхи.

Варто відмовитись від смаженої, жирної, гострої та копченої їжі. В жодному разі не рекомендується вживати алкоголь, солодкі газовані напої, каву. Краще за все пити достатню кількість води, а також зелений або трав’яний чай.

Варто потроху вводити нові продукти в раціон, уважно спостерігаючи за реакцією організму. На час недугу краще відмовитися від вживання м’яса та риби, роблячи акцент саме на рослинній дієті.

Для підтримки організму під час дисбактеріозу важливо вживати пробіотики — спеціальні живі бактерії, які відновлюють нормальний баланс мікроорганізмів. Прекрасну ефективність мають комплексні пробіотики Дофілус від Solgar, які допомагають організму краще засвоювати корисні речовини, підтримуючи правильний баланс бактерій в організмі.

Корисними можуть бути й пребіотики — речовини, які не перетравлюються у ШКТ, але сприяють розвитку корисних бактерій у кишківнику. Наприклад, харчова добавка Пробіотик з пребіотиком від Mason Natural містить ефективну комбінацію корисних речовин, які є ефективними при дисбактеріозі.

Не забувайте, що будь-яке додаткове лікування має право призначати лише лікар. Тому уже важливо своєчасно звернутись за професійною допомогою.