БК «Запоріжжя» ледь не створив сенсацію и матчі проти «Прометея»

За крок від неймовірної сенсації! На останніх секундах «Запоріжжя» поступається «Прометею». Шалені триочкові влучання Лукашова та Липового у «клатчі» принесли важку перемогу явному фавориту над знекровленим суперником

БК «Прометей» – БК «Запоріжжя» 74:70 (20:15, 23:16, 11:25, 20:14)
«Прометей»: Лукашов (10 + 6 передач – 3 втрати), Липовий (13 + 5 підбирань), Стефенс (6 + 8 підбирань – 3 втрати), Петров (13 + 13 підбирань + 5 передач), Еванс (15 + 7 підбирань) – старт; Вон, Луценко (8), Сидоров (9). Головний тренер: Віталій Черній
«Запоріжжя»: Кеффі (17 + 6 підбирань + 11 передач), Сізов (2 + 7 підбирань + 7 передач), Мальчевський (7), Грицак (6 + 5 підбирань + 3 перехоплення), Тихонов (16 + 7 підбирань) – старт; Тітов (14), Рагімов, Морозов (8 + 3 підбирання). Головний тренер: Валерій Плеханов
Перед грою проти сильного суперника запоріжці залишилися без трьох гравців основної ротації – до травмованих Джоша Форчуна та Аурімаса Маяускаса, додався ще й Іван Міхєєв. Таким чином, окрім стартової п’ятірки, у розпорядженні тренерського штабу «Запоріжжя» залишалася «лавка» з чотирьох гравців, де найстаршим був 22-річний Роман Морозов. Утім, завдяки кращій грі на щитах запоріжці стримували натиск грізного суперника впродовж дебютної чверті. Низький відсоток реалізації завадив виграти її за рахунком, однак зберігалося відчуття, що підопічні Валерія Плеханова ще можуть додати у цьому компоненті. Кращий бомбардир команди Майк Кеффі не набрав жодного очка, але різниця в рахунку аж ніяк не була катастрофічною – 15:20.
У дебюті другої чверті «Прометей» нагадав про свій статус і порадував власну публіку. Перевага в рахунку збільшилася до «+10». Господарі значно додали у грі на підбираннях та краще виглядали на периметрі, де свій кидок відчув В’ячеслав Петров (3/4 – 75%). Навіть у такій ситуації запоріжці не здавалися, проявили характер, за рахунок якого скоротити розрив до «-5». Яків Тітов був найкориснішим в наборі очок – він приніс запорізькій команді 9 балів за чверть. Та все ж перевага в габаритах, власні вболівальники та якісніша «лавка» допомогли «Прометею» отримати комфортні цифри в рахунку перед великою перервою. До усіх негараздів «Запоріжжя» зі складом додалася ще одна проблема – після удару в обличчя поєдинок не зміг продовжити черговий гравець основної п’ятірки та головний снайпер команди Віталій Мальчевський. Гості поступалися перед великою перервою – 43:31. Бігмени Еванс з Петровим лідирували за кількістю набраних очок – 12 і 11 відповідно. У «Запоріжжя» Тітов мав 9 балів, Мальчевський і Тихонов – 7. Кеффі, на жаль, так і залишився без жодного влучання протягом першої половини, але своє слово Майк ще скаже.
З великим натхненням та зарядом битися до останнього запоріжці вийшли на другу половину. Ривок зі старту третьої чверті 10:3 показав наміри підопічних Валерія Плеханова нав’язати боротьбу фавориту. Гостей не зупинив тайм-аут Віталія Чернія і з дебютними очками Майка Кеффі настрій покращився у всієї запорізької команди. Вражаюча впевненість у собі та підтримка збоку диригента атак надала запоріжцям сил зробити неможливе. Повністю переломивши хід події, гості шокували «Прометей» і повели в рахунку, граючи без Мальчевського, Маяускаса, Форчуна та Міхєєва. Фол-трабл Тітова збентежив тренерський штаб за такої ситуації. По-перше, він мав на той момент 14 очок, по-друге, кожен гравець ротації був надзвичайно важливим. Зв’язка Кеффі-Тихонов запрацювала з новою енергією і «Запоріжжя» сенсаційно завершувало третю чверть у статусі лідера – 56:54.
Після того як суперники обмінялися ривками, команди поступово завели гру в «клатч». Ціною надзусиль запоріжці не просто стримували грізного опонента, але й вели в рахунку більшість ігрового часу протягом заключної чверті. За дві хвилини до кінця гри Роман Морозов реалізовує свій другий поспіль триочковий кидок, чим шокує весь СК «Прометей». «Запоріжжя» отримало перевагу «+5» і опинилося за крок від неймовірної сенсації. Віталій Черній взяв тайм-аут, після якого драматизм всього поєдинку досяг свого апогею. Липовий на радість трибунам влучає здалеку, відповідь з периметру від Кеффі не влучна, Лукашов ще раз дає привід для щастя власним фанатам точним триочковим, а Тихонов «маже» з середньої дистанції. Наступною атакою «Прометей» фактично закрив гру – Липовий поставив крапку черговим дальнім влучанням. Старання Грицака були марними, тож клатч залишився за господарями – 74:70.
Попри поразку гравці «Запоріжжя» заслуговують величезної поваги та вдячності завдяки своїм старанням битися у надзвичайно скрутній ситуації. Зважаючи на кадрові втрати і травму Віталія Мальчевського в ході матчу, вдалося майже неможливе, адже перемога була так близько. Майк Кеффі, Дмитро Тихонов, Андрій Грицак та Олександр Сізов відіграли практично без замін та за суттєвої допомоги Якова Тітова і Романа Морозова змусили беззаперечного фаворита затремтіти і навіть панікувати в певні моменти. Без сумніву, запорізькі хлопці вкотре довели, що не сприймають перед собою авторитетів, мають хоробре серце, неймовірні фізичні сили та незламну силу духу .
Затяжна серія з виїзних поєдинків для БК «Запоріжжя» нарешті завершилася. Тепер гравці отримають відпочинок, повноцінне відновлення і хочеться вірити, що домашній матч з «Будівельником» 26 березня точно відбудеться з глядачами, які прийдуть і палко будуть підтримувати таку майстерну та бойовиту команду, як БК«ЗАПОРІЖЖЯ».
Валерій Плеханов, головний тренер БК «Запоріжжя»:

– Поясню нашим вболівальникам, чому ми граємо таким складом. На жаль, травма Маяускаса – це на довго, коли він буде готовий вийти на майданчик, я не знаю. Форчун має проблеми з гомілкостопом, терміни відновлення теж невідомі. На вчорашньому тренуванні серйозно вивернув коліно Міхєєв, завтра зробимо МРТ, ступінь тяжкості його пошкодження оцінити поки що важко. У Мальчевського, який сьогодні починав грати, підозра на струс мозку, він нічого не бачить, у нього болить голова. Ми змушені грати не просто обмеженою ротацією, ми маємо всього 10 гравців і двох беремо з Першої ліги – це Рустам Рагімов і Данило Соколенко.  Грати п’ятьма гравцями без замін теж неможливо. Начебто сьогодні знайшов свою гру Тітов, але ще не вистачає досвіду, він отримав 5 фолів і якраз мінімальної ротації в кінці десь нам і не вистачило. Зрозуміло, що навіть такою ротацією і такою грою вони заслуговують найкращих слів, всі молодці, бились бо кінця, але, на жаль, за це не дають очок для турнірної таблиці. Я казав у Дніпрі, що прикріше програвати ось так, ніж «-20». Сил наприкінці матчу залишилося настільки мало, що вже нікому було брати на себе і кинути у відповідь. Наші хлопці сьогодні герої, а що робити з ротацією я не знаю. У нас є час до гри з «Будівельником», але судячи за характером тяжкості травм, я навіть не знаю, коли ми зіграємо повним складом. Закликаю вболівальників підтримувати тих молодих гравців, хто є. Дуже сподіваюсь, що ці прикрі поразки не позначаться на нашому потраплянні в плей-офф, не хочеться втрачати того місця, яке є. Сподіваюсь, ми своє візьмемо вдома, все-таки дев’ята гра на виїзді – важко, а з такою ротацією як у нас, то взагалі.

 

Баскетбольний клуб «ЗАПОРІЖЖЯ»