«Запоріжжю» не вистачило дещиці для неймовірного камбеку в третьому матчі серії з «Київ-Баскетом»

Відігравши 18 очок різниці, запорізька команда поступилася у важкому клатчі і віддала перевагу свого майданчику «Київ-Баскету» в півфінальній серії плей-оф

 

31.05.2021. Суперліга Паріматч. Плей-офф. 1/2 фіналу. Третій матч. ПС «Юність». БК «Запоріжжя» – БК «Київ-Баскет» 83:91 (19:23, 16:24, 25:19, 23:25)

«Запоріжжя»: Кеффі (26 + 9 підбирань + 7 передач), Сізов (17 + 4 підбирання), Мальчевський (6), Грицак (4 + 12 підбирань + 7 передач), Тихонов (14 + 4 підбирань) – старт; Тітов, Міхєєв (1 + 6 підбирань), Морозов, Маяускас (15 + 3 підбирання).

Головний тренер: Валерій Плеханов

«Київ-Баскет»: Мессі (15 + 4 передач), Близнюк (16 + 9 підбирань), Крутоус (3 + 3 підбирання), Ковальов (7), Коренюк (14) – старт ; Янг (12 + 3 підбирання + 3 передачі), Павлов (10 + 5 підбирань), Тібодо (8 ), Мішула (6 + 6 передач).

Головний тренер: Айнарс Багатскіс

Довгоочікуваний матч півфінальної серії плей-оф у Запоріжжі подарував вболівальникам гарячу порцію конкурентного і непоступливого баскетболу. Зі старту «Київ-Баскет» почав нарощувати перевагу – команда Айнарса Багатскіса захопила контроль на щитах (5/14), показуючи кращий відсоток влучності. Вісім очок Олександра Сізова та п’ять Майка Кеффі не дозволили супернику далеко втекти у відрив за підсумком стартової чверті – 19:23. Але у другій різниця зросла. Кияни зберігали свою стабільність, запоріжці – свою. MVP регулярного чемпіонату не вдалося набрати жодного очка у чверті. Мовчав також головний шутер «Запоріжжя» Віталій Мальчевський. У «Київ-Баскета» до стабільності Богдана Близнюка додалися 100% надійності Владислава Коренюка у «фарбі», який реалізував усі п’ять своїх кидків. Перевага «Київ-Баскета» ставала більш відчутною – 35:47.

Ривок 6:0 з початком третьої чверті утворив максимальну різницю гостей «+18». Валерію Плеханову знадобилися два тайм-аути, щоб нарешті розбудити команду. Сів відпочити  Майка Кеффі, а роль «першого» номера перейшла Олександру Сізову. Капітан «Запоріжжя» розпочав приголомшливий ривок 18:2. Його сім очок та влучний дальній постріл Віталія Мальчевського «розігріли» вболівальників у палаці спорту «Юність». Тайм-аут Айнарса Багатскіса не подіяв. Запоріжці зусиллями Кеффі та Маяускаса довершують ривок, підсумком якого стали майже рівні цифри на табло – 58:59. Відчувши впевненість, американський розігруючий увімкнув свою потужність на максимум. Результативні проходи, дальні влучання – Майку Кеффі швидко став найрезультативнішим гравцем матчу, давши команді потрібний імпульс. Партнери підтримали свого лідера надійною грою в захисті. Вболівальники шалено гнали вперед «Запоріжжя». Віталій Мальчевський влучив черговий дальній, після такого ж кидка від Майка Кеффі господарі нарешті вийшли вперед – 81:80 за три з половиною хвилини до кінця. Дмитро Тихонов ще раз поверне переможні цифри запоріжцям, але у клатчі фортуна обере прихильність іншої команди.

Запорізьким баскетболістам банально не вистачить сил для повноцінного завершення камбеку. Напад команди зупиниться, а «Київ-Баскет» у важкий момент використає досвід своїх американських легіонерів. Перемога, яка була так потрібна всьому Запоріжжю, просто вислизне з рук на очах глядачів переповненої арени палацу спорту «Юність». Місцевій команді не вистачило буквально кількох миттєвостей до повної ейфорії, яку відбирав «Київ-Баскет» з кожним своїм влучанням на заключній хвилині. Нерви гостей виявилися напрочуд міцними, столичні гравці встояли під натиском, здобули перемогу – 83:91 і повели у цій серії 2:1. Тепер на команди чекає четвертий матч півфінальної серії 2-го червня у Кам’янському о 21:30.

Валерій Плеханов, головний тренер БК «Запоріжжя»:
– Величезна подяка нашим уболівальникам, які створили в залі атмосферу, про яку ми мріяли весь сезон. Дуже прикро за такої підтримки програти. Вважаю, що було два фактори, які не дозволили нам узяти гору. Перше і головне – досвід команди суперника. У потрібний момент вони не помилилися. На жаль, хлопці провалили відрізок в першій половині. Ми дуже багато сил витратили на спурт 16:0, коли повернулися в гру. Сил просто не залишилося. В останні хвилини ще хотіли з себе щось «вичавити», на жаль, не вийшло. Ми намагалися штучно збільшити ротацію на старті. Усі мої спроби закінчилися тим, що по ходу матчу програвали 16-18 очок. Не можу сварити своїх гравців за таку гру. Коли «Київ-Баскет» кидає в складні моменти 26/28 штрафні – нічого крім поваги це не викликає. Дуже втомилися наші лідери. У кінці матчу просто нікому було завершувати атаки. Крім того, я вважаю, що неграмотно зіграли в захисті. Питання навіть не в 91 пропущеному очку, ми пропускаємо 5 триочкових, але 48 очок з трисекундної зони. Це недопустимо. Дуже багато помилялися «великі» в першій половині і «маленькі» у другій. Будемо уважно розбирати. До завтрашнього тренування в Кам’янському ми будемо чітко працювати над цими помилками. Як каже мій земляк Сергій Бубка: «Якщо є ще одна спроба, ти не програв».
Прес-служба  БК «Запоріжжя»