БК «Запоріжжя» у вольовому стилі здобуває перемогу над МБК «Миколаїв»

Серія точних кидків з периметра Віталія Мальчевського, результативність Олександра Сізова та холоднокровність Ясіна Джозефа перевернули хід матчу з «корабелами» в заключній чверті  

29.10.2021. Суперліга Windrose. ПС «Юність». БК «Запоріжжя» – МБК «Миколаїв» 93:87 (19:22, 24:23, 18:21, 32:21)

«Запоріжжя»: Джозеф (12 + 5 підбирань + 11 передач + 2 перехоплення), Френсіс (17 + 2 підбирання + 3 передачі), Сізов (19 + 5 підбирань + 3 передачі), Морозов, Максвелл (15 + 3 підбирання) – старт; Мальчевский (16 + 5 підбирань), Удрас (5 + 4 підбирання + 3 передачі), Тітов (2), Міхєєв (7 + 2 підбирання + 3 передачі), Соколенко, Рагімов, Бер.

Головний тренер: Станіслав Овдєєнко.

«Миколаїв»: Волкер (19 + 5 підбирань + 10 передач), Ніксон (12 + 5 підбирань + 3 передачі + 3 перехоплення), Барніс (13 + 5 підбирань + 2 перехоплення), Кальніченко (7), Тіщенко (13) – старт; Хохоник, Онуфрієв (9), Дубоненко (7 + 3 підбирання), Кожем’якін, Рокас (6 + 5 підбирань + 3 блок-шоти — 4 втрати), Жуковський.

Головний тренер: Арніс Вецвагарс.

Перше слово у матчі сказав Олександр Тіщенко, на що відповів Еван Максвелл. Із початком зустрічі господарі програвали підбирання та робили більше втрат, тому «Миколаїв» повів у дебюті – 7:11. На екваторі чверті вийшов на майданчик Віталій Мальчевський та одразу сказав своє слово дальнім влучанням – 10:11. Зовсім скоро шутер знову влучив «трьоху». За 45 секунд до кінця чверті з периметра відзначився ще й Олександр Сізов, зрівнявши рахунок – 19:19. Протягом 10-хвилинки запоріжці влучили 3/5 дальні кидки, у «Миколаєва» був один 3-очковий, який приніс гостям виграну чверть – 19:22.

Другу чверть команда Станіслава Овдєєнка розпочала із міні-ривка 6:3. Зміна лідера змусила Арніса Вецвагарса брати тайм-аут. Хвилинна перерва пішла на користь «корабелам». Олександр Тіщенко своїм 3-очковим знову змінив лідера – 25:27. Але перевага гостей тривала не довго. Результативні дії Якова Тітова та Евана Максвелла потішили місцеву публіку. Чого не скажеш про захисні дії запоріжців у наступних двох атаках суперника. Господарі проґавили на периметрі Олексія Онуфрієва та Ігоря Дубоненка – 31:33. Серію ендванів у виконанні обох команд відкрив Андре Волкер, слідом два з фолом оформив Дейшон Френсіс. Ульвідас Рокас у такому ж стилі зробив рахунок – 36:39, на що Станіслав Овдєєнко відреагував тайм-аутом. Після паузи запоріжці зібралися – дальнім кидком відзначився Еван Максвелл, після цього ще 2 бали додав Ясін Джозеф. За 20 секунд до великої перерви 3 влучних штрафних Сізова призвели до рівних цифр на табло – 43:43, але Андре Волкер вирвав переможний рахунок першої половини для МБК «Миколаїв» – 43:45.

