Знайомтеся, запорізькі олімпійці: Микита Барабанов

 

Настав час познайомитися з легкоатлетами, які складають найбільшу частину запорізької команди олімпійців – троє з восьми.

Розпочнемо з наймолодшого атлета – Микита Барабанова, який навесні відзначив 20-річчя.  Спортсмен має звання Майстра спорту України. Призер юніорських, юнацьких, молодіжних та дорослих чемпіонатів України з бігу на 400м, фіналіст чемпіонату Європи серед юніорів в естафеті 4х400 м (2019) , бронзовий призер чемпіонату Асоціації балканських легкоатлетичних федерацій.

Цікаво, що вихованець Костянтина та Олени Рураків лише два роки тому дебютував на європейському рівні, і від 2019 до 2021 року виріс до члена олімпійської збірної України.

Надзвичайно визначним та успішним для Микити став поточний рік. Практично на кожному змаганні спортсмен встановлював особистий рекорд, та стабільно закріпився у топ-4 українських бігунів на 400 м. Спочатку він посів третє місце зимового чемпіонату України серед молоді, та четверте серед дорослих, а також виконав норматив для участі в зимовому чемпіонаті Європи – там показав кращий результат серед всіх українців.

На командному чемпіонаті України був  четвертим серед дорослих, та посів друге місце серед молоді. Далі з особистим рекордом став другим на молодіжному чемпіонаті України . Потім ще раз оновив особистий рекорд на дорослому чемпіонаті України, де також посів друге місце (46.86 сек).

На чемпіонаті Асоціації Балканських легкоатлетичних федерацій (ABAF) з естафетного бігу Барабанов став срібним призеро чемпіонату ABAF у складі естафети 4х400 м.

І нарешті запоріжці Катерина Климюк та Микита Барабанов встановили новий рекорд України у складі змішаної естафети 4х400 м. На змаганнях International Relay Cup, український квартет Аліна Логвиненко, Катерина Климюк, Микита Барабанов і Олександр Погорілко, посіли перше місце з часом 3:14.06 хв, що дозволило українцям за рейтингом відібратися на Олімпійські ігри.

Ззначимо, що змішана естафета в якій чоловіки і жінки біжать разом, буде вперше представлена в програмі Олімпійських Ігор.

 

Щодо участі в Олімпійських іграх, спортсмен каже, що готувався до цього всю спортивну кар’єру:

 

-Олімпійські ігри — це мрія кожного спортсмена. Коли я дізнався, що їду в Токіо, у мене були просто неймовірні емоції, я був безмежно щасливий. Це свідчить про високий професіоналізм і команди, яка готувала, і тренерів, і самого спортсмена, тому що потрапити туди — це дійсно дуже круто, — розповів нещодавно Микита в одному інтерв’ю.

 

На Олімпійських іграх, каже спортсмен, попри серйозних суперників, буде намагатися викластися на всі 100%, щоб потішити всю країну. Також хлопець зізнається, що у випадку, якщо виграє грошовий приз, частину відкладе для наступних Олімпійських ігор:

 

— Якщо я отримаю призові нагороди, то буду інвестувати, намагатися зберегти ці гроші та примножити. І, звісно, частину відкладемо, щоб готуватися до наступних Олімпійських ігор, якщо вийде відібратися. Щоб ми були на вищому рівні підготовки, аніж зараз.

 

Такий підхід до грошей не випадковий, адже у цьому питанні атлет має досвід – його захоплення інвестиції у фондовий ринок і криптовалюту. Не менш красномовний і девіз цілеспрямованого юнака: «Лише вперед»!

 

Як ми вже розповідали, Микита Барабанов разом з першою делегацією українських атлетів вже дістався Токіо. Кваліфікація в змішаній естафеті відбудеться 30 липня.

 

Олена Назаренко, «ЗА! спорт»