Видалення та лікування кісти куприка

Епітеліальний куприковий хід – патологічне утворення, яке формується в області куприка.

Воно розташовується у підшкірній клітковині над анальним отвором. Куприк можна розглянути як атавізм, а не кісту – особливість, яка була притаманна еволюційним предкам людини, на тілі котрих був хвіст

Що собою являє патологія

Епітеліальний куприковий хід – патологічне утворення, яке формується в області куприка. Воно розташовується у підшкірній клітковині над анальним отвором. Куприк можна розглянути як атавізм, а не кісту – особливість, яка була притаманна еволюційним предкам людини, на тілі котрих був хвіст.

Кіста куприка за статистикою розвивається у 5% українців. Вона формується в період розвитку ембріону. Підчас ембріонального формування плід має подовжений хвіст, який з часом розсмоктується. Але в деяких ситуаціях цього не відбувається. Це пов’язано з наступними факторами:

  •          перенесення вагітною жінкою інфекційних захворювань;
  •          переохолодження організму;
  •          отримання травм.

Як проявляється кіста куприка

Куприкова кіста існує у людини з моменту народження, але може протягом усього життя ніяк її не турбувати. При певних обставинах спокійний перебіг переривається. Каталізатором цього може стати травма куприка, тривале перебування у сидячому положенні, інфекційні загострення, тощо.

Гостра стадія кісти куприка проявляється наступними симптомами:

  •          поява болю у попереку;
  •          припухлість в нижній частині спини;
  •          почервоніння шкіри;
  •          підвищення температури тіла;
  •          гнійні виділення.

Гострі прояви можуть з часом згасати, але потім з’являтись знов. Без лікування патологія буде лише прогресувати, доставляючи все більший дискомфорт. Медикаментозне лікування може тільки знизити інтенсивність симптомів, але для повного позбавлення від хвороби необхідно зробити операцію. В сучасних умовах це можна виконати швидко та безпечно.

Яким чином проходить оперативне втручання

Перед виконанням операції варто ретельно дослідити патологію. Проведення УЗД дозволяє встановити межі епітеліальних куприкових ходів. Успіх оперативного втручання залежить від того, наскільки лікарю вдасться повністю позбутись від усіх фрагментів кісти. Невидалені частинки згодом будуть розростатись і знов турбувати людину.

Операція передбачає повне висічення епітеліальних куприкових ходів. Для їх виявлення застосовують розчин діамантового зеленого та перекис водню. Патологічні зони візуалізують, а потім охоплюють, відсікають і видаляють. При використанні сучасної техніки вдається видалити патологію за один раз, не зачепивши здорові тканини.

Для видалення куприкової кісти потрібен мінімальний час, пацієнт не потребує тривалого післяопераційного відновлення та може бути виписаний з клініки через три дні. Ризик повторного розвитку патології при професійному підході зводиться до мінімуму. Людина повертається до повноцінного життя, в якому кіста куприка її жодним чином не турбує.

Джерело: сайт bilyak.com.ua