На старті третьої чверті Олександр Тіщенко набрав 5 очок поспіль. Його дії нівелювали Максвелл та Мальчевський, який відзначився втретє з-за дуги – 48:52. Згодом «корабели» відірвалися на 9 очок завдяки діям Олександра Онуфрієва, але у наступній атаці Іван Міхєєв повернув «-6» своїм 3-очковим – 51:57. Трой Барніс чотирма поспіль набраними балами відкинув господарів на відстань 10 балів. Трохи завести партнерів по команді спробував Ясін Джозеф своїм результативним проходом, проте відкритий 3-очковий від Волкера змусив брати Станіслава Овдєєнка хвилинну перерву. Його підлеглі поступалися – 53:64 за 3 хвилини до кінця третьої чверті. Заключні хвилини чверті  стали більш вдалими для баскетболістів «Запоріжжя». Ривок 6:0 розпочав Іван Міхєєв, до цього Дейшон Френсіс додав ефектний алей-уп, а «десертом» було влучання Ясіна Джозефа – 61:66. Перед заключною 10-ти хвилинкою відставання господарів складало «-5».

Зі старту четвертої чверті Іван Міхєєв зумів покращити становище вдалими штрафними, але Трой Барніс призупинив  запоріжців дальнім кидком – 63:69. Підібратися на  відстань одного дальнього влучання вдалося завдяки 3-очковому Антанаса Удраса – 68:71, а ендван Френсіса нарешті вирівняв цифри на табло – 71:71 за 6,5 хвилин до завершення зустрічі. Значно покращив ситуацію для «Запоріжжя» Віталій Мальчевський, який набрав 7 очок поспіль. Ще 2 бали додав у проході Сізов. Ривок запоріжців 15:2 змусив Арніса Вецвагарса взяти тайм-аут, але запоріжців це не зупинило. Капітан господарів додав до свого активу чергове дальнє влучання, а Джозеф потішив глядачів влучним середнім кидком – 85:75. Однак «корабели» зуміли відповісти своїм ривком та відквитали 5 балів за хвилину до завершення поєдинку. Через перебір фолів змушений був покинути майданчик Олександр Сізов. Максимально загострив інтригу Олексій Онуфрієв 3-очковим влучанням – 87:84, на що Станіслав Овдєєнко зреагував хвилинною перервою. Після цього надважливе влучання виконав Ясін Джозеф – 89:84. Тепер вже перерва знадобилася «Миколаєву». Після неї запоріжці вже не дали шансів супернику – Джозеф реалізував штрафні, а ефектний данк Френсіса поставив крапку у цьому протистоянні – 93:87.

Ця важка гра запам’ятається запорізьким уболівальникам 5 реалізованими дальніми кидками Віталія Мальчевського, який вдало повернувся після травми. 19-ма балами Олександра Сізова, який взяв на себе роль лідера та в потрібні моменти набирав важливі очки. 15 балами Евана Максвелла, який до заключної чверті залишався найрезультативнішим гравцем поєдинку. Запам’ятається дабл-даблом Ясіна Джозефа та ефектними данками Дейшона Френсіса.

Тепер команда Станіслава Овдєєнка готується приймати «Кривбас». Криворіжці сьогодні нав’язали боротьбу чинному чемпіону країни «Прометею», поступившись на заключних хвилинах. Матч у палаці спорту «Юність» відбудеться в неділю о 14:00.

Cтаніслав Овдєєнко, головний тренер БК «Запоріжжя»:

– Визначальний момент у матчі, коли ми почали більш агресивно захищатися, ставити спину, не давати «Миколаєву» підбирати на нашому щиті, бігти у нападі, розмовляти в захисті. Коли більш холоднокровно приймали рішення в нападі, знаходячи відкритого та потрібного гравця. Відчувши ось цю впевненість від захисту, гра пішла. Нам потрібно було відчути це, тому що виїзний тур видався важким у моральному плані. Я переконую хлопців, що ми все робимо правильно, нам треба просто влучати відкриті кидки. Тоді буде зовсім інша гра. Насправді, це все здається простим, але це не так. Продовжуємо рухатися далі і готуємося до зустрічі з «Кривбасом».

Антанас Удрас, гравець БК «Запоріжжя»:

– Розпочали дуже пасивно, без потрібної агресії, енергії, були досить розслабленими, робили неправильні зміни, ротації в захисті, повинні були фолити, але не фолили. У другій половині це змінили. Почали тиснути на м’яч, щільно захищатися, агресивно діяти в нападі, через що змінили хід поєдинку.

 

Прес-служба БК «Запоріжжя»