«Будівельник» не зумів перервати вражаючу переможну серію БК «Запоріжжя»

У заключній грі регулярного чемпіонаті запоріжці вистояли у битві з мотивованим суперником у драматичному овертаймі та закликають своїх прихильників підтримати команду цього тижня під час перших матчів чвертьфінальної серії плей-оф

БК «Будівельник» – БК «Запоріжжя» 106:117 ОТ (30:25, 19:36, 28:21, 23:18, 6:17)

«Будівельник»: Буртт (20 + 6 підбирань + 14 передач – 7 втрат), Девое (13 + 3 підбирання + 4 передачі), Кобець (10), Девенпорт (15 + 12 підбирань + 3 передачі), Джефферсон (5) – старт; Яковічс (7), Б. Джонсон (21 + 6 підбирань – 3 втрати), Кожем’якін (4), Звонов (8 + 3 підбирання), Козлов (3)
Головний тренер: Ігорс Міглінієкс

«Запоріжжя»: Кеффі (28 + 13 передач), Сізов (14 + 3 підбирання + 3 передачі), Мальчевський (17), Грицак (10 + 6 підбирань +  передачі + 5 перехоплень), Тихонов (15 + 5 підбирань) – старт; Тітов (7), Міхєєв (6), Рагімов (3), Морозов, Маяускас (17 + 8 підбирань + 3 передачі).
Головний тренер: Валерій Плеханов

Матч у столиці не мав турнірної важливості для «Запоріжжя» через те, що команда вже гарантувала собі четверте місце у регулярному чемпіонаті. Гру з «Будівельником» тренерський штаб скоріше розглядав як один із етапів підготовки до поєдинків плей-оф. Кияни ж, навпаки, були мотивовані на перемогу, яка гарантувала б їм шостий рядок у турнірній таблиці. Але сам наставник запоріжців Валерій Плеханов зазначив, що його команда їде до столиці грати на перемогу.

У дебюті зустрічі дива результативності проявив Віталій Мальчевський. Менше ніж за чотири хвилини шутер «Запоріжжя» набрав 11 очок, показуючи 100% реалізацію на периметрі (3/3). Гості впевнено взяли статус лідера – 12:17. Окрім Мальчевського, в наборі очок допомагав Олександр Сізов, а Майк Кеффі у середині чверті вже мав 6 результативних передач (!). З появою на майданчику молодих гравців запорізького клубу «Будівельнику» вдалося відіграти різницю та навіть виграти стартову чверть – 30:25.

Після відпочинку ситуація повторилася. Основна п’ятірка «Запоріжжя» знову забезпечує відрив у рахунку. Серія дальніх кидків із влучаннями Сізова, Мальчевського, Тихонова (!) закріплюється двома ефектними данками Андрія Грицака. Гості повертають собі перевагу – 38:44. Друга чверть взагалі стала унікальною: шестеро різних гравців «Запоріжжя» оформили сім точних триочкових, встановивши клубний рекорд за відсотком реалізації дальніх протягом половини гри – 12/17 (70%). Майк Кеффі примудрився оформити дабл-дабл ще до великої перерви – 10 очок та 10 передач. Такої гри від «Запоріжжя» мотивований «Будівельник» не чекав. Команда Ігорса Міглінієкса, якій була потрібна лише перемога, поступалася в рахунку 49:61. Запоріжці набрали рекордну в сезоні кількість очок у першій половині. Вражала ще одна цифра у статистиці – перехоплення. Сім – від гравців «Запоріжжя», нуль – у «Будівельника».

Виправляти ситуацію взявся Стівен Буртт. Двічі поспіль він був точним з периметра, ще два очки приніс киянам Кейвон Девенпорта. План «Бідувельника» на другу половину спрацював дуже швидко – господар повернулися в гру – 59:61. Тут же стався ще один неприємний момент для «Запоріжжя». Віталій Мальчевський отримав два неспортивних фоли і завчасно завершив гру. Він був кращим у складі своєї команди за кількістю набраних очок – 17, демонструючи відмінну цифру на периметрі (5/6 – 83%). Партнерам стало важче, але командний дух у потрібний момент запоріжці проявили. Переможний рахунок за підсумком третини матчу вдалося зберегти – 77:82.

«Будівельнику» ще раз спробував відібрати ініціативу, коли на екваторі заключної чверті Гейб Дево двічі поспіль набирав очки дальніми влучаннями. Кияни навіть повели в рахунку – 90:89, але у відповідь отримали «холодний душ». Ривок 8:0 з ендваном Тихонова, очками Маяускаса та результативним проходом Кеффі, здавалося, стане яскравою крапкою від «Запоріжжя». Команда Валерія Плеханова отримала «+7» за чотири хвилини до кінця гри. Та все ж уникнути клатчу гостям не вдалося. Стівен Буртт двічі влучив з-за дуги, Реджі Джонсон додав ще два очки – 98:99 на заключній хвилині. Своїм володінням не скористалися ні запоріжці, ні кияни. У момент нервової розв’язки Кеффі реалізував один з двох штрафних, а Міхєєву судді призначили неспортивний фол, який став для Івана п’ятим. Так «Будівельник» міг виграти важкий клатч, та все ж Девенпорт схибив по одному кидку з лінії. В основний час нічия – 100:100.

На зображенні може бути: 1 особа та текстУ момент овертайму Майк Кеффі показав, чому саме він MVP попереднього місяця та один з кращих гравців ліги. Його супердальні влучання стали в основі ривка 8:0. Цього разу запоріжці суперника не пробачили. Команда спіймала кураж і впевненість – Андрій Грицак реалізував триочковий, Аурімас Маяускас без збоїв відстрілявся на лінії, що принесло перевагу в рахунку «+10». Команда Валерія Плеханова вирвала перемогу в «Будівельника» попри відсутність повноцінної мотивації та двох ключових гравців у ротації. До того ж вдалося повторити клубний рекорд – вісім перемог поспіль. Цей результат є найкращим стимулом для вболівальників, які просто зобов’язані відвідати домашні матчі плей-оф з «Тернополем» 14 і 16 травня у палаці спорту «Юність». Сьогоднішня перемога стала квінтесенцією всього регулярного сезону, в якому БК «Запоріжжя» подарував своїм прихильникам безліч яскравих та емоційних моментів.

Валерій Плеханов, головний тренер БК «Запоріжжя»:
– Ми продовжуємо готуватися до плей-оф, ця гра була одним з етапів. Дуже приємно, що в нашій команді не треба нікого налаштовувати, хлопці цим живуть, прагнуть йти далі, не зупинятися. Для нас ця гра не мала значення, просто необхідно залишатися в ігровому ритмі. Частково вдалося. Єдине, зараз немає настрою у мене через те, що в останній атаці серйозно підвернув ногу Олександр Сізов. Нам через чотири дні грати плей-оф з «Тернополем» без нього це буде взагалі катастрофа. Що стосується сьогоднішнього матчу, ви бачили, що команди обмінювалися яскравими ривками, але у вирішальний момент все зводилося до захисту. Приємно, що сьогодні Іван Міхєєв зробив великий обсяг роботи і я вважаю, що сьогодні його заслуга в перемозі одна з найбільших. Усі хлопці молодці, всі виходили, ротація була, єдине, якби не травма Сізова, всі були б щасливі. А так залишається гіркий присмак. Чекаємо матчів з «Тернополем», уже продаються квитки, тому запрошую всіх наших уболівальників.

 

Прес-служба БК «Запоріжжя»