Володимир Сосуновський: Хочеться, щоб було якомога більше секцій боксу

Мій сьогоднішній співрозмовник – селищний голова Балабинської селищної ради Запорізького району, Президент Запорізької міської федерації боксу Володимир Сосуновський. Це людина, яка власним прикладом демонструє, що по завершенню спортивної кар’єри, можливо реалізовувати себе і в інших галузях  діяльності. Втім при цьому, на будь яких посадах не забуває про свою «першу любов» — спорт. Про те, к це вдається – Володимир Сосуновський розповів, відповідаючи на запитання.

 

-Володимире Сергійовичу, Ви багато уваги приділяєте розвитку спорту і боксу зокрема, а самі які успіхи у спорті маєте?

 

-Десять років свого життя займався боксом під керівництвом тренерів Олександра Ярошенка та Віктора Мяснянкіна. Вигравав першість ЦС ФСТ «Україна», ці змагання мали статус майстерських – їх переможці та призери отримували звання «Майстра спорту України». Але тоді за посвідчення і значок треба було ще й заплатити, у мене на той момент коштів не було. Тому звання я так і не отримав, хоча і виконав норматив.

 

-Втім все одно ідете з боксом по життю?

 

-Так, потім працював тренером, а 2016 року очолив Запорізьку міську федерацію боксу. Тепер на цій посаді роблю все, що можу, для розвитку мого улюбленого виду спорту.

 

-Чого вдалося досягти за цей час?

 

-В першу чергу працюємо над популяризацією боксу в районах Запоріжжя і області. Хочеться, щоб було якомога більше секцій боксу, аби це було доступно, аби не лише юнаки, а й дівчата приходили в цей прекрасний олімпійський вид спорту!

-Де вдалося відкрити нові секції?

 

-З’явилися відділення боксу у  Степногірську, Веселому, Дніпрорудному, Камиш-Зорі, Токмаку, Приморську. Щодо останнього – поки що не вирішено питання із тренером. Маємо чудовий зал, який надав місцевий технікум, є бажаючі займатися, є навіть житло – не вистачає лише фахівця. Тож якщо цю статтю читає тренер з боксу, який готовий переїхати до Приморська – ласкаво просимо! Стосовно інших перерахованих населених пунктів,  відкриття секцій боксу запустило там активне спортивне життя. Лише минулого місця ми провели турніри в Оріхові і Степногірську. Причому останній мав статус всеукраїнського!

 

-Знаю, що ви, як Президент запорізької міської федерації боксу, активно берете участь і в питаннях збереження вже існуючи залів боксу.

 

-Так, у деяких випадках ми не лише допомагали відкривати нові зали боксу, а й докладали зусилля щоб відновити, чи зберегти вже існуючі. Так Запорізька міська федерація боксу стала ініціатором у вирішенні питання, щодо передачі приміщення, клубу «Ринг», на правому березі Запоріжжя,  на баланс міської ДЮСШ6. Нам вдалося створити резонанс, та зберегти одну з найстаріших боксерських секцій міста! Також зуміли зберегти секцію боксу в Оріхівській ДЮСШ – там вона була на межі зникнення. А сьогодні Оріхів чудово розвиває бокс, можна іншим брати за приклад, як працюють тамтешні тренери Ігор Дерновий та Володимир Мураєв! Також ми відродили боксерський зал на Дослідній станції Запоріжжя. Вдалося залучити до цього питання депутатські фонди, і провести першочергові ремонтні роботи – замінити підлогу, вікна, облаштувати душові і санвузол. Загалом було виконано робіт на суму більше 120 тисяч гривень. І сьогодні цей зал ожив, в ньому займається молодь, під керівництвом чудового тренера Ігоря Байрака.

-Якими ще питаннями опікується Запорізька міська федерація боксу?

 

-Звісно багато уваги приділяємо проведенню змагань, намагаємось розширювати календар, залучати до Запоріжжя національні змагання. Серед нових турнірів, які вдалося запровадити останнім часом — Всеукраїнські змагання серед представників Міністерства юстиції та Міністерства внутрішніх справ, турніри серед аматорів «Чоловіки в ринзі» , «Кубок Дружби». Також хочемо, аби молодь знала історію запорізького боксу, поважала його традиції, тому підтримуємо ряд змагань на честь видатних запорізьких тренерів — Юрія Беладзе,  Сергія Волкова, Едуарда Тарасенка та Віктора Кириленка.

 

-Ви сказали про змагання «Чоловіки в ринзі», це новий формат, але він вже доволі популярний. Чому вирішили його розвивати?

 

«Чоловіки в ринзі», або «Білі комірці» — це люди, які стали займатися боксом в дорослому віці. Вони мають різні професії, досягли успіху у своїх галузях, але у вільний час приходять займатися боксом. Хтось для покращення здоров’я, хтось для профілактики сидячого способу життя, а хтось втілює свою дитячу мрію! От для таких людей ми і проводимо ці змагання. Разом із Запорізькою міською федерацію боксу аматорський бокс активно розвивають Сергій Гусєв та Олександр Курніков. І хоча цей рух існує в Запорізькій області лише кілька років, він швидко набирає популярність – вже маємо клуби не лише в Запоріжжі, а й у Дніпрорудному, Енергодарі, Токмаку. До речі у Токмаку сиььна команда у складі Ігоря Федоришина, Аскада Ашурбекова, Андрія Сильвестрова, навіть голова райнного суду Вячеслав Курдюков залучився до боксу! Популярність цього аматорського руху нас дуже радує, адже турнір «Чоловіки в ринзі» демонструє, як можна долучитися до спорту у будь якому віці, і досягти успіхів у цьому! А ще це неймовірно мотивує підростаюче покоління — вони дивляться на чоловіків, які і в п’ятдесят років можуть вийти в ринг, і думають: «А чому я у свої 18-20 років не можу цього зробити?». І вони приходять на бокс – ми бачимо реальну наповнюваність залів! До речі, яскравим прикладом того, наскільки важливий приклад дорослих, став «Сімейний турнір», який Запорізька міська федерація боксу провела під час п’ятого «Ярмарку спорту». На ринзі змагалися не просто боксери – а родини боксерів, батьки і сини!

-Міська федерація боксу вже прославилася ще й традицією неординарно вітати спортсменів  з успішними виступами — ми пам’ятаємо і флешмоби на центральному вокзалі Запоріжжя, бігборди з портретами боксерів, і навіть вручену Вами земельну ділянку Заслуженому майстру спорту України Дмитру Замотаєву. Розкажіть про цей напрямок діяльності?

 

-Як колишній спортсмен я чудово розумію, наскільки важлива мотивація. І не лише матеріальна, а й моральна. Наші спортсмени захищають честь рідного Запорізького краю, і вони мають відчувати підтримку своїх земляків. Хочу щоб спортсменів знали в обличчя, щоб вони відчували інтерес до своєю роботи, та вдячність за нелегку працю. А те що вони віддячать за увагу медалями – навіть не сумніваюся! Крім того такі акції мають ще один важливий момент – це популяризація боксу, ми показуємо підростаючому поколінню на кого треба рівнятися – ось вони, наші чемпіони!

 

До речі, лідера збірної Запорізької області з боксу, Заслуженого майстра спорту Дмитра Замотаєва не дарма у Балабине заманюєте, земельну ділянку там виділили…

 

-Не дарма – нам теж потрібні спортивні зірки, приклад для молоді!

-Давно працюєте у Балабиному?

 

-Селищну раду очолюю вже 8 років, з 2011.

 

-Як мені відомо, і там  у вас масштабна програма розвитку спорту?

 

-Так, одним з перших моїх проектів було перепрофілювання Балабинського будинку культури, у будинок «культури і спорту». Спочатку зустрів багато непорозуміння у цьому питанні, але вдалося аргументувати таке рішення і перепрофілювати заклад. Час довів, що це був правильний хід. Щодня у нашому будинку культури і спорту займається 200-270 дітей! Діють секції боксу, тхеквондо, танців, поінгу, чирлідингу. Дорослі займаються фітнесом. Працює тренажерний зал, його до речі вдалося повністю обладнати сучасним інвентарем, за допомоги залучення коштів з депутатських фондів. Таким чином наш комунальний заклад отримав друге дихання!

-Якими ще спортивними успіхами може похвалитися Балабине?

 

-За останній час нам вдалося облаштувати на території селища  два сучасних футбольних поля зі штучним покриттям. Також у нещодавно відкритій зоні відпочинку «Балабинська коса» створили майданчики для пляжного футболу і волейболу. Потроху розвиваємо інфраструктуру, хочемо залучати місцевих жителів до спорту, особливо прищеплювати любов до фізичної культури змалечку.

-Ваші Балабинські спортивні колективи бачила нещодавно у Запоріжжі на «Ярмарку спорту» — потужна команда. Давно берете участь у цьому фестивалі?

 

-Всі п’ять років! Я є одним з членів правління Асоціації спортивних організацій, яка проводить цей фестиваль. Тому секції Балабинського будинку культури і спорту та Запорізька міська федерація боксу не пропустили жодного «Ярмарку спорту». Це дуже крутий захід, який щороку доводить свою ефективність – після кожного свята наші секції боксу тхеквондо, танців і не тільки, поповнюють нові учні. Отже фестиваль виправдовує свій девіз «Обери свій спорт»! І я щасливий, що теж є частиною команди, яка допомагає жителям Запоріжжя і області обрати здоровий та активний спосіб життя, разом зі спортом.

«ЗА!спорт»