Сьогодні Леонід Жаботинський міг би святкувати свій 85-й День Народження

8 січня 2023 року – виповнилося б 85 років Леоніду Івановичу Жаботинському, першому в світі дворазовому чемпіону Олімпійських ігор в супер важкій категорії, 4-разовому чемпіону світу, багаторазовому рекордсмену світу.

Леонід Жаботинський – видатна спортивна особистість планетарного масштабу. Він був, є і залишиться на довгі роки важкоатлетичним супер брендом України. Його спортивні здобутки ще й досі неперевершені. Леонід Іванович завжди був справжнім патріотом своєї Батьківщини і зробив все можливе для примноження спортивної слави нашої держави.
Запоріжжя нерозривно пов’язане з ім’ям цієї людини. Леонід Іванович був символом цілої епохи, в його послужному списку десятки нагород, у тому числі золоті медалі чемпіонатів світу та Європи, він був удостоєний титулу «Найсильніша людина планети».

Життя дворазового олімпійського чемпіона важкій атлетиці (1964, 1968) було тісно пов’язане із Запоріжжям. Спортсмен народився на Сумщині, але своїми перемогами прославив саме наш край. Леонід Іванович подарував світу 19 рекордів, чотири рази ставав чемпіоном світу (1964—1966, 1968), двічі піднімався на найвищий щабель п’єдесталу пошани чемпіонату Європи (1966, 1968) і назавжди увійшов до історії світового спорту як «Найсильніша людина планети».

Леонід Жаботинський дав поштовх для розвитку важкої атлетики у Запоріжжі — 1979 року з його ініціативи у нашому місті було збудовано клуб, відкрито СДЮШОР «Спартак» з важкої атлетики. Щорічно у місті проводяться турніри на приз Леоніда Жаботинського.

 

У 2012 році Жаботинський відзначив у інтерв’ю:

«Я – українець, і всі свої перемоги присвятив Україні і тому місту, де я жив і живу донині».
Леонід Іванович пішов з життя у віці 77 років у рідному Запоріжжі, після тяжкої хвороби. На честь видатного спортсмена в обласному центрі встановлено пам’ятник, а також названо вулицю.