БК «Запоріжжя» у важкій боротьбі поступається «Миколаєву»

На останніх секундах зустрічі доля була більш прихильною до господарів

МБК «Миколаїв» – БК «Запоріжжя» 60:57 (14:20, 13:8, 18:18, 15:11)

«Миколаїв»: Зотов (14 + 5 підбирань + 5 втрат), Мусієнко (8), Онуфрієв (3 + 8 підбирань + 3 перехоплення + 3 блок-шота), Жуковський, Анікієнко (8 + 7 підбирань) – старт; Попов (10 + 7 підбирань), Приймак (9 + 10 підбирань), Адедиран (6), Хохоник (2), Бобров, Давидюк.

Головний тренер: Віталій Черний.

«Запоріжжя»: Холтон (20 + 6 підбирань), Кондраков (2), Овдєєнко (5), Мироненко, Хілл (12 + 12 підбирань + 3 блок-шоти) – старт; Трент (12 + 4 передачі + 3 перехоплення + 4 втрати), Буц (4), Теряник (2).

Головний тренер: Валерій Плеханов.

Незважаючи на драйвовий початок зустрічі (Мусієнко та Холтон обмінялися швидкими атаками на перших секундах) поєдинок у Миколаєві вийшов не надто результативним. Господарі довго шукали власний кидок, так і не реалізувавши жодної із десяти дальніх спроб у стартовій чверті. За цей час запоріжці завдяки командним зусиллям вирвалися вперед, але двозначну перевагу не дав оформити Віталій Зотов. Маючи сім секунд на атаку, молодий плеймейкер миколаївців встиг організувати швидкий напад, додавши «корабелам» наснаги для другої чверті. Першу вони програли 14:20. Героєм стартового відрізку був плеймейкер іншої команди – Майкл Холтон, який набрав 8 очок.

 

Однак подальша результативність команди Валерія Плеханова значно впала. Впродовж шести хвилин запоріжці набрали лише два бали, що дозволило супернику примножити свій командний здобуток. «Корабели» почали влучати дальні – відзначилися Віталій Зотов і Олексій Онуфрієв, запоріжці навпаки – підхопили невтішну традицію господарів першої чверті, відправивши вісім дальніх кидків у «молоко». Не йшла гра у одного із героїв першого матчу цих команд – Андрія Мироненка, який за 26 хвилин проведених на майданчику, результативними балами запоріжцям не допоміг. Гості очікувано програвали підбирання, але сповна користувалися втратами миколаївців. Команда Валерія Плеханова набрала всього 8 очок у чверті, проте лідирувала за підсумком половини гри – 28:27.

Після великої перерви запоріжці героїчно втримували переможці цифри. Ранній третій фол Кіндалла Хілла не завадив саме йому завершити міні-ривок, за підсумком якого гості отримали перевагу у шість балів. Завдяки вдалій грі під обома щитами, де особливо виблискував Сергій Приймак, зібравши сім відскоків м’яча на чужому щиті, «корабели» мінімалізували відставання все до того ж одного балу – 45:46.

Як і у попередній грі з «Одесою», нашу команду знову чекала драматична остання чверть із розв’язкою на заключних секундах. Суперники не відпускали один одного у рахунку. За дві хвилини до завершення матчу лідирували запоріжці – 56:54. Важливе підбирання на чужому щиті виграв Сергій Приймак, встановивши рівновагу. На останній хвилині вже Антон Мусієнко вивів МБК «Миколаїв» вперед – 58:56. Валерій Плеханов використав останній тайм-аут за 23 секунди до кінця матчу, зробивши ставку на дальній кидок. Аж два шанси було у запоріжців, однак Холтон і Хілл схибили. Вдруге зачепитися хоча б за овертайм гості могли після того як Сергій Приймак отримав неспортивний фол за 9 секунд до завершення матчу за рахунку 60:56. Холтон під гул трибун реалізував один штрафний. Володіння залишалося у запоріжців, але той таки Холтон помилився під час вкидання, тому рахунок так і залишився 60:57.

Наступні матчі БК «Запоріжжя» знову проведе на виїзді – 9-го листопада з «Політехніком», а 11-го – з «Дніпром».

 

Станіслав Овдеєнко, капітан БК «Запоріжжя»:
— Наша головна проблема — ми дозволили «Миколаєву» домінувати на нашому кільці. У них просто неймовірна кількість, може це навіть рекорд, — 23 підбирання. Плюс ми сьогодні не дуже здорово влучали у кошик. У всієї команди не виходило. Дуже сильно хотіли виграти і обирали поспішні рішення, здійснювали невимушені кидки. Хоча щодо захисту 60 пропущених очок — мрія тренера, щоб ми стільки пропускали в кожній грі. Але підбір і гра в нападі привели до такого результату.
— У чому причина такої гри в нападі?
Ми промазали багато вільних кидків, хоча не настільки жорсткий був захист у суперників. Невдалі дні трапляються, але сьогодні взагалі якийсь невдалий день був у всієї команди. 19% точності триочкових — дуже мало.
— Здалося, що ти починаєш менше кидати здалеку, хоча раніше витягав матчі. Що відбувається з тобою?
— Треба задуматися над цим. Я зараз не хочу якось форсувати, робити незручні кидки, перетягувати на себе. У нас хороша команда склалася. Якщо у мене є хороша можливість, то я повинен кидати, а в іншому випадку віддавати передачу. Звичайно, треба відпрацьовувати моменти. У мене не стоїть завдання бути лідером, набирати більше всіх очок.
Валерій Плеханов, головний тренер БК «Запоріжжя»:
— Вітаю МБК «Миколаїв» з перемогою. Сьогодні їх вболівальники довели статус найкращих в Україні. На жаль, збулися всі мої пророцтва, яких я боявся найбільше. По-перше, начисто програний щит. 43-60 — з такими показниками не виграють, при цьому 23 підбору суперники взяли на нашому щиті. По-друге, ми не були готові до зони. Ми розбирали і у нас на тренуваннях шикарно виходило, але як тільки ми потрапляємо в ауру миколаївського залу, трапляється якась незрозуміла ситуація. 7/36 — триочкові кидки. З цих 36, 20 було вільних. Мироненко — 0/4, Овдєєнко — 1/5, Трент — 2/6, Холтон — 3/11, Хілл — 1/7. Ми готували пік-н-поп від Хілла. У нього було 6 вільних кидків. На жаль, потрапив він один раз. Не свій відсоток у всіх. Провалили підбори і абсолютно не впоралися із зоною. Кінцівка в цьому залі може бути тільки при рахунку +10. У роздягальні я сказав, що буде +10 — все буде нормально, менше — не буде варіантів. На жаль, три пророцтва збулися, всі негативні для моєї команди. Трагедію з поразки не роблю. У нас хороша сильна команда. З нею треба рахуватися абсолютно всім. У кожній грі чемпіонату є інтрига. Для глядачів — це оптимальний варіант. Голову попелом не посипаю. Сподіваюся, що в грі з «Політехніком» ми будемо зовсім іншою командою.
— Може на команду якось вплинули вирвані перемоги?
— Ні. Ми не заспокоїлися. Кожне тренування я говорив, що ми нічого не виграли і застерігав від всіх хвалебних од, який іноді чуються від наших уболівальників. 6,7, а то і 8 команд — дуже близькі за рівнем. Кожен може виграти у кожного. Те, що ми стільки виграли, нічого не означає. Нам не вистачає росту і ми працюємо над цим. Нас покинув Анісімов за обопільною згодою сторін. Тепер шукаємо йому заміну. Поки ця дірка нам заважає. Самозаспокоєння немає. Ми реально розуміємо, що не є фаворитами. Те, що ми зараз лідери — десь збіг обставин, десь вдала гра американців. Сьогодні у них не пішла гра. Для Суперліги нормально, що у команд будуть чергуватися виграні і програні матчі. Мені абсолютно не соромно програти в Миколаєві. Тим більше, що ми дійсно грали гірше.
Прес-служба БК «Запоріжжя»