БК «Запоріжжя» поступився фавориту чемпіонату

Стримуючи чемпіона України впродовж 20 хвилин гри, запоріжці втратили контроль над ситуацією у третій чверті, коли пропустили шалений ривок 0:18

 

4.11.2021. Суперліга Windrose. СК «Слобожанський». БК «Прометей» – БК «Запоріжжя» 91:63 (17:25, 25:16, 29:6, 20:16)

«Прометей»: Лукашов (5 + 3 передачі – 4 втрати), Харрісон (11 + 5 підбирань + 3 передачі), Бєліков (14 + 4 підбирання + 3 передачі), Білан 8, Еванс (9 + 9 підбирань) – старт; Доу (24 + 14 підбирань + 3 передачі), Мішула, Липовий (5), Кеннеді (15 + 5 підбирань + 5 передач), Петров (3 підбирання + 2 блок-шоти).

Головний тренер: Ронен Гінзбург

«Запоріжжя»: Джозеф (13 + 5 підбирань + 3 передачі – 6 втрат), Френсіс (12 + 9 підбирань – 5 втрат), Сізов (16 + 5 підбирань + 3 передачі), Морозов, Максвелл (4 + 4 підбирання + 3 передачі) – старт; Мальчевський (4 підбирання), Тітов (3 підбирання), Соколенко (3), Міхєєв (2), Удрас (13 + 3 підбирання).

Головний тренер: Станіслав Овдєєнко.

 

СТАТИСТИКА МАТЧУ

Матчі, в яких є явний фаворит, завжди приваблюють можливістю сенсації. Баскетболісти «Запоріжжя» їхали до Слобожанського у статусі андердога, де відповідальність за результат, можливо, на них тиснула менше, ніж на грізний та непереможний «Прометей». З такими думками запорізькі гравці й розпочали поєдинок.

Команда Станіслава Овдєєнка виглядала максимально зібрано і без зайвої нервозності. У нападі швидко знайшлися лідери, у захисті надійно діяли всі. Набрані очки Сізова, Джозефа й Френсіса змусили Ронена Гінзбурга використати ранній тайм-аут. Замість агресивного старту «Прометей» несподівано поступався 2:11. Господарі відчували серйозні проблеми з реалізацією (1/7). Після хвилинної перерви у складі чемпіона Суперліги з’явилося четверо легіонерів разом із гравцем збірної України Олександром Липовим. Ситуацію «Прометей» частково виправив, але цей відрізок справедливо виграла команда Станіслава Овдєєнка. Запоріжці показували кращі цифри на підбираннях і робили менше втрат. Джозеф набрав 10 очок, Сізов – 6.

У другій чверті «Прометей» почав показувати свою агресію. Міні-ривок 5:0 наблизив їх у рахунку – 22:25, але не зламав команду Станіслава Овдєєнка. Погоня розлюченого «звіра» тривала до середини чверті. На 15-й хвилині «ендван» Крістофера Доу призвів до нічиєї на табло – 32:32. Тепер уже гравці «Запоріжжя» влучали з гіршим відсотком і не могли захистити «фарбу». Непоступливість з обох сторін призвела до великої кількості фолів та сутичок. Запоріжці вистояли під натиском шаленої боротьби, мінімально програвши першу половину – 42:41. При тому, що команда Станіслава Овдєєнка 7 разів схибила з лінії штрафних. В інших статистичних показниках гості не поступалися чемпіону України.

Однак друга половина змінила все. Така гра «Запоріжжя» розбудила «звіра» по-справжньому. Ронен Гінзбург випустив зі старту третьої чверті «найлютіших» легіонерів. «Прометей» продемонстрував свою фірмову швидку гру, яка підкріплялася неймовірними влучаннями. Через півтори хвилини господарі вже вели 49:41. Тайм-аут Станіслава Овдєєнка не зупинив ривок суперника. Харрісон, Еванс, Доу і Кеннеді продовжили бомбардування кошика «Запоріжжя», встановивши ривок на позначці 18:0. Сізову вдалося «розбити» його реалізованими штрафними, але «Прометей» домігся свого. Команда Ронена Гінзбурга отримала 20 очок переваги, повністю перевернувши гру на свою користь. Ще один важливий момент у чверті – це травма на  її початку Ясіна Джозефа. Кремезні форварди «Прометея» лише в такий спосіб могли зупинити основного розігруючого запоріжців. На жаль, Ясін вже не мав змоги продовжити поєдинок.

Заключна чверть в такій ситуації була формальністю. Варто віддати належне гравцям «Запоріжжя», які знайшли в собі сили та на рівних боролися останні 10 хвилин. Підсумок – 91:63 на користь діючого чемпіона країни. Гра з «Прометеєм» вкотре підтвердила, що в матчах із таким суперником не можна розслаблятися ні на хвилину. Коли запоріжці зберігали максимальну концентрацію та мали кількох лідерів на майданчику, стримувати грізного опонента вдавалося. Як тільки «Прометей» наростив швидкість до позамежного рівня, втримати такого опонента просто неможливо. Команда Станіслава Овдєєнка може занести собі в актив першу половину та взяти все найкраще із цієї гри, щоб у наступному виїзному турі спробувати порадувати власних уболівальників. Матчі з «Миколаєвом» і «Кривбасом» відбудуться 12 і 14 листопада відповідно.

 

 

 

 

БК «Прометей» – БК «Запоріжжя»: післяматчева прес-конференція

Яків Тітов, гравець БК «Запоріжжя»

– Почну з того, що першу половину матчу ми зіграли на рівних. Йшли на велику перерву з мінімальним відставанням, бо добре грали у захисті та в нападі. А потім почалася третя чверть. Протягом неї ми набрали лише 6 очок, а пропустили – 29. Ми не фолили, коли треба було, нам забили дуже багато у швидкому відриві. Я не можу сказати, що ми опустили руки. Можливо, не вистачило концентрації. Саме третя чверть стала ключовою у матчі. Наздогнати «Прометей», коли різницю 20 очок дуже складно.

Станіслав Овдєєнко, головний тренер БК «Запоріжжя»:

– Вітаю «Прометей» з перемогою. Чудова гра. У складні моменти з’являлися гравці, які стабільно влучали та захищалися. Що стосується нашої гри, то скажу наступне. Поки ми нівельовували сильні сторони «Прометея» – підбирання та швидкі прориви, поки ми правильно використовували фоли і ставили спину, то була рівна гра. Я не скажу, що ми здалися у третій чверті, але вже не було тієї непоступливої команди, яку я постійно нахвалюю. Мабуть, перехвалив. Коли «Прометей» відчуває гру, забиває, рухає м’яч, знаходить вільного гравця та знову забиває зверху, то дуже складно зупинити ось такий порив. Швидкий тайм-аут у третій чверті не допоміг, наступний – також. Ми якось дуже розслабилися і забули з ким граємо. Жодна команда не пробачить такої сонливої гри. Нам усім треба переглянути своє ставлення до гри, тому що не буде легких перемог. Жодна команда не подарує нам перемогу просто так. Нам ці перемоги треба заробляти. Працювати більше та наполегливіше. Я вже сказав хлопцям, що ми повинні зробити, щоб не було таких провалів, тому продовжуємо працювати далі.

 

Прес-служба БК «Запоріжжя»