БК «Запоріжжя» переміг Тернопіль у другому матчі серії 1/4 фіналу

Тепер рахунок у чвертьфінальній серії плей-оф 2:0 на користь нашої команди, яка витиснула максимальний результат з домашніх матчів

16.05.2021. Суперліга Паріматч. Плей-оф. 1/4 фіналу. ПС «Юність». Друга гра. БК «Запоріжжя» – БК «Тернопіль» 74:70 (24:19, 23:17, 10:12, 17:22)

БК «Запоріжжя»: Кеффі (17 очок + 4 підбирання + 10 передач) Сізов (11 очок + 9 підбирань), Мальчевський (13 очок + 3 підбирань), Грицак (5 + 11 підбирань + 4 перехоплення), Тихонов (5 очок + 4 підбирань) – старт; Маяускас (17 очок + 3 підбирання + 3 перехоплення), Міхєєв (2), Тітов (4), Морозов.

Головний тренер: Валерій Плеханов

БК «Тернопіль»: Буренко (10 очок + 6 підбирань + 6 передач), Кольченко (22 + 5 передач), Кальніченко (9), Агафонов (19 очок + 9 підбирань + 3 передачі + 3 перехоплення), Югба (2 + 5 підбирань) – старт; Калхун (2), Головчик (2), Подковиров (4), Тищенко, Сандул,

Головний тренер: Дмитро Забірченко

Команди підійшли до гри з висновками після першого матчу, який завершився перемогою «Запоріжжя». Цього разу «Тернопіль» розпочав набагато агресивніше. Ривок 7:0 забезпечили Агафонов, Буренко та Югба. У складі «Запоріжжя» знайшовся свій лідер – Віталій Мальчевський видав неймовірний відрізок, набравши десять очок за дві хвилини. Так господарі зупинили атакуючий настрій гостей, заспокоїли гру і завдяки ще двом дальнім влучанням від капітана Олександра Сізова виграли стартову чверть – 24:19.

Команда Валерія Плеханова продовжувала надійно втримувати перевагу. На відміну від першого матчу, тепер запоріжці контролювали щит (20/12), де ефективно діяли Сізов (6) з  Грицаком (4). Відсоток реалізації дальніх кидків (7/15) та надійність з лінії штрафних (8/8) дозволила примножити загальну різницю в рахунку – 47:36. Шутер «Запоріжжя» Віталій Мальчевський показував 100%-ву реалізацію на периметрі (3/3), Майк Кеффі був близьким до дабл-даблу ще в першій половині (10 очок + 7 передач). Злагоджений механізм команди Валерія Плеханова працював – запоріжці стримували головних снайперів «Тернополя» і не програвали підбирання.

У третій чверті гра команди втратила свої барви. У запоріжців приціл збився зовсім – не вдавалося реалізовувати штрафні, влучати відкриті кидки та набирати «з фарби». «Тернопіль» використати всі проблеми «Запоріжжя» теж не зумів. Заважали втрати (яких було аж 9 за чверть!) та відсоток реалізації. Гості виграли цей відрізок 12:10, на якому запоріжці зазнали важливої втрати – через перебір фолів майданчик покинув Дмитро Тихонов.

Величезна відповідальність в заключній чверті лягала на плечі двох «великих» гравців «Запоріжжя – Андрія Грицака та Аурімаса Маяускаса. «Тернопіль» – дуже габаритна команда, до того ж у вирішальний момент стається результативне пробудження Олександра Кольченка та Павла Буренка. Серія дальніх влучань максимально загострює інтригу. Кидок Кольченка створює «-2» для «Тернополя» за три хвилини до кінця матчу. На той момент з фол-траблами грали і Маяускас, і Грицак. Саме Аурімас був найбільш надійною опцією в наборі очок, коли гості впевнено йшли до камбеку. Грицак феєрив на підбираннях (11!) та перехопленнях і давав команді додаткові володіння. Також у найважчий момент не підвів Майк Кеффі. Він збільшив різницю «Запоріжжя» до «+4» на заключній хвилині. Команди обмінялися неточними атаками після тайм-ауту, а розв’язка всієї гри вкотре вказала на головну чесноту «Запоріжжя» – захист. Підбирання Олександра Сізова позбавило останнього шансу «Тернополя». Господарі втримали переможний результат – 74:70 і повели в серії 2:0.

Домашній майданчик – це міцна фортеця для БК «Запоріжжя». Команді Валерія Плеханова вдалося витиснути максимум з домашніх матчів завдяки шаленій самовіддачі гравців, впевненості легіонерів клубу на надзвичайному рівні українських гравців. З лідерськими амбіціями запоріжці їдуть продовжувати серію в «Тернопіль», де третя гра відбудеться 19 травня.

Валерій Плеханов, головний тренер БК «Запоріжжя»:

– Після гри емоцій взагалі не залишилося. Вітаю всіх з дуже складною перемогою в фізичному і моральному плані. Ми втримали перевагу свого майданчика, це сьогодні було найголовнішим. Ми розуміємо, наскільки серйозний виклик нас чекає в Тернополі. По-перше, досить довга дорога, по-друге, дуже специфічний зал. Там підтримка буде не менше гарячою, ніж у нас. Дякую уболівальникам за те, що вірили в нас до кінця.

Єдине, що я не хотів би повертати цю серію додому. Хоча нічого не загадую. «Тернопіль» – дуже досвідчена і сильна команда, яка не пробачає помилок. Сьогодні ми не проявили всі якості, які повинні були проявити. Особливо це стосується третьої чверті. Знову чомусь забуксували в цій «зоні», хоча знаємо її напам’ять і розуміємо хто що повинен зробити. Жодних претензій до хлопців в їхньому бажанні. Були позиційні помилки, але всі хотіли і ніхто себе жалкував. Це найголовніше. Тепер готуємося до виїзду.

 

Прес-служба БК «Запоріжжя»