Палац спорту «Юність» відзначає 50-річний ювілей

9 листопада 1970 року було введено в експлуатацію одну з найбільш визначних спортивних споруд Запоріжжя – палац спорту «Юність». Про це нагадує відомий запорізький краєзнавець Роман Акбаш, який з нагоди знаменної дати опублікував  цікаві факти з історії «Юності» на своїх сторінках у соцмережах.

 

  • Будівництво «Юності» стартувало у 1969 році. Проект споруди не був оригінальним. Це типовий проект універсального катка зі штучним льодом критого типу, із залом на 4500 глядачів, який можна трансформувати і для потреб інших видів спорту. Таких палаців в СРСР звели майже три десятки. Наприклад, брати-близнюки нашого палацу були побудовані в Одесі, Донецьку і Сєвєродонецьку.

  • «Юність» була прийнята в експлуатацію 9 листопада 1970 року. Але церемонію урочистого відкриття провели в новорічну ніч. Символічні ключі від Палацу «Юність» вручили запорізьким олімпійським чемпіонам Якову Пункіну і Леоніду Жаботинському.

  • Параметри «Юності» в рік відкриття: «Трибуни — на 4020 місць, в партері — 2276 глядачів. Для концертів — 22-метрова сцена».

 

  • Головна родзинка колишнього палацу спорту «Юність» — каток зі штучним льодом. Розміром 30 на 60 метрів. Коли було потрібно, арена ставала льодовою, в інший час виконувала роль спортивного або концертного майданчика.

  • З появою «Юності» в Запоріжжі створили хокейну команду «Дніпроспецсталь», яка братиме участь в чемпіонаті СРСР . Але вона проіснує недовго — з 1971 по 1973 роки. Проте довгий час при «Юності» буде працювати хокейна секція (за палацом спорту буде ще й відкритий хокейний майданчик). Діяла також секція фігурного катання. Більш того — «Юність» приймала і чемпіонати СРСР з цього виду спорту.

  • На спортмайданчику «Юності» двічі проходили матчі фінальних протистоянь гандбольних єврокубків. 1983 року гандболісти ЗІЇ саме тут обіграли шведську команду «Карлскруна» і отримали з рук президента Міжнародної федерації гандболу Кубок ІГФ.В 2001-му в «Юності» відбувся перший матч фінальної серії жіночого Кубка Кубків «Мотор» — «Нордстранд». Переможницями як цю як цієї гри, так і у відповіді в Норвегії, стали запорізькі гандболістки.

  • 2014 року комунальний і фактично покинутий об’єкт було виставлено на приватизацію. «Юність» придбало АТ «Мотор-Січ». І 24 серпня 2018 року палац знову було відкрито після капітальної реконструкції.

 

Текст і фото: https://www.instagram.com/roman_akbash/