У Запоріжжі з аншлагом відбулися матчі збірних України з волейболу

 

Оновлений палац спорту «Юність» цими днями приймає перші офіційні матчі – надсучасну запорізьку арену обрано для проведення матчів кваліфікаційного раунду чемпіонату Європи-2019 з волейболу серед чоловіків та жінок.

З 15 по 25 серпня у Запоріжжі зіграють чоловічі команди, що входять до кваліфікаційної групи F — Україна, Швейцарія, Македонія та Угорщина. В ці ж дні проведуть матчі кваліфікаційного раунду до Чемпіонату Європи-2019 і жіночі команди групи С — Україна, Норвегія, Чорногорія і Греція.

Сьогодні в «Юності» відбулися перші поєдинки.

Жіноча збірна України приймала збірну Новегії. За неймовірної підтримки запорізьких вболівальників, українки впевнено виграли перші дві партії – 25:16 та 25:10. І лише в третій дозволили засумніватися у своїй тотальній перевазі, коли Гарій Єгіазаров від початку зробив одразу три заміни та випустив молоду ліберо Анастасію Карасьову. До цього ж українки дещо засмутили нервовим початком — 1:4, але потім запрацювали на повну потужність і, швидко зрівнявши рахунок, надалі постійно солідно вели перед аж до старту третього сету.

Норвежки частенько помилялися на подачах та прийомі, проте іноді їхній блок раптово ставав наче бетонним, а діагональні «постріли» Сінне Колсвік та Рангі Кнудсен (загалом набрали по 7 очок) запросто «прошивали» вже блок український. Та все ж в цілому перевага нашої збірної була очевидною.

Окремими рядками слід відзначити повернення до лав національної команди Світлани Дорсман (у підсумку вона записала собі до активу 13 очок і стала найкращим бомбардиром матчу), продуктивну появу на майданичку Катерини Дудник і хороший дебют зв’язуючої Ольги Скрипак. Саме це тріо відіграло вирішальну роль у потужному спурті української збірної в третій партії, на екваторі якої наші дівчата «горіли» — 7:16. Масова заміна Гарія Єгіазарова спочатку себе не виправдовувала, проте наш тренер не став повертати в гру Олександру Перетятько та Ірину Трушкіну, та й Надію Кодолу випустив лише суто символічно. Натомість стартова п’ятірка вирішальної партії спромоглася фактично самотужки докорінно змінити розвиток подій. Подачі Анастасії Крайдуба (загалом набрала 9 очок) та Катерини Дудник добряче вибили суперниць з прийому, тоді як Анастасія Карасьова і Ольга Скрипак грамотно доводили позиційні атаки до невідпорних «пострілів» Світлани Дорсман і Карини Денисової. Тож фінішний і переможний камбек вийшов справді вражаючим – 18:3! Підсумок матчу суха перемога України 3:0 (25:16, 25:10, 25:19). Наступний матч наші дівчата зіграють 19 серпня на виїзді проти Чорногорії, а 22 серпня прийматимуть у Запоріжжі збірну Греції.

 

Після дівчат на майданчик вийшли чоловіки, які цього дня приймали збірну Швейцарії. На «розкачку» у підопічних Угіса Крастіньша пішло приблизно три хвилини. А далі вони налагодили надійний прийом, що дозволило видати потужний ривок – 9:0 і надалі почуватися достатньо спокійно. Коли ж молоді та амбіційні швейцарські хлопці намагалися щось змінювати, зв’язуючий Володимир Ковальчук розважливо підключав до справи «важку артилерію» — Яна Єрещенка та Дмитра Терьоменка. І ці досвідчені виконавці не підводили. Зрештою, перший із них записав собі до активу 20 очок, а другий – 12. Також на совість відпрацьовував на блоках Максим Дрозд.

Однак у третьому сеті, коли всім уже здавалося, що перемога в кишені, наші хлопці дещо скинули оберти, і суперники миттєво цим скористалися. Спочатку, зусиллями Квентіна Зеллера (загалом набрав 10 очок) та Луки Ульріха (9 очок) вони вийшли вперед, а потім ще тривалий час не відпускали українців більше ніж на два пункти. Тож «синьо-жовтим» довелося знову завестися не на жарт. І ось тепер у суперників точно не залишилося жодних надій узяти бодай один сет… Результат матчу — 3:0 (25:16, 25:16, 25:20) на користь українців! 18 серпня на чоловічу збірну України чекає виїзна зустріч з македонцями. А 22-го команда прийме у Запоріжжі збірну Угорщини.

 

За матеріалами Федерації волейболу України