«Тернопіль» залишається непереможним для «Запоріжжя»

Без Аурімаса Маяускаса запоріжці на рівних протистояли супернику впродовж трьох чвертей


БК «Тернопіль» – БК «Запоріжжя» 86:79 (21:20, 26:16, 21:22, 18:21)

«Тернопіль»: Боуі (18 + 4 підбирання + 4 передачі + 4 перехоплення), Калхун (19), Кольченко (15), Агафонов (8 + 6 підбирань), Югба (14 + 5 підбирань – 3 втрати) – старт; Буренко (2 + 3 передачі), Головчик, Кальніченко (10 + 4 підбирання), Сандул (7 підбирань + 3 передачі). Головний тренер: Дмитро Забірченко

Запоріжжя: Кеффі (30 + 6 підбирань + 4 передачі – 3 втрати), Форчун (18 + 4 передачі), Сізов (2), Мальчевський (9 + 6 підбирань + 2 блок-шоти), Тихонов (10 + 6 підбирань – 4 втрати) – старт; Міхєєв (8 – 4 втрати), Тітов, Грицак (5 підбирань + 2 блок-шоти), Морозов (2 + 2 підбирання), Рагімов. Головний тренер: Валерій Плеханов

Напередодні важливого матчу з «Тернополем» запоріжців послаблювала травма Аурімаса Маяускаса, тоді як у суперника всі ключові гравці були в ротації. Також тернопільський клуб проводив перший домашній матч в сезоні з глядачами. Проте стартові хвилини скоріше шокували місцеву публіку. Три втрати «Тернополя» трансформувалися у 0:8 за рахунком. Очки набирали Кеффі, Сізов та Форчун. Тайм-аут Дмитра Забірченка не приніс бажаного ефекту, запоріжці продовжили бомбардування чужого кошика, яке досягло максимального піку в цифрах – 8:20. Кеффі на тай момент був беззаперечним бомбардиром матчу з 9-ма очками, а до завершення чверті залишалося три хвилини. Цей час несподівано перетворився на суцільний жах для гостей. Відсутність замін призвело до втоми, яка у свою чергу позначилася на влучності. У підсумку, навіть після замін жодна атака команди Валерія Плеханова не стала результативною, а втрати позначилися на тому, що «Тернопіль» не просто зрівняв рахунок, а навіть виграв стартовий відрізок – 21:20.

Впродовж другої десятихвилинки господарі зуміли закріпити власний успіх за рахунок кращої гри на підбираннях та відсотку влучності триочкових. Нестримним на майданчику був американський легіонер «Тернополя» Омар Калхун, який наздогнав у показнику результативності Майка Кеффі (в обох гравців було по 17 очок), реалізувавши при цьому три кидки здалеку. Перевага у габаритах та швидкості давала тернополянам гандикап перед другою половиною «+11».

Після великої перерви баскетболісти «Запоріжжя» не полишали надій на зворотній камбек. Усередині третьої чверті гості майже відіграли різницю. Влучність Форчуна, який набрав 10 очок на цьому ігровому відрізку, та працьовитість Кеффі допомогли команді наблизитися в рахунку на відстань двох очок. До кінця чверті залишалися знову все ті ж три хвилини і ситуація повторилася. «Тернопіль» оформив ривок, запоріжці робили втрати, тому різниця ще раз сягала відмітки у 10 очок. Незважаючи на шалену втому та гру обмеженою ротацією, підопічні Валерія Плеханова до останнього чіплялися за шанс на порятунок. Самовіддана гра давала надію на «клатч». Невтомний Кеффі своїм триочковим влучанням та декількома двоочковими за півтори хвилини до кінця встановив на табло обнадійливі цифри – 82:77. Та досвідчений Олександр Кольченко, який мав підтримку від легіонерів – Боуі та Югби все ж позбавив гостей останніх надій, реалізувавши складний кидок на заключних секундах володіння, а після цього обидва штрафних. Запоріжці, попри кадрові втрати, дали повноцінний бій «Тернополю», програвши його з рахунком 79:86. Для Майка Кеффі цей поєдинок став найрезультативнішим у сезоні, він набрав 30 очок та вкотре довів, що є справжнім лідером на майданчику.

Далі на команду Валерія Плеханова чекає не менш складне випробування на виїзді з лідером чемпіонату «Київ-Баскетом» в неділю 7 березня о 16:00.

БК «Тернопіль» – БК «Запоріжжя». Післяматчева прес-конференція

Роман Морозов, форвард БК «Запоріжжя»:

– Нам не вистачило нашого основного гравця Аурімаса Маяускаса, це основна опція команди в нападі, він здобуває за гру близько 14 очок, можливо, їх нам і не вистачило, тому що програли якраз менше десяти. Вітаю «Тернопіль» з перемогою, вони добре грали, ми теж добре виглядали, показала хороший баскетбол, але трохи не вистачило. Нічого, будемо працювати далі, спробуємо перемогти в Києві.

Валерій Плеханов, головний тренер БК «Запоріжжя»:

– Вітаю «Тернопіль» з перемогою, ваших вболівальників з поверненням на трибуни. Чому не вдалося перемогти? Зараз у роздягальні я подякував хлопцям за гру, по бажанню не було претензій ні до кого. По виконавчій майстерності були. На жаль, сьогодні випало кілька гравців, якщо врахувати, що ми були без Маяускаса і перебудовували кількість кидків з акцентами у нападі, на жаль, не у всіх все вийшло. Ми приїхали битися, тому був такий старт, але не вистачило ротації, фізичних сил на весь матч. «Тернопіль» – розумна команда в плані баскетболу, всі наші помилки були трансформовані в легкі очки. Найбільш прикро, що ми знали це, готувалися, передивилися багато відео, розуміючи сильні сторони. Ми відмовилися від пресингу, намагалися в першу чергу зупинити гравця з м’ячем – Боуі, але не вдалося. Запал перших хвилин зник і ми перестали виконувати установку на гру. Як і зазвичай, «Тернопіль» 40% своїх очок набрав першим темпом, у швидких відривах, вони називаються легкі очками. Саме тому не впоралися з основним завданням – зупинити вашу швидку, розумну команду. Не засмучуємося, працюємо далі, вважаю, шо рівень нападу сьогодні був таким же, як і в грі з «Черкаськими Мавпами», а рівень захисту трохи гіршим. Намагаємося грати новим складом, підсилення не буде, Маяускаса вилетів на термін від місяця до трьох, том нам буде дуже не просто. Закликаю наших вболівальників зберігати спокій, нічого страшного не сталося, у нас нормальна команда, ми будемо продовжувати працювати над підсиленням свого рівня та награвати молодих.

 

 

 

 

 

Прес-служба БК «Запоріжжя»