Запорізькі спортсмени привезли додому шість медалей Паралімпійських Ігор

Збірна України блискуче виступила XVI літніх Паралімпійських іграх у Токіо (Японія). Упродовж 12-ти змагальних днів українські спортсмени виграли 98 медалей: 24 золоті, 47 срібних, 27 бронзових і у підсумку посіли 5-е місце за кількістю нагород і 6-е — у загальнокомандному заліку.

Шість нагород додали у національну скарбничку запоріжці – золото виборола Марія Помазан (легка атлетика, штовхання ядра), срібло і бронзу – Кирило Гаращенко (плавання 400 м вільнім стилем, змішана естафета 4х100 м вільним стилем), срібло і бронзу -Максим Ніколенко (настільний теніс, парний та одиночний розряд), бронза — Лев Кац (настільний теніс, парний розряд).

За крок від нагород, на 4 та 5 місця, зупинилися Вікторія Марчук та Юлія Липецька (тхеквондо), Марина Вербова (плавання), Вікторія Савцова (плавання), Раїса Топоркова (пауерліфтинг).

Вчора запорізькі призери та учасники Паралімпійських Ігор прилетіли в Україну. А сьогодні їх зустрічали у рідному Запоріжжі, символічно – на Алеї Олімпійської слави, біля пам’ятників Леоніду Жаботинському та Якову Пункіну.

Новоспечена паралімпійська чемпіонка Марія Помазан, для якої це четверта медаль Ігор в кар’єрі, подякувала всім за підтримку, яка так допомогла на відстані.

-Я готувалася, знала хто буде  виступати, чекала свою головну конкурентку з Китаю, але її не було – не знаю з якої причини. Знала на 90% що буде золото. Я їхала за результатом , але пішов дощ, сектор був слизький як лід, і все пішло не так як хотілося – з шести спроб зробила лише дві вдалі.  Дуже була розчарована, але задоволена  що принесла золото Україні, це дуже круто, я задоволена! , — розповіла Марія.

Максим Ніколенко, який також тричі був на Паралімпійських Іграх, і тепер має повний комплект медалей (золото виборов у Ріо-де-Жанецро), розповів що вже думає про наступні ігри у Парижі.

-Це вже мої треті змагання. Було важко, але ми змогли гідно відстояти та вибороти нагороди. Я також вдячний всім і кожному, хто доклав зусиль, щоб ми змогли поїхати на ігри та повернутися назад, —  сказав Максим Ніколенко.

23-річний дебютант Паралімпійських Ігор Кирило Гаращенко, який теж виборов дві медалі, також налаштовується на наступні Ігри, до яких лише три роки:

-Це були  найважчі змагання за всю кар’єру. У моєму класі суперники дуже сильні. Кілька молодих спортсменів додалося, які також були підготовлені добре. На першому місці на всіх дистанціях був один білорус — він сильніший на кілька голів, але я близько до нього підібрався і посів друге місце. На наступних змаганнях я намагатимусь його обігнати. Мені не вистачило часу для підготовки, був карантин і ми багато втратили, — розповів  Кирило Гаращенко.