БК «Запоріжжя» зрівнює рахунок у півфінальній серії з «Київ-Баскетом»

Запоріжці довели, що результат першого матчу – це випадковість, продемонструвавши справжній характер, дисципліну і зарядженість на перемогу. Приголомшлива звитяга над «Київ-Баскетом» ротацією у сім гравців!

27.05.2021. Суперліга Паріматч. Плей-оф. 1/2 фіналу. Другий матч. ПС «Венето» (Київ).
БК «Київ-Баскет» – БК «Запоріжжя» 66:74 (17:25, 22:17, 17:18, 10:14)
«Київ-Баскет»: Мессі (2 + 4 підбирання), Близнюк (20 + 10 підбирань + 4 передач), Крутоус (2 + 5 підбирань), Ковальов (8 + 3 підбирання), Коренюк (2 + 3 підбирання) – старт; Янг (13 + 8 передач), Павлов (7 + 5 підбирань), Тібодо (4), Мішула 8
Головний тренер: Айнарс Багатскіс
«Запоріжжя»: Кеффі (17 + 9 передач + 3 перехоплення), Сізов (11 + 4 підбирання), Мальчевський 8, Грицак (4 + 8 підбирань + 3 блок-шоти), Тихонов (12 + 10 підбирань + 3 блок-шоти) – старт; Міхєєв (7), Маяускас (15 + 6 підбирань + 3 перехоплення).
Головний тренер: Валерій Плеханов
На другий матч півфінальної серії плей-оф баскетболісти «Запоріжжя» вийшли зовсім з іншим настроєм. Максимальна агресія в захисті, організованість у нападі – так команда Валерія Плеханова вже зі старту показала характер, довівши, що результат першої гри був лише прикрою випадковістю. Перехоплення і блош-шот Андрія Грицака в дебюті завели партнерів на боротьбу ще більше. Дмитро Тихонов влучив фірмовий дальній (рідко, але дуже ефективно), що власне й поклало початок лідерству «Запоріжжя» у цій грі. Результативність капітана Олександра Сізова, набута впевненість на майданчику Майка Кеффі призвели до виграної десятихвилинки – 17:25. Тепер вже запоріжці показували кращий відсоток реалізації, робили менше втрат і більше перехоплень. Така гра дійсно захоплює вболівальників нашого клубу!
Ще більше позитивних емоцій надійшло з початком другої чверті. Дивовижні вміння в атаці продемонстрував Аурімас Маяускас. Литовський легіонер набрав сім поспіль очок поспіль, примноживши загальну різницю в рахунку. Двозначної цифри вдалося досягти завдяки надзвичайно самовідданій грі в захисті. Дмитро Тихонов перегравав свого візаві Владислава Коренюка, Андрій Грицак нічим не поступався лідеру збірної України Богдану Близнюку грою в захисті. Майк Кеффі, попри щільну опіку від суперників, які традиційно чергувалися, полюючи за MVP регулярного чемпіонату, знаходив можливість для набраних очок та результативних передач. Важливі перехоплення та «ендван» Віталія Мальчевського дали можливість «Запоріжжю» повести в рахунку «+11». Але буквально хвилинна втрата концентрації, як «Київ-Баскет» відповідає своїм ривком і наближається майже впритул перед великою перервою – 39:42.
Третю чверть віддавати не хотів ніхто. До середини ігрового відрізку цифри зберігалися нічийними 49:49. Лідерство вдалося повернути собі за рахунок дальніх влучань Віталія Мальчевського та Івана Міхєєва, які стали можливими завдяки класній командній роботі в захисті. Так за дві хвилини до кінця чверті перевага складала «+9», однак ситуація повторилася – Брендон Янг набирає 5 очок поспіль, а Богдан Близнюк довершує ривок 7:0. Перед вирішальною десятихвилинкою – 56:60.
Протягом сезону лідери «Запоріжжя» в такі хвилини не підводять. Першочергове – це захист, а наслідок – успішна робота в атаці. Тут у команді Валерія Плеханова є перевірені бійці як серед легіонерів, так і з-поміж українських гравців. Дмитро Тихонов надійно працював у «фарбі». Аурімас Маяускас теж невтомно працював на обох половинах майданчика. Головний тренер зробив ставку виключно на гравців основної ротації, де захист команди – це ключ до успіху. Витерпівши в захисті, де Грицак і Тихонов протягом матчу оформили по три блок-шоти і зробили половину командних підбирань на двох, у найпотрібніший момент Кеффі був винагороджений за власну ініціативу. Вісім очок переваги за самовідданої гри в захисті не залишали надій «Київ-Баскету» врятуватися у заключні дві хвилини. «Запоріжжя» грамотно втримав переможний результат – 66:74. Кожен із гравців зробив важливий внесок у потрібний результат і окремо варто відзначити дабл-дабл Дмитра Тихонова (12 очок + 10 підбирань).
Сьогодні команда Валерія Плеханова довела, що місце у півфінальній серії плей-оф цього колективу абсолютно заслужене. Ігрова агресія надходила по всьому майданчику. Шалене бажання реабілітуватися переросло у неймовірний захист від усіх гравців. Уміння знаходити можливості в атаці проти дуже потужного за ростером суперника – це ще одна риса, яка дозволяє «Запоріжжю» на рівних протистояти з грандами українського баскетболу, де зібрані гравці національної збірної. Завдання мінімум виконано – одна перемога на виїзді є. Тепер серія переїжджає до Запоріжжя, де команди зіграють 31 травня в палаці спорту «Юність» о 18:00. А от четверта гра серії, найімовірніше, відбудеться в Кам’янському через завантаженість палацу спорту «Юність» міжнародними матчами «Золотої Євроліги» з волейболу, де беруть участь збірні України. Валерій Плеханов, головний тренер БК «Запоріжжя»:

– У першу чергу ми хотіли реабілітуватися за дуже невиразну першу гру. Ми дійсно два дні передивлялися той матч і наші помилки. Їх було настільки багато і в захисті, і в нападі, що просто хапалися за голову. Це був найгірший матч у всьому сезоні. Ми навіть на передсезонці так погано не грали. Мені приємно, що хлопці об’єдналися навколо ідеї, що результат першого матчу був випадковістю. Приємно, що показали характер і бажання. За рахунок дисципліни, виконання установки на гру ми взяли цю дуже важливу для нас перемогу. Тепер серія продовжиться в Запоріжжі. Сьогодні хлопці просто молодці. Довелося грати ротацією у сім гравців, важливою була їхня фізична готовність, починаючи десь з середини другої чверті, я робив заміни тільки тоді, коли у гравця пульс приблизно 220 ударів у хвилину. Тоді прибирали з гри, бо не влучатиме навіть штрафні.

Прес-служба  БК «Запоріжжя»