Переможний старт серії плей-оф для БК «Запоріжжя»

Яскрава гра, шалені емоції на трибунах та потрібний результат – перший матч серії з «Тернополем» вдався на славу

14.05.2021. Суперліга Паріматч. Плей-оф. 1/4 фіналу. БК «Запоріжжя» – БК «Тернопіль» 83:69 (21:12, 15:25, 26:14, 21:18)

БК «Запоріжжя»: Кеффі (27 + 4 передачі + 2 перехоплення, Сізов (11 очок + 4 підбирання + 2 перехоплення), Мальчевський (13 + 6 підбирань), Грицак (3), Тихонов (7 + 3 підбирання) – старт; Маяускас (20 + 8 підбирань), Міхєєв (2), Тітов, Рагімов, Морозов. Головний тренер: Валерій Плеханов

БК «Тернопіль»: Кольченко (27 + 3 підбирання – 5 втрат), Калхун (8), Агафонов 11 очок + 4 підбирання), Югба (4 + 10 підбирань), Тищенко (3) – старт; Буренко (2 + 5 підбирань + 5 передач – 4 втрати), Головчик, Кальніченко (10 + 10 підбирань), Шиманський, Сандул (4 очок + 6 підбирань). Головний тренер: Дмитро Забірченко

Перед початком матчу свою нагороду кращого гравця регулярного чемпіонату Суперліги отримав лідер запоріжців Майк Кеффі. Ця відзнака ще більше надихнула американця на важливу гру проти «Тернополя». Місцеві вболівальники нарешті могли побачити як Майка Кеффі, так і всіх інших гравців «Запоріжжя», які героїчно пройшли турнірну дистанцію в чотири кола чемпіонату і заслужили величезну повагу своєю грою.

Перший матч плей-оф повністю виправдав статус непередбачуваної дуелі двох рівних суперників. Завдяки кращому відсотку реалізації запоріжці виграли стартову чверть 21:12. Проте в другій захист команди Валерія Плеханова не був настільки надійним. Олександр Кольченко відчув свій кидок, реалізувавши 3/4 триочкові і 6/8 з гри. Конкурував з ним у влучності хіба що Майк Кеффі, який показував схожі цифри: 3/6 триочкові і 5/9 з гри. Велика кількість втрат «Тернополя» нівелювалася грою на підбираннях. Це допомогло гостям мінімально виграти першу половину – 36:37.

Після великої перерви градус поєдинку ще більше виріс. Третя чверть взагалі стала найскладнішим випробуванням на міцність команди Валерія Плеханова. Розпочавши її з ривка 15:4, «Запоріжжя» повертає собі 10 очок різниці. Далі шалене бажання битися за кожен м’яч призводить до фол-траблу відразу трьох гравців – Івана Міхєєва, Олександра Сізова та Андрія Грицака. Нерви не витримують в Аурімаса Маяускаса, якого судді «нагороджують» технічним фолом. «Тернопіль» у цей час веде активну погоню  рахунку, запиняючись на позначці – 51:49. Далі Аурімас Маяускас включає режим розлюченого звіра і просто шматує захист суперника. Його вісім очок менше ніж за три хвилини дарують «Запоріжжю» чергове моральне пробудження плюс перевагу – 62:51. Важливим стало ще й влучання Майка Кеффі з сиреною, що вкотре всім нагадав, хто є MVP регулярного чемпіонату.

«Тернопіль» ще раз зробив спробу наздогнати «Запоріжжя» в рахунку. Витративши половину чверті, гості були поруч з ціллю – 67:64. Вирішальні хвилину матчу – наочна демонстрація сили запорізького колективу. Дальнє влучання Кеффі, грамотні дії Мальчевського та стабільність з лінії штрафних, ендван Маяускаса і як квінтесенція переможного ривка – триочкове влучання капітана Олександра Сізова. Кожен гравець «Запоріжжя» зробив все потрібне для перемоги. «Тернопіль» замість клатчу отримав «-10» і думками занурився у наступну гру післязавтра. Команда Валерія Плеханова яскраво розпочинає серію з перемоги – 83:69, продовжує розкривати амбіції гравців та демонструє готовність здобувати результат у найвідповідальніших матчах сезону. Наступна битва «Запоріжжя» й «Тернополя» в неділю, 16 травня, у палаці спорту «Юність» о 14:00.

Валерій Плеханов, головний тренер БК «Запоріжжя»:

– Дуже приємно грати перед своїми глядачами, що навіть бракує слів. Приємно, що всі за нас хвилюються, вболівають, женуть нас вперед. Мабуть, це головна складова сьогоднішнього успіху. Як і говорив, матчі у плей-оф будуть важчими, зовсім інша міра контакту, ступінь жорсткості. Для того, щоб звикнути, потрібен час. Було важко Дмитру Тихонову, який один бився проти двох габаритних – Сандула і Агафонова, програвав тільки тому, що був не готовий до цього ментально. Фізичний він добре готовий. Також всі хвилювалися, через що в першій половині було багато помилок. Це пов’язано з бажанням. Фол-трабли багатьох гравців – це їхнє бажання не просто відзахищатися, а всім допомогти. Через що були помилки. Приємно, що у нас в команді є два таких легіонери. Приємно, що українські гравці ні в чому не поступаються своїм опонентам – з травмою зіграв капітан Олександр Сізов, дуже допомагав Віталій Мальчевський, радий за нашу молодь, за Івана Міхєєва, Яків Тітов робить помилки, але дуже старається, сподіваюсь, що це бажання приведе його до рівня гравця основної ротації. Всі молодці, старалися, билися, проявили характер. Це лише перша гра, головне, перевагу свого майданчика не віддати. Переймався за хлопців тому, що немає досвіду матчів плей-оф, на відміну від гравців «Тернополя». Сьогодні впоралися з хвилюванням, з фізичними навантаженнями, яких не було в регулярному чемпіонаті. Майк Кеффі звісно заслужений MVP, але не можу не відзначити Маяускаса. Це людина, яка в потрібний момент візьме на себе і вирішить епізод. В захисті та нападі. Вдячний всім за підтримку, готуємося до наступного матчу.

Прес-служба  БК «Запоріжжя»