V «Ярмарок спорту» вражав і дивував запоріжців

 

П’ятий День народження відзначив  фестиваль «Ярмарок спорту», який традиційно проходить у Запоріжжі за ініціативи Асоціації спортивних організацій.  За роки свого існування захід пройшов помітну трансформацію та еволюцію – від майданчика для показових виступів спортсменів, до масштабного мультиспортивного заходу, де можна не лише подивитися на різній види спорту, а й буквально спробувати їх на собі. Організатори відзначають, цього року через велику кількість охочих взяти участь у святі, вперше довелося проводити «Ярмарок спорту» одразу два дні.  Ювілейний «Ярмарок спорту» проходив у парку «Дубовий гай» 1 та 2 червня разом з «Фестивалем сім’ї».

 

  • Участь в ювілейному «Ярмарку спорту» взяли більше півсотні колективів. Кількість колективів цього року не збільшилося. Ми вже досягли максимуму, і не можемо охопити всі подані заявки в один день. Тому свято перейшло у дводенний формат – цього року вперше були змушені організовувати другий день, і всі чемпіонати проводити у другий день. Зараз ми не ставимо завдання збільшувати кількість учасників, а працюємо над тим, щоб була більш якісна підготовка до заходу. Цього року в нас це вийшло, тому ми оцінюємо позитивно п’ятий «Ярмарок спорту», — розповідає голова правління Асоціації спортивних організацій Антон Карнаух.

Урочисто відкривали ювілейний «Ярмарок спорту» 1 червня на ринзі комплексу «Санрайз», який цього дня перетворився на головну сцену фестивалю. Окрасою церемонії відкриття стали прапороносці —  Заслужений майстер спорту України з греко-римської боротьби, Заслужений тренер України, бронзовий призер Олімпійських Ігор,  триразовий віце-чемпіон світу серед дорослих, чемпіон світу серед юніорів, дворазовий чемпіон Європи – Армен Варданян. Та похресниця «Ярмарку спорту», вихованка спортивного клубу тхеквондо ІТФ «Ягуар-Запоріжжя» Злата Матвєєва. Ця дівчинка обрала для себе тхеквондо на другому Ярмарку спорту, 2016 року. За цей час Злата стала одним з лідерів клубу «Ягуар-Запоріжжя» — на сьогодні вона переможниця чемпіонатів Запорізької та Львівської областей, призерка Чемпіонату України, та призерка Кубка світу.

Привітати фестиваль з 5-м Днем народження прийшли представники міської та обласної влади, а також партнери і друзі «Ярмарку спорту». Оргкомітет фестивалю – Асоціація спортивних організацій, привітання не лише приймала, а й роздавала. З нагоди 5-річчя «Ярмарку» відзначили подяками партнерів заходу, а також «кістяк» фестивалю – клуби та колективи, які постійно беруть участь у цьому заході, а таких вже понад два десятки!

 

  • На честь п’ятого фестивалю нам дуже хотілося відзначити кістяк «Ярмарку спорту» — ті колективи, федерації і клуби, які брали участь в нашому заході три і більше років. І коли ми почали рахувати, таких виявилося два десятки, тобто майже половина від всіх учасників. Це надзвичайно радує. Кістяк «Ярмарку спорту» – це показник активності клубів, запоріжців у громадському житті міста, зокрема спортивному житті. Цей кістяк особливо цінний до нас, — каже Антон Карнаух.

Спортивну програму «Ярмарку» за традицією відкривала загальна руханка. Цього разу її провів «позитивний вчитель фізкультури» Євген Сєрков та його маленькі учні. Зарядившись їх позитивом, учасники розпочали дводенний марафон з презентації своїх видів спорту. Першого дня колективи клуби та федерації представляли їх у різний спосіб – на центральному майданчику «Ярмарку спорту» тривав чотиригодинний марафон показових виступів. А на території парку розташувалися безліч інтерактивних локацій, де гості фестивалю могли спробувати себе у видах спорту які зацікавили.

Цього року участь у фестивалі взяли більше півсотні колективів із Запоріжжя і області, які представляли більше сорока видів спорту. Асортимент  традиційно доволі широкий – від класичних олімпійських видів, до екзотичних та нових. Так цього дня на «Ярмарку спорту» можна було спробувати себе у хокеї – клуб «Запорізькі ведмеді» облаштував спеціальний майданчик! Федерація легкої атлетики Запорізької області провела конкурси з базових дисциплін королеви спорту  – бігу, стрибків, метання. На ставку «Дубового гаю» вперше пройшли перегони на SUP-дошках. Також відбулися майстер-класи з настільного тенісу, алтімат-фрісбі, скандинавської ходьби, альфа-гравіті, гирьового спорту, стрільби з лука. Відкриті тренування провели команда з жіночого тайського боксу, клуби тхеквондо, капоейри, бразильського джиу-джитсу, боксу, фітнесу, аеробіки, чирлідингу, гімнастики, важкої атлетики і багато інших – всіх не перерахувати.

  • Локація показових виступів була на стільки різнобарвною, і якість підготовки до показових виступів була надзвичайно високою! Дуже активно відгукнулися колективи і на ініціативу створення власних локацій – у деяких облатування майданчиків тривало по кілька днів! Кожен намагався якомога краще презентувати свій вид спорту, та залучити мешканців міста. Стрибали, плавали, боксували, підіймали штанги, гирі, грали – це було видовищно! – розповідає член правління Асоціації спортивних організацій Інна Пенчук.

 

Родзинкою свята став спортивний лекторій, який вперше проходив в рамках «Ярмарку спорту».  На галявині парку цікаві лекції про спорт та здоровий спосіб життя читали для всіх охочих відомі спортсмени, науковці та фахівці.

  • Цікавими були локації присвячені освіті спортсменів. Освітній здоровий лекторій, який ми започаткували в цьому році, він насправді є ефективним, тому що спікерами були талановиті тренери, спортсмени, психологи, які опікуються здоровим способом життя, вихованням молоді, спортсменів, — каже Інна Пенчук.

 

А одним з найбільш емоційних моментів була родинна естафета, для багатодітних сімей.  За головний приз – велосипед від Асоціації спортивних організацій, змагалися вісім родин. Перемогу здобула сім’я переселенців з Донбасу Мінько, в якій виховують чотирьох діток.

Зворушливим акордом фестивалю стало нагородження «похресників Ярмарку спорту» тих людей, які залучилися до спорту саме завдяки фестивалю! Цього року таких було три десятки, причому від 5-річних діток до дорослих вікової категорії 35+.

  • Похресники – це люди, який знайшли свій спорт завдяки «Ярмарку спорту». Їз кількість щороку постійно зростає, і нас це надзвичайно радує! Тішить, що серед похресників «Ярмарку спорту» є не лише діти, а й дорослі, які раніше не бачили себе в спорті. Але прийшли, побачили на Ярмарку спорту свій вид, і почали займатися, — ділиться враженнями Інна Пенчук.

 

Завершився перший день фестивалю раздачею подарунків – найбільш активні учасники свята, ті які проявили себе на локаціях різних видах спорту, отримали сертифікати від оргкомітету. Наприкінці свята їх можна було обміняти на спортивний інвентар та подарунки від Асоціації спортивних організацій і партнерів «Ярмарку спорту». Щасливими власниками новеньких м’ячів, фітболів, скакалок, килимків та ракеток стали більше трьох сотень дітей!

 

Другий день «Ярмарку спорту» було присвячено різноманітним змаганням. На килимі, який напередодні був центральним майданчиком показових виступів, змагалися його законні господарі – борці. За ініціативи Федерації вільної боротьби м.Запоріжжя та Запорізької обласної федерації вільної боротьби, у парку «Дубовий гай» відбувся турнір на призи «Ярмарку спорту».

Участь у змаганнях взяли близько шістдесяти спортсменів 2006 року народження і молодше, які представили населені пункти Запорізької області – Василівку, Енергодар, Веселе, запорізькі школи ОСДЮШОР, ШВСМ, обласний спортивний інтернат, а також команду гостей із Селідово, Донецької області.

Молоді борці із задоволенням змагалися на свіжому повітрі. Такий формат турніру став до вподоби як спортсменам, так і тренерам. Окрім розіграшу нагород, під час турніру проходив перегляд кандидатів до обласного спортивного інтернату спортивного профілю, розповів головний суддя турніру, суддя міжнародної категорії Андрій Муштай.

Два дні прикрашали «Ярмарок спорту» представники гирьового спорту – потужну локацію з презентації цього виду організували на нашому фестивалі Запорізька Єпархія УПЦ та Запорізька обласна федерація гирьового спорту.

Першого дня гирьовики знайомили гостей свята зі своїм видом спорту – показові виступи провів ряд провідних спортсменів різних вікових категорій. Відзначимо, що локація викликала великий ажіотаж серед глядачів. Від бажаючих спробувати підняти снаряд не було відбою, зацікавилися гирею і представники інших видів спорту, і пересічні відвідувачі парку.

Наступного дня було проведено змагання серед вихованців недільних шкіл Запорізької Єпархії УПЦ. Юні спортсмени з Великої Знам’янки та Дніпрорудного віком від 9 до 17 років демонстрували дива витривалості, мужності та міцного характеру на помості. Попри спеку, яка панувала цього дня у Запоріжжі, маленькі гирьовики показали високий клас та викликали заслужене захоплення у глядачів! Особливо зворушливою видалася і церемонія нагородження спортсменів – переможці та призери виходили за медалями під звук церковних дзвонів та бурхливі крики підтримки своїх товаришів.

Також у форматі турніру гостей фестивалю познайомили з таким цікавим видом спорту як алтімат фрізбі. Презентував літаючу тарілку клуб «High Hopes», керівники якого вже кілька років поспіль є постійними учасниками нашого фестивалю. Крім того відбувся турнір з історичного фехтування для професіоналів та аматорів від клубу «Стезя». З розмахом пройшов  турнір з карате від клубу «Katana dojo» та чемпіонат України з боїв лава на лаву від Всеукраїнської федерації «Спас».

 

Постійний друг та партнер «Ярмарку спорту» — Запорізька міська федерація боксу, цього разу теж підготувала до фестивалю дещо особливе. У другий день свята, який було присвячено змаганням, боксери провели «Сімейний турнір» — на ринзі за нагорди зійшлися цілі династії боксерів!

Однозначно V «Ярмарок спорту» вдався и вийшов яскравим. А на наступний рік організатори знов готують дещо особливе.

 

  • Наступний «Ярмарок спорту» хочемо зробити всеукраїнським – запросити до Запоріжжя спортсменів з інших областей України, провести всеукраїнські змагання. Ми хочемо ділитися досвідом «Ярмарку спорту», хочемо отримувати новий досвід! Тому наше завдання, зробити Ярмарок спорту національним проектом, причому національним проектом не привезеним до Запоріжжя, а національним проектом із Запоріжжя, — поділився планами голова Асоціації спортивних організацій Антон Карнаух.

 

«ЗА!спорт»