Чемпіонат України з богатирського багатоборства «евакуювали» із Мелітополя до Запоріжжя

В неділю, 14 травня, наше місто приймало головні змагання рокучемпіонат України з богатирського багатоборства. 

Зазвичай, всеукраїнська першість відбувалась у Мелітополі. Там, завдяки багаторічній праці завідувачого кафедри фізичного виховання та спорту Таврійського державного агротехнологічного університету імені Д. Моторного Валерія Газаєва, була створена потужна матеріальна та організаційна база для проведення подібних змагань. Але війна та окупація внесли свої корективи. Однак, не зважаючи на тяжкі часи та перешкоди, українські силачі доводять, що розвиток богатирського багатоборства у нашій країні продовжується, змагання проводяться, а влада, відповідальний бізнес та небайдужі люди роблять усе можливе для підтримки спорту.

 

— В такий важкий час для нашої країни спорт в Україні продовжує жити, – підкреслює Валерій Газаєв. Сьогодні тут зібрались хоч і небагато атлетів з відомих усім причин, але є у нас серед учасників і діючі військовослужбовці, як чоловіки, так і жінки. Є працівники поліції і Служби безпеки України, рятувальники ДСНС. Деяких буквально на пару днів відпустили з фронту, щоб вони змогли взяти участь у регулярному чемпіонаті України.

Всього у змаганнях взяли участь 22 спортсмени. Зазвичай чемпіонат України збирав близько шестидесяти учасників, але з об’єктивних причин цього року кількість спортсменів була меншою.

 

Мірялися силами, швидкістю та витривалістю у п’яти вправах: підйомі Зерхера, підйомі колоди, прогулянці фермера, богатирській тязі та фронт холді – утриманні ваги перед собою.

До речі, снаряди для вправ збирали, так би мовити «усім світом». Деякий інвентар дали Запорізькі спортивні клуби – Best Gym, Arlex Gym, Tonus. А обладнання для прогулянки фермера наново виготував головний конструктор федерації — Віктор Кравець. Спеціаліст вимушений був виїхати з Мелітополя до Хмельницька, але знайшов час та сили зробити нове спорядження замість втраченого. За декілька днів до чемпіонату стало відомо, що все обладнання федерації, яке зберігалося на складі в центральному парку Мелітополя, викрадене. Однак жага до змагань, бажання побачитися з друзями та товаришами, відчути атмосферу гарної «заруби» для українських богатирів сильніші за будь які перешкоди.

Серед учасників змагань було чимало дебютантів, які уже можуть скласти достойну конкуренцію бувалим атлетам. Але стара гвардія поки що здебільшого стримує азарт молоді своїм багаторічним досвідом. Приємною несподіванкою стало повернення у великий спорт Юлії Шенкаренко. Спортсменка з Дніпра уже була чемпіонкою України, пізніше народила дитину та пішла у декретну відпустку. Але зараз Юлія знову в строю. І має неабияку форму — граючи розгромила своїх суперниць, взявши золото в категорії до 82 кг. з великим відривом.

Сергій Харченко вже декілька років бере участь у турнірах з богатирського багатоборства. Атлет неодноразово отримував травми, багато часу витрачав на відновлення і реабілітацію, але щоразу повертався до тренувань. Початок чемпіонату для Сергія почався не дуже вдало – підйом Зерхера «не зайшов», а це була лише перша вправа, яка могла б похитнути впевненість у собі. Однак спортсмен не впав духом, та у чотирьох наступних вправах виклався на максимум, здобувши золоту медаль серед аматорів до 105 кг.

Валерій Газаєв попри величезне навантаження на роботі та брак часу зміг досить добре підготуватись до чемпіонату та захистив свій титул чемпіона України у Вищій лізі до 105 кг. І це при тому, що практично весь свій вільний час Валерій присвячує волонтерській діяльності.

Організація чемпіонату на високому рівні стала можлива завдяки підтримці Мелітопольської міської ради та голови Івана Федорова, які виїхали з окупованого міста та продовжують працювати у Запоріжжі.

За результатами змагань буде сформована збірна команда України. Далі наших атлетів чекає найголовніший турнір року – командний чемпіонат світу, який відбудеться 10 жовтня у Парижі.