«Запоріжжя» вигризає важливу перемогу у «Київ-Баскета»

Вигравши першу половину з різницею «+19», запоріжцям довелося відстоювати результат у нервовому клатчі

БК «Запоріжжя» – БК «Київ-Баскет» 79:74 (30:14, 17:14, 14:28, 18:18)

«Запоріжжя»: Кеффі (13 + 15 підбирань + 14 передач), Сізов (14 + 3 передачі), Мальчевський (12 + 5 підбирань), Грицак (13 + 7 підбирань + 3 блок-шоти), Тихонов (18) – старт; Тітов (3), Міхєєв, Морозов (2), Маяускас (4 + 5 підбирань).

Головний тренер: Валерій Плеханов

«Київ-Баскет»: Мессі (4 + 4 передачі), Близнюк (19 + 2 блок-шоти), Крутоус (5), Ковальов (2 + 4 підбирання), Коренюк (5 + 10 підбирань) – старт; Янг (16 + 3 передачі), Павлов (8 + 10 підбирань + 4 передачі), Тібодо (5), Мішула (10 + 3 передачі).

Головний тренер: Айнарс Багатскіс

«Київ-Баскет» приїхав до Запоріжжя в статусі переможця регулярного чемпіонату, натомість наша команда відчайдушно б’ється за четверту сходинку турнірної таблиці, яка дає перевагу свого майданчика в чвертьфінальній серії плей-оф. Брак мотивації у суперника запоріжці намацали одразу. Ривок у стартовій чверті 15:0 супроводжувався відмінним відсотком реалізації та вдалою грою на підбираннях. Також господарі блискуче стріляли з периметру (5/6 – 83,3%), де влучали різні гравці – Сізов, Грицак, Мальчевський, Тітов і Тихонов. Потужний старт показав справжню мотивацію «Запоріжжя» – 30:14.

Проте далі «Київ-Баскет» поступово прийшов до тями. Налагодивши гру на щитах, команда Айнарса Багатскіса ще продовжувала шукати свій кидок, тому другу чверть віддала запоріжцям – 17:14. Майк Кеффі за підсумком першої половини зробив серйозну заявку на тріпл-дабл (10 підбирань + 8 передач + 6 очок). Гості поступалися «-19», що явно не входило в плани Айнарса Багатскіса.

Наставник збірної України та столичного клубу повністю перезавантажив гру «Київ-Баскета» у другій половині. Після великої перерви його команда таки знайшла свій кидок і впродовж десяти хвилин повністю нівелювала попередні старання запоріжців. У діях киян віднайшлася і мотивація, і агресія. «Зонний» захист та рішучість снайперів призвели до виграної третьої чверті – 14:28. Гості не розгубили впевненість, тому в середині заключного відрізку вже вели в рахунку – 67:70.

Вирішальні хвилини матчу показали вміння гравців «Запоріжжя» зібратися у найвідповідальніший момент. Коли в суперника виходило все, а перемога фактично вислизала з рук, рушійною силою для ривка нашої команди став надійний захист. Блок-шот Андрія Грицака трансформувався у три очки в нападі від Віталія Мальчевського. Надважливе дальнє влучання виконав капітан «Запоріжжя» Олександр Сізов – 75:72 перед заключною хвилиною. Наступні атаки господарів з дальніми кидками від Кеффі, нереалізованими штрафними Сізова та втратою Маяускаса надали чудовий шанс «Київ-Баскету» для перемоги. Але Андрій Грицак своїм блок-шотом поставив крапку в цьому протистоянні, а Кеффі на останніх секундах встановив унікальне для української Суперліги досягнення – тріпл-дабл (13 очок + 15 підбирань + 14 передач).

Перемога на характері 79:74 наблизила впритул «Запоріжжя» до четвертої команди чемпіонату «Тернополя», з якою підопічні Валерія Плеханова зустрінуться 1 травня на своєму майданчику о 14:00.

Сьогоднішня гра прекрасно демонструє потенціал молодого Андрія Грицака на тлі команди, де виступають представники збірної України. Його захисна й атакувальна робота з трьома блок-шотами наочно показала Айнарсу Багатскісу вміння цього українського гравця. Досягнення Майка Кеффі у Суперлізі стають приємною традицією так само як надійна гра двох ветеранів українського баскетболу Віталія Мальчевського й Олександра Сізова. Не можна залишити без уваги шалену форму Дмитра Тихонова, який все ближче до плей-оф розкриває нові якості. Сьогодні бігмен «Запоріжжя» продовжив традицію з дальніми влучаннями в грі, знову ставши найрезультативнішим гравцем у складі переможців.

БК «Запоріжжя» – БК «Київ-Баскет». Післяматчева прес-конференція. Коментарі переможців

Майк Кеффі, захисник БК «Запоріжжя»:

– Чудове для мене, приємно, що оформив тріпл-дабл. Але все одно зіграв у цьому матчі не краще, через поганий відсоток влучань багато нервував. Приємно, що наша команда сьогодні перемогла.

Валерій Плеханов, головний тренер БК «Запоріжжя»:

– У першій чверті «Київ-Баскету» не вистачило настрою. Вони виграли регулярку і просто вирішили пограти в баскетбол. У нас виходило все, коли не було жорсткості у суперника. Ми беремо можливість, коли нам її дають. Проблема в другій половині складається з двох частин. Ми вийшли не так мобілізованими, як повинні. Зовсім по-іншому став грати «Київ-Баскет». Це досвідчена команда, яка знайшла нашу слабину. Причому цю ж зону в першій половині ми не помічали, як і на тренуваннях. У якийсь момент у середині третьої чверті перестали нормально захищатися один на один. На жаль, ми самі повернули «Київ-Баскет» у гру.

Але команда вкотре довела, що володіє чоловічим характером. Ми не опустили рук, коли взагалі нічого не виходило – ні забити, ні відзахищатися. У якийсь момент в тайм-ауті сказав, що якщо зараз відзахищаємося в цій атаці, то заб’ємо все. Так і вийшло. Хлопцям у роздягальні сказав, що ця перемога не буде мати значення, якщо ми не візьмемо гру з «Тернополем». Зрозуміло, що хотілося більше заощадити сил. Хоча як взагалі можна про це говорити, коли граєш з «Київ-Баскетом». «Тернопіль» сьогодні не грав, вони приїдуть свіжими. Розуміємо, що дивлячись на нашу гру проти зони, вони будуть 40 хвилин грати цю зону. Часу на підготовку мало. Завтра дивимося відео і готуємося до зони.

Прес-служба БК «Запоріжжя»