БК «Запоріжжя» ще на крок віддалився від золота    

11.06.2021. Суперліга Паріматч. Фінал. Другий матч. СК «Прометей» (Кам’янське). БК «Прометей» (Кам`янське) – БК «Запоріжжя» 79:54 (20:11, 24:15, 13:17, 22:11)

«Прометей»: Сидоров (11 + 4 передачі), Липовий (6 + 4 підбирання + 3 передачі), Стефенс (13 + 8 підбирань, Петров, Еванс (12 + 12 підбирань), Майєрс (11 + 14 підбирань) – старт; Вон (9 + 4 підбирання + 3 передачі), Беліков (7), Лукашов (5 + 6 передач), Луценко (5), Пирогов, Клімов.

Тренер: Міленко Богічевич

Запоріжжя: Кеффі (10 + 5 передач), Сізов (3), Мальчевський (9 + 3 підбирання), Грицак (12 + 10 підбирань + 3 перехоплення), Тихонов (4 + 4 підбирання) – старт; Маяускас (12 + 5 підбирань), Морозов (4), Рагімов, Тітов, Міхєєв (5 підбирань).

Головний тренер: Валерій Плеханов

Безперечно, баскетболісти «Запоріжжя» виходили на другий матч фінальної серії з думками про реванш. Таким настроєм точно керувався Майк Кеффі, коли результативно завершував стартові атаки своєї команди. Втім, рішучість американця не допомогла надати відповідний поштовх для всіх партнерів. Протягом стартової чверті очки набирали лише Кеффі з Маяускасом. Цього було замало проти командних зусиль «Прометея». Маючи солідну перевагу на щитах, господарі закріплювали її кращим відсотком реалізації. 20:11 – після десяти хвилин гри.

Американський легіонер «Запоріжжя» на початку другої чверті першим перетнув позначку в 10 набраних очок. Однак його активності було мало аби стримувати злагоджений командний тиск суперника. Відтак господарі продовжили збільшувати перевагу за рахунок домінації на щитах та пристойним цифрам реалізації. До великої перерви «Прометей» збільшив різницю до «+18».

По перерві «Запоріжжю» частково вдалося покращити свою гру. На підбираннях серйозно працював Андрій Грицак. В атаці – Аурімас Маяускас. Ривок команди Валерія Плеханова дав надію, що гості зможуть повернутися у гру. Проте у складі «Прометея» достатньо досвідчених гравців, які в будь-яку хвилину можуть взяти ініціативу на себе і принести користь команді. Так і трапилося. Впевнена гра у фарбі Еванса з Майєрсом, дальні влучання Липового забезпечили господарям «+20» у середині заключної чверті. Тренерський штаб «Запоріжжя» дав можливість завершувати поєдинок молодим гравцям. «Прометей» впевнено довів справу до другої перемоги в серії – 79:54.

У складі запоріжців знову кращим став молодий форвард Андрій Грицак, який оформив дабл-дабл (12 очок + 10 підбирань). Віталій Мальчевський створив найбільше проблем супернику на периметрі, реалізувавши три трьохи. Майк Кеффі та Аурімас Маяускас відрізками нагадували тих лідерів, які вели команду до перемог.

Тепер на «Запоріжжя» чекає домашній матч фінальної серії плей-оф, де права на помилку більше немає. Гра відбудеться 14 червня у палаці спорту «Юність» о 18:00.  Цей поєдинок  набуває особливого значення для всіх вболівальників нашої команди — сама ваша енергія та допомога може стати вирішальним чинником звитяги їх улюбленців у першому в історії для БК «Запоріжжя» домашньому матчу фіналу Суперліги Паріматч!

 

Валерій Плеханов, головний тренер БК «Запоріжжя»:

— Все абсолютно об’єктивно. На даний момент співвідношення сил саме таке. «Прометей» накотив на фініш. Вони в шикарній формі. Одужали всі гравці. З боку приємно на них дивитися з їх кількістю ротації. З нашої ротацією ми насилу грали більше двох матчів. Зараз фінал перенесли на пару днів. Важко вимагати від хлопців чогось. Я бачу, що просто не біжать, не відновилися. У мене немає претензій до хлопців тільки тому що вони бійці. Вони все одно намагалися, навіть коли немає сил. На тлі втоми з’явилася величезна кількість помилок Чи не влучаємо свої кидки і часто приймаємо неправильні рішення. При цьому  не хочеться казати хоча б одному претензії. Так, я можу висловлювати якісь побажання. Але вихід у фінал вже велика заслуга. Я не маю права нівелювати цю заслугу навіть трохи. Я сподіваюся, що вболівальники розуміють цю ситуацію. Звичайно, нам дуже неприємно. Об’єктивно з ротацією 6-7 чоловік в сезоні ще можна тягнути. Але коли йде третя серія плей-офф, одна з яких була п’ятиматчева, вибачте.

Плюс треба сказати, що дуже сильно виглядає «Прометей» у всіх компонентах. Дуже швидка і агресивна команда, яка має можливість варіювати тактикою в захисті та нападі. Команда може виставляти різні п’ятірки. Від цього якість гри не зменшиться. Боюся, що ми втратили Грицака. У нього щось з ахіллом. У мене велика проблема перед останньою грою. Всі хлопці на морально-вольових. Не хочеться навіть тінь докору кинути в їх адресу. Якби запитали: «Що б ти змінив, якби дали переграти цей матч?». Нічого б не змінив. Об’єктивно «Прометей» зараз сильніший. Я попросив хлопців максимально знайти в собі сили. Наші вболівальники заслужили команду, яка повинна битися. а не просто вийти в фінал. Сподіваюся, що ми покажемо більш змістовну гру вдома перед своїми вболівальниками. Не засмучуємося. Рухаємося далі. Такі ігри роблять молодих більш зрілими, а списаних хлопців повертають у стрій головною ротації Суперліги. Всі хлопці зараз будуть на ринку як гарячі пиріжки, незважаючи на не дуже переконливу гру в фіналі. Не знаю, чи зможемо ми їх утримати. Питання майбутнього. Поки говоримо про третю гру. Всіх запрошуємо і обіцяємо битися.

Прес-служба БК «Запоріжжя»