БК «Запоріжжя» подарував своїм уболівальникам видовищну перемогу над «Будівельником»!

Без Джоша Форчуна та Івана Міхєєва запоріжці зупинили грізну столичну команду самовідданою та майстерною грою в захисті  

БК «Запоріжжя» – БК «Будівельник» 79:64 (25:19, 18:18, 14:16, 22:11)

«Запоріжжя»: Кеффі (16 + 9 передач), Сізов (21 + 4 підбирання + 3 перехоплення), Мальчевський (3 + 3 підбирання + 3 передачі), Грицак (7 + 8 підбирань + 3 перехоплення), Тихонов (15 + 3 підбирання) – старт; Маяускас (16 + 4 підбирання), Тітов (1), Рагімов, Морозов.
Головний тренер: Валерій Плеханов

«Будівельник»: Буртт (22 + 4 підбирання + 5 передач – 5 втрат), Р.Джонсон, Звонов, Б.Джонсон (13 + 13 підбирань), Девенпорт (7 + 3 підбирання) – старт; Кобець (6 + 5 підбирань), Яковічс (3 передачі), Кожем’якін (12 + 5 підбирань), Джефферсон (4 + 3 підбирання).
Тренер: Леонід Яйло

До першого домашнього матчу з глядачами запоріжці підходили з кадровими втратами і готувалися приймати «Будівельник» – команду, яка набрала потужну ходу в чемпіонаті та наблизилася впритул у турнірній таблиці. Тим не менш без Джоша Форчуна та Івана Міхєєва запоріжці зуміли показати якісний баскетбол, зупинивши грізну атаку киян, чим славиться цей суперник. В основі успіху «Запоріжжя» стала вдала гра в захисті. Хоча у першій половині «Будівельник» начисто вигравав щит, реалізовуючи другі шанси. Але господарі краще влучали з гри, більше перехоплювали і менше робили втрат. За рахунок результативності капітана Олександра Сізова (14 очок) та «бігмена» Дмитра Тихонова (10 очок) запоріжцям вдалося виграти стартову чверть 25:19 та втримати перевагу до великої перерви – 43:37.

Будучи фаворитом зустрічі, «Будівельник» не збирався миритися з таким перебігом подій. На третю чверть суперники виходили з наміром виправити огріхи першої половини: «Запоріжжю» важливо було привести до ладу гру на щитах, киянам – «розбудити» результативність своїх «маленьких». В обох випадках це вдалося, але результат спочатку принесло «Будівельнику». Стівен Буртт відчув свою гру і набрав протягом чверті 12 очок, вивівши свою команду вперед – 52:53. Щоправда, тішитися таким результатом «будівельникам» довелося не довго. Своїм захистом «Запоріжжю» вдалося «зацементувати» трисекундну зону та максимально ускладнювати кидки супернику, в той час як Сізов та Маяускас повернули команді переможні цифри перед заключною чвертю – 57:53.

Саме у вирішальні моменти матчу найбільше значення має гра лідерів. У складі «Запоріжжя» такі гравці знайшлися у кожній лінії. Чимало важливих підбирань «вигризли» Андрій Грицак, Аурімас Маяускас та Дмитро Тихонов. У нападі класним диригентом залишався Майк Кеффі, який незважаючи на пошкодження ока, вийшов на майданчик та за підтримки результативних дій від Сізова та Маяускаса додавав до скарбнички господарів надважливі очки. Запоріжці не програли в боротьбі, агресивніше діяли на щитах та краще реалізовували штрафні в ключових моментах. Попри шалений супротив та персональну опіку Майку Кеффі вдалося реалізувати надзвичайно важливий триочковий у середині чверті, який власне і поклав початок вирішального ривка «Запоріжжя». Господарі командними стараннями довели перевагу до двозначної, тоді як суперник намагався вирішувати епізоди здебільшого за рахунок індивідуальної майстерності. Напруженого «клатчу» в грі не сталося – запоріжці убезпечили себе від нервових заключних хвилин, подарувавши своїм вболівальникам таку потрібну в усіх сенсах перемогу – 79:64.

Усі без винятку гравці «Запоріжжя» заслуговують компліментів за самовіддану гру в захисті і нападі та окремо хочеться відзначити капітана Олександра Сізова, який провів свій кращий матч у сезоні, набравши 21 очко.

Наступного тижня на команду Валерія Плеханова чекає битва в 1/4 фіналу Кубка України зі ще одним представником столиці «Київ-Баскетом». Гра відбудеться 31 березня в Черкасах о 15:00.

 

БК «Запоріжжя» – БК «Будівельник». Післяматчева прес-конференція

Валерій Плеханов, головний тренер БК «Запоріжжя»:

– Як же приємно грати у рідному залі, а зі своїми вболівальниками, взагалі, це – захват. Боюсь, що це був перший і останній матч перед нашими глядачами. Хочу віддати належне вболівальникам, вони дочекалися, вони отримали те, що хотіли і хочу сказати, що наші глядачі – найкращі. Дуже приємно дивитися на фан-сектор, взагалі дисципліна людей які прийшли – всі в масках, все культурно і підтримка була нашою – запорізькою. Вітаю всіх з цією перемогою. Вона була бойовою, від захисту, «Будівельник» виграв останні 10 з 12 матчів, ця команда як кажуть, на ходу. Саме тому при підготовці мої помічники знайшли слабкі сторони суперника, за що я вдячний Дмитру Щиглінському та Станіславу Овдєєнку. Ми знали, що «Будівельник» за останні п’ять матчів в середньому набирає 98 очок, тому наше завдання було не дати набрати їм ці очки. Ми знали – хто їх набирає, як вони це роблять і сьогодні основну частину плану свого задуму в захисті ми виконали. Так, були певні помилки, особливо мене засмутила боротьба на своєму щиті. Вперше в сезоні до перерви ми програвали підбирання 27/11 і мали антирекорд – лише одне підбирання на чужому щиті, після якого м’яч вилетів в аут. Нам потрібно було закрити їхні очки другого шансу. Вже в другій половині ми не програли щит і не дали їм забивати очки другого шансу. На жаль, був момент, коли через не розумний напад ми отримали кілька швидких відривів, чого не було в першій половині. Так «Будівельник» повернувся в гру. Але потім наші лідери взяли на себе. Мені приємно, що Кеффі став абсолютно домінуючим лідером, Маяускас хоч і не в формі, але боєць, продовжує прогресувати Тихонов. Сьогодні більше ігрового часу отримав Грицак, на нього приємно дивитися, особливо, на гру в захисті. Штрафні ми виправимо. Вдячний капітану Олександру Сізову та й абсолютно всі гравці – молодці. Приємно, коли твоя робота позначається на місці в турнірній таблиці. Нам важливо психологічно отримати цю перемогу після матчів, коли могли чіплятися до останніх секунд, але програвали «Київ-Баскету» в овертаймі в одне очко, віддали виграну гру «Прометею». Це теж досвід. Я вважаю, що сьогоднішнє ставлення до гри, наш захист, тиск на м’яч залишають приємні враження від команди взагалі. З цим настроєм будемо готуватися до чвертьфіналу Кубка України. Ми чітко розуміємо, що будемо грати проти лідера Суперліги, на жаль, зараз немає розуміння – чи гратиме Форчун, Міхєєв точно не вийде, а Джош 50 на 50. Хоча в якій формі він буде – це теж питання. Хотілося б ще не один матч зіграти дома з уболівальниками.

 

Прес-служба БК «Запоріжжя»