БК «Запоріжжя» поступається в Києві у драматичному овертаймі

Запоріжці влаштували запеклий супротив беззаперечному лідеру Суперліги Паріматч на його ж майданчику та були в кроці від перемоги

БК «Київ-Баскет» – БК «Запоріжжя» 89:88 (27:22, 12:22, 20:18, 20:17, 10:9)

«Київ-Баскет»: Коренюк (21 + 6 підбирань), Мессі (10 + 4 передачі), Близнюк (13 + 9 підбирань + 4 передачі), Ковальов (5), Джейкобсон (4 + 5 підбирань) – старт; Янг (3 втрати), Крутоус (6), Павлов (10 + 5 підбирань), Тібодо (4), Мішула (16 + 4 підбирання + 3 передачі), Дубровін.

Головний тренер: Айнарс Багатскіс

«Запоріжжя»: Кеффі (18 + 5 передач), Форчун (17 + 9 підбирань — 5 втрат), Сізов (19 + 8 підбирань), Мальчевський (14 + 5 підбирань), Тихонов (14 