«Хімік»  переміг БК»Запоріжжя»

Гравці БК «Запоріжжя» всімох на рівних протистояли укомплектованому «Хіміку». Доля зустрічі двох конкурентів вирішувалася на останніх секундах, де більше пощастило южненцям

9.04.2021. Суперліга Паріматч.

БК «Хімік» – БК «Запоріжжя» 69:65 (17:17, 20:23, 15:13, 17:12)

 «Хімік»: Ковляр (6 + 3 підбирання + 3 передачі – 3 втрати), Рахімшаіков, Мироненко (5), Войналович, Нельсон (12 + 3 підбирання + 3 передачі) – старт; Марченко, Козак, Рябчук (7 + 4 підбирання), Салліван (26 + 12 підбирань + 2 блок-шоти), Антіпов (3 підбирання), Зотов (11 + 5 передач – 3 втрати).
Головний тренер: Віталій Степановський

 «Запоріжжя»: Кеффі (9 + 5 підбирань + 7 передач + 4 перехоплення – 6 втрат), Сізов (10 + 2 перехоплення – 3 втрати), Мальчевський (9), Грицак (3 + 6 підбирань), Тихонов (18 + 7 підбирань) – старт; Тітов (3), Маяускас (13 + 9 підбирань).
Головний тренер: Валерій Плеханов

Другий матч ігрового тижня «Запоріжжю» довелося проводити вже без Джоша Форчуна, який знову травмувався і був у лазареті команди. Таким чином на протистояння з «Хіміком» запоріжці втрачали в ротації, але не в бажанні завершити тиждень двома перемогами. Стартовий ривок гостей засвідчив бойовий настрій гостей – Тихонов та Грицак встановили на табло 0:6. Южненцям важко давалися набрані очки. До середини чверті команда Віталія Степановського поступалася 5:9. Тихонов і надалі домінував у трисекундній зоні, набравши вісім очок, однак саме такий максимальний гандикап у рахунку запоріжці до кінця чверті не вберегли. Ривок южненців з двома дальніми «бомбами» Олександра Рябчука та Андрія Мироненка нівелював командні зусилля – нічия 17:17.

У другій чверті підопічним Валерія Плеханова вдалося покращити гру в багатьох статистичних показниках – підвищити відсоток реалізації, виграти підбирання, домінувати на перехопленнях, проте на різниці в рахунку це майже не позначилося. Кілька невдалих штрафних та промахів з під-кошика не дали можливості повноцінно піти у відрив. Максимальною була перевага, коли Майк Кеффі оформив своє перше влучання у грі (27:34), а Аурімас Маяускас спромігся на «ендван» після неточного кидка Олександра Сізова з лінії штрафних. Різницю «+7» южненці відіграли наприкінці чверті зусиллями свого плеймейкера Віталія Зотова та «бігмена» Тайрела Нельсона. За шість секунд до великої перерви нічийний результат – 37:37. Володіння у «Запоріжжя». Майк Кеффі бере ініціативу на себе та виконує кидок ледь перетнувши центр майданчика – божевільний «баззер біттер» дозволяє гостьовій команді виграти першу половину – 37:40.

Зі стартом третьої чверті судді зовсім зіпсували «Запоріжжю» ситуацію з персональними фолами для двох важливих гравців. Впродовж 20-ти секунд ігрового часу Дмитро Тихонов та Андрій Грицак по черзі опинилися на фол-траблі. Проблеми загартували запоріжців на ще більшу боротьбу та самовіддачу. Успішні дії Маяускаса, точні штрафні Мальчевського та Сізова принесли гостям перевагу 43:49. Віталій Степановський взяв тайм-аут під час якого примудрився отримати другий технічний фол та відправитися на трибуни. У цій ситуації «Хіміку» знову вдалося зробити важливий ривок наприкінці чверті, щоб не відпустити суперника. 52:53 – перед заключним ігровим відрізком.

Вирішальна чверть забрала багато нервів у вболівальників обох команд. Запоріжці з фол-траблами на рівних билися з южненцями, які широко використовували ротацію. Надзвичайно важливі триочкові Олександра Сізова не давали можливості втекти у відрив. Дмитро Тихонов та Аурімас Маяускас залишалися нестримними в атаці. Майк Кеффі, хоч і показав низький відсоток реалізації кидків, але в потрібний момент завжди влучав. Після його перехоплення та швидкого відриву менше ніж за дві хвилини до завершення матчу рахунок був нічийним 64:64. У «клатчі» позначилися фоли гравців «Запоріжжя» та габарити у передній лінії суперника. Салліван тепер отримував більше простору, а от Тихонов та Маяускас не мали права на фол. За 42 секунди до кінця Рябчук реалізував обидва штрафні, встановивши «+3» для «Хіміка». Гоже організувати найважливішу атаку «Запоріжжю» не вдалася. Салліван влучив один штрафний з двох, відкривши надію на овертайм, але ні Віталій Мальчевський, ні Андрій Грицак не влучили з периметра. «Хімік» зрівняв рахунок у сезонній серії, обігравши «Запоріжжя» 69:65. Проте, у разі однакої кількості очок по завершенні регулярного чемпіонату кращу різницю в особистих зустрічах з солідним запасом має саме наша команда.

Команді Валерія Плеханова ніяк не вдається зіграти з повною ротацією, що призводить до прикрих поразок. Сьогодні команда абсолютно нічим не поступалася більш укомплектованому «Хіміку». Прекрасно зіграли «бігмени» Тихонов з Маяускасом, здібності диригента атак Кеффі, який звісно втрачає у відсотку влучності з накопиченням втоми, дозволяють демонструвати снайперські вміння ветеранам – Мальчевському та Сізову. Самовіддана гра молодих на чолі з Андрієм Грицаком залишають приємні враження, але важливі очки до турнірної таблиці набирає «Хімік», який мав змогу використати та активно задіяти в цьому матчі  11 гравців У запоріжців не так багато часу на відновлення. Команда Валерія Плеханова розпочинає марафон домашніх матчів, перший з яких відбудеться найближчої середи 14 квітня проти «Черкаських Мавп».

Валерій Плеханов, головний тренер БК «Запоріжжя»:
– У чоловічій, жорсткій боротьбі, десь навіть за межею фолу «Хімік» виявився сильнішим. Все закономірно. У нас ті ж проблеми. Лише одну гру провів Джош Форчун і знову вибув на невизначений термін – рецидив гомілкостопа, тож мінімум два тижні його знову не буде. До хлопців претензій немає, всі бились до кінця.

 

Баскетбольний клуб «ЗАПОРІЖЖЯ»