Костянтин Рурак: Слід радіти не місцям, а результатам

На чемпіонаті України з легкої атлетики у приміщенні в Сумах, чотири медалі вибороли спортсмени Федерації легкої атлетики Запорізької області.

Чемпіонкою України в бігу на 60 м серед дорослих та молоді стала Вікторія Ратнікова, виконавши до того ж норматив МСМК. Бронзові медалі здобули Роман Кравцов – біг 60 м, та Анастасія Рємєнь – на дистанції 800 м. Всі ці спортсмени – вихованці групи Костянтина та Олени Рураків. Прокоментувати їх виступ ми попросили Заслуженого тренера України Костянтина Михайловича Рурака.
-Костянтине Михайловичу, перш за все звісно хочеться почути коментар стосовно виступу Вікторії, чи здивував Вас такий результат?
-Ну як здивував… просто все склалося. Коридор похибки у неї був великий, могла пробігти як 7.35 так і 7.25. Але вдалося, вона виконала вчора установку. Думаю за рахунок того, що кількість стартів цього сезону у неї була достатня, напрацювала автоматизм, і на куражі завершила сезон хорошим результатом.
— Це перший повноцінний зимовий сезон Вікторії під Вашим керівництвом, він був дуже успішним, можна сказати що ви спрацювалися?
— Зараз зробили ту роботу, яка дала ефект. Тепер я розумію, яку роботу давати їй далі. Торік була мікротравма, яка не дозволила Вікторі виступати у зимовому сезоні.
-Які тепер завдання для Вікторії на ліній сезон?
-Головна задача — це чемпіонат Європи, хоч вона ще і виступає в молодіжній категорії, але молодіжний чемпіонат світу буде лише наступного року. Тому плануємо потрапляти на літній чемпіонат Європи, що буде за місяць після Олімпійських Ігор в Парижі. І звісно ж задача потрапляння в естафету. У нас заплановані двоє змагань, тож прагнемо щоб вона виступала у складі збірної України.
-Днями в інтерв’ю Вікторія казала, що має мрію потрапити на Олімпіаду в Токіо, але судячи з попередньої відповіді, Ви вважаєте що ще зарано?
-Це її мрія, і це добре коли людина мріє! Але я реально оцінюю її можливості, ми не зможемо форсувати підготовку, бо вона ще молода, а світовий рівень дуже високий, і дуже високий олімпійський норматив — 11.15 це для неї поки що захмарний результат.
А зібрати естафету 4х100, яка зможе відібратися в Токіо, теж думаєте не вийде?
-Чесно кажучи, судячи з того, як дівчата сьогодні пробігли, це буде складно. Естафету зібрати можна, але важко буде показати результат, який дозволить відібратися на Олімпійські ігри. Має бути час на рівні 42.80 — 42.90, щоб відібратися за рейтингом, це дуже не просто. Ви самі бачили наш спринт, нема зараз таких дівчат. В Сумах виступали всі, окрім Христини Стуй, ще теж не відомо в якому вона буде стані, і чи виступатиме, хоча я дуже сподіваюся що вона буде виступати в літньому сезоні.
-Що скажете з приводу третього результату Романа Кравцова на 60-метрівці?
-Рома, нажаль, у нас постійно в стані «перспективного та обнадійливого», але він не може себе реалізувати в повній мірі так, як він бігає на тренуваннях. Чомусь на змаганнях він не може налаштуватися на той результат, на який він спроможний. Він готовий бігти набагато швидше, але враховуючи, що сьогодні в фіналі було два фальстарти, додалася нервовість, і вийшло що він показав той результат, який показав…але готовий був на більше.
— Виступ Анастасії Рємєнь як прокоментуєте?
— У Насті є певні проблеми, вона про них знає, і я знаю. Спробуємо навесні їх вирішити. Ми напередодні зробили чудовий тренувальний збір в Киргизії, думаю Настя могла трохи швидше, але не вистачило мабуть пару тижнів, щоб розібгати те, що напрацювали на зборі. Думаю якщо ми навесні вирішимо ті питання, які нам заважають, то влітку будемо планувати потрапляння на чемпіонат Європи. Бо знову ж такі на Олімпійські Ігри занадто високий норматив. Але тут все залежатиме в першу чергу від неї, а не лише від тренера!
-Якщо підбити підсумки чемпіонату України в Сумах, все ж таки всі Ваші вихованці були в призах, це Вас радує?
-Треба радіти не місцям, а результатам. Хотілося б щоб результати були вищими, от Вікторія виконала міжнародника – це хороший результат. А Роман і Анастасія, я критикую і себе і їх, хочеться щоб результат був кращим. Роман готовий був боротися за перше місце, як і Анастасія, відповідно результат був би вищим.
Олена Назаренко, для Федерації легкої атлетики Запорізької області