Черкаські Мавпи не пустили Запоріжжя до домашнього фіналу Кубка України


Обмеженою ротацією баскетболісти «Запоріжжя» з честю протистояли супернику на його майданчику до останньої чверті

1.04.2021. Кубок України. 1/2 фіналу. ПС «Будівельник». БК «Запоріжжя» – БК «Черкаські Мавпи» 67:79 (16:12, 14:14, 22:27, 15:26)

«Запоріжжя»: Кеффі (17 + 3 підбирання + 4 передачі), Сізов (19 + 3 підбирання + 3 перехоплення), Мальчевський (8), Грицак (1 + 3 підбирання + 3 передачі), Тихонов (6 + 5 підбирань + 2 перехоплення) – старт; Маяускас (16 + 4 підбирання + 3 передачі), Морозов (3 підбирання), Тітов (5 підбирань + 2 передачі), Рагімов; Головний тренер: Валерій Плеханов

«Черкаські Мавпи»: Джонс (14 + 4 підбирання + 7 передач), Попов (8 + 3 підбирання), Конєв (8 + 7 підбирань + 2 блок-шоти), Сєргєєв, Скапінцев (12 + 5 підбирань – 5 втрат) – старт; Ткаченко (4 + 4 підбирання), Янг (17), Райт (14 + 7 підбирань + 3 передачі), Дзюба (2). Головний тренер: Максим Міхельсон

До півфінального матчу з «Черкаськими Мавпами» у складі «Запоріжжя» змін не відбулося: все ті ж нечисленні бійці Валерія Плеханова налаштовувались на ще більшу сенсацію – оформити історичний вихід у фінал. У розпорядженні Максима Міхельсона, чия команда грала вдома, був значно ширший вибір виконавців з двома повноцінними п’ятірками.

Висока ціна відповідальності тиснула на учасників півфіналу, що прямим чином вплинуло на загальну результативність першої половини матчу. Краще приборкати емоції на старті вдалося запоріжцям – Сізов, Мальчевський та Кеффі вивели команду вперед 7:2. Підопічні Валерія Плеханова грали без втрат, тому до середини чверті різницю зберігали. Після медіа тайм-ауту, коли Майк Кеффі «присів» на лавку, кілька атак поспіль «Запоріжжю» не вдалися. «Черкаські Мавпи» наблизилися в рахунку, однак Аурімас Маяускас останнім кидком у чверті встановив переможні цифри 16:12. Мінімум втрат (1/5), бажання битися за кожен м’яч (підбирання – 14/11) та результативність Мальчевського з Сізовим (обоє мали по 5 очок) дозволили «Запоріжжю» повести в рахунку, граючи на майданчику суперника за підтримки місцевих вболівальників.

З початком другого ігрового відрізку атаки номінальним господарям давалися ще важче. Гравці «Черкаських Мавп» намагалися максимально «відрізати» від м’яча головного конструктора атак Майка Кеффі, через що протягом чотирьох хвилин чверті команда не могла набрати очок. За цей час суперник відіграв різницю та вперше отримав лідерство 18:16 – Валерій Плеханов взяв тайм-аут. Після нього «Запоріжжя» значно додало в агресії. На першу роль вийшов капітан. Дивовижна результативність Олександра Сізова стала в основі ривка 8:0, а сам капітан набрав при цьому сім очок. Зміна лідера 24:19 – і тепер уже хвилинна перерва знадобилася Максиму Міхельсону. «Черкаські Мавпи» робили дуже багато втрат (2/12), але відсоток реалізації зуміли покращити, тому на велику перерву команди йшли з незначним гандикапом на користь «Запоріжжя – 30:26. Титанічних зусиль коштувало команді Валерія Плеханова вистояти в грі на щитах (20/21), де опонентами була найгабаритніша лінія в українському чемпіонаті.

Після перерви запоріжці продовжували відчайдушно битися за місце в фіналі. У третій чверті ривок «Черкаських Мавп» спричини чотири дальніх влучання. За бурхливої підтримки місцевої публіки реальні господарі паркету отримали максимальне лідерство – 49:40. Але й тут «Запоріжжю» вдалося встояти під неймовірним натиском та знайти контраргументи у важкий момент. Маяускас та серія триочкових від Кеффі занурили у повну тишу палац спорту «Будівельник». Запоріжці неймовірним чином знову були попереду – 52:51. Залишалося найважче, зберегти хоч якісь сили для заключної 10-хвилинки.

На жаль, саме втома гравців команди Валерія Плеханова стала ключовим фактором у цьому матчі. «Черкаські Мавпи» зберегли необхідний ресурс завдяки замінам у кожній лінії тоді як «Запоріжжя» його просто не мало. У ході чверті суперник отримав +10 очок різниці, маючи при цьому справжню вболівальницьку підтримку. Навіть позамежна самовіддача та непоступливість не дали запоріжцям шансу зачепитися за «клатч». За два дні було віддано багато сил, тому «Черкаські Мавпи» вистояли у непростій битві, перемігши «Запоріжжя» – 79:67.

Попри поразку в півфіналі, виступ нашої команди в Кубку заслуговує лише схвальних відгуків. Запоріжці мали найбільші проблеми зі складом, мусили проводити грати два дні поспіль лише сімома виконавцями, але навіть в такій ситуації проявили характер та були реальними претендентами на домашній фінал. Любов вболівальників ще більше зросла до команди Валерія Плеханова. Запорізька публіка з великим нетерпінням чекає домашньої серії, щоб віддячити гравцям і тренерам за незабутній виступ у Кубку України сезону 2020/2021.

4 квітня о 17.00 у запорізькому ПС «Юність» відбудеться Фінал Кубка України. Зустрінуться БК «Черкаські Мавпи» і БК «Будівельник» (Київ).

 

БК «Запоріжжя» – БК «Черкаські Мавпи». Післяматчева прес-конференція

Олександр Сізов, капітан БК «Запоріжжя»:

– Дуже хотіли вийти в фінал, на жаль, не зіграємо перед своїми вболівальниками вдома, залишається лише побажати успіху двом командам, які там зустрінуться. Нехай переможе сильніша. Нам сьогодні у найважливішій грі в сезоні просто не вистачило сил на останню чверть.

Валерій Плеханов, головний тренер БК «Запоріжжя»:

– «Черкаські Мавпи» вітаю з абсолютно заслуженою перемогою. Це сильна, габаритна, мобільна, вивчена команда. Ми теж дуже хотіли зіграти в фіналі, але, на жаль, є об’єктивні та суб’єктивні речі. З нашою ротацією претендувати на дві перемоги в матчах за два дні – це щось фантастичне. Я абсолютно вдячний всіх хлопцям, вони віддали всі сили. За моєю суб’єктивною думкою було занадто домашнє суддівство, можливо, я не правий або на емоціях, але коли всі контакти чомусь судяться в одну сторону, мене це не дуже радує. Просто переживаю за своїх хлопців і за їх моральний стан.

 

Баскетбольний клуб «ЗАПОРІЖЖЯ»