БК «Запоріжжя» вперше в історії пробивається до півфіналу Кубка України!

Наша команда вибиває із розіграшу Кубка України «Київ-Баскет»

 

31.03.2021. Кубок України 1/4 фіналу. ПС «Будівельник» (Черкаси).
БК «Запоріжжя» – БК «Київ-Баскет» 89:82 (23:22, 24:20, 24:21, 18:19)
«Запоріжжя»: Кеффі (28 + 6 підбирань + 4 передачі + 3 перехоплення – 4 втрати), Сізов (19 + 3 підбирання + 3 перехоплення), Мальчевський (5 + 5 підбирань), Грицак (5 + 10 підбирань + 3 передачі + 2 блок-шоти), Тихонов (6 + 3 підбирання) – старт; Маяускас (26), Морозов, Тітов.
Головний тренер: Валерій Плеханов
«Київ-Баскет»: Мессі (15 + 5 підбирань + 7 передач), Близнюк (13 + 7 підбирань), Крутоус (9 + 3 підбирання), Ковальов (7), Коренюк (17 + 7 підбирань) – старт; Мішула (6 + 3 підбирання + 3 передачі), Янг (11 + 3 підбирання – 3 втрати), Тібодо (4 + 4 підбирання), Шевчук.
Головний тренер: Айнарс Багатскіс
До кубкового протистояння команди мали по дві втрати: у “Запоріжжя” гру пропускали Джош Форчун та Іван Міхєєв, “Київ-Баскет” не міг розраховувати на Майкла Джейкобсона і Сергія Павлова, але ростер киян налічує набагато більше досвідчених та коштовних виконавців ніж у запоріжців. Статус фаворита безумовно належав чинному лідеру Суперліги, але команда Валерія Плеханова вирізняється в цьому сезоні з-поміж усіх клубів своїм характером та вмінням битися до кінця у найважчих ситуаціях.
Гру з “Київ-Баскетом” запоріжці розпочали дисципліновано з акцентом на щільний захист. До середини чверті суперники йшли рівно в рахунку, після чого номінальним господарям вдалося оформили міні-ривок. Капітан “Запоріжжя” Олександр Сізов знову був кращим на майданчику. Його неймовірний відсоток реалізації, а також підтримка збоку Майка Кеффі та Аурімаса Маяускаса дозволили команді отримати перевагу – 22:14. Жодної втрати, виграний щит та самовіддана гра в захисті приносили результат. Та з появою на майданчику молодих гравців “Запоріжжя” щось у злагодженому механізмі похитнулося. Кияни відчули момент і скоротили розрив до мінімуму – 23:22.
Стартовою п’ятіркою запоріжці одразу повернули собі гандикап “+8” на початку другої чверті. Гросмейстерський відсоток влучності триочкових Сізова (3/4 – 75%), який постійно брав ініціативу на себе та виконав 12 кидків, призвів до персонального рекорду кар’єри в Суперлізі за очками у першій половині. До великої перерви наш капітан мав 19 балів та виглядав, як і личить MVP останнього туру Суперліги. Що цікаво, навіть за умови якісного захисту “Запоріжжя” – “Київ-Баскет” мав кращий загальний відсоток влучності двоочкових і триочкових кидків, але зусилля команди Валерія Плеханова чітко відображалися в інших статистичних показниках: щит запоріжці не програли (17/17), мали більшу кількість передач (10/9), перехоплень (6/2) та блок-шотів (2/1) і меншу втрат (2/8). Грицак, Тихонов, Мальчевський – на рівних протистояли своїм потужним візаві у захисті. Атаки команди під акомпанемент Кеффі чітко завершував Сізов. Єдиний американський легіонер “Запоріжжя” відіграв першу половину без замін, що дозволяло команді утримувати стабільність, а самому Майку дивовижним чином “свіжість” у рішеннях.
Рахунок першої половини 47:42 абсолютно нічого не гарантував, особливо якщо зважати на глибину складу киян. Проте і в другій половині рівень організації гри у запоріжців не впав. Безумовно у цьому заслуга розігруючого, який жодного разу на лавку так і не “присів”. Але не менш важливою стала підтримка партнерів, командна робота в захисті та “пробудження” результативності Аурімаса Маяускаса. Він повторив досягнення Олександра Сізова, набравши за другу половину 19 очок. Литовець не просто перегравав один в один Тібодо, а місцями навіть Коренюка, Маяускас діяв переконливо на обох половинах майданчика. Завдяки його результативності запоріжцям вдавалося втримувати перевагу – 71:63, в той час як самовіддана гра в захисті спричинила фол-трабл для Андрія Грицака.
У заключній чверті головним було питання фізичної спроможності запоріжців провести ще 10 хвилин із повною віддачею і без провалів. Команда Валерія Плеханова з честю впоралася з цим завданням. Ривок у дебюті завдяки путбеку Грицака та швидкому відриву Кеффі давали запоріжцям запас “+12”. Показовим став епізод наприкінці матчу, коли Майк поставив блок, Андрій слідом зробив перехоплення, після якого було зрозуміло, що “Київ-Баскет” від поразки не врятується. БК “Запоріжжя” спричинив першу сенсацію у Фіналі Восьми Кубка України, вибивши з розіграшу чинного лідера Суперліги “Київ-Баскет”. Підсумковий рахунок 89:82.
Шестеро наших «гладіаторів» влаштували чергове шоу для всіх запорізьких вболівальників, за що хочеться подякувати абсолютно кожному гравцю. Окрім Кеффі, який відіграв без замін, двоє ветеранів «Запоріжжя» Олександр Сізов та Віталій Мальчевський, а також Андрій Грицак, провели на майданчику більше 30-ти хвилин. Сізов оформив рекордну першу половину в особистій результативності, Мальчевський завершив гру з кращим показником в команді «+/-» (+16). Грицак відіграв останню чверть на фол-траблі, що не завадило йому у відповідальний момент захищатися на повну, збирати підбирання і навіть робити блок-шоти. Відсоток двоочкових кидків Маяускаса – взагалі щось неймовірне – 11/12 (92%). Серйозно тероризував лідера киян і гравця збірної Коренюка наш «бігмен» Дмитро Тихонов, поступаючись своєму візаві у зрості. Наша команда сьогодні була кращим за суперника, тому цілком заслужено перемогла.

Безстрашність та рішучість писати історію вперше виводять БК «Запоріжжя» до півфіналу Кубка України, який відбудеться завтра о 18:30 проти господарів майданчика «Черкаських Мавп».

Валерій Плеханов, головний тренер БК «Запоріжжя»:
Наші гравці сьогодні герої. Я розумію, що в «Київ-Баскета» теж є втрати, у них двоє форвардів, у нас двоє захисників, тому тут, хто кого перетисне. Потрібно просто привітати хлопців, що вони повірили в себе. Після прикрої поразки від «Київ-Баскета» в овертаймі в одне очко, ми засмутилися, бо не заслуговували на такий результат. Не знаю, правильно я сьогодні зробив чи ні, але можливості підмінити Кеффі сьогодні не було. Я розумів, що з такою командою як «Київ-Баскет» хвилинна втрата концентрації – і в гру ти вже не повернешся. Саме тому вдячний йому неймовірно, не знаю, як він буде виглядати завтра, проте ми граємо кожну гру як останню. Намагався берегти Маяускаса, він після травми, на жаль, сьогодні не так, як уміє, відіграв Тихонов, я вірю в нього завтра, він повинен себе проявити, він у прекрасній формі, на нього дуже розраховую. Те, що сьогодні два легіонери зробили гру, це добре, але без Сізова, Грицака, Мальчевського, Тітова цієї перемоги не було б. Приємно, що ми билися, там, нам не вистачає майстерності, габаритів, але ми компенсуємо це бажанням. І поки що дисципліна б’є клас.
Баскетбольний клуб «ЗАПОРІЖЖЯ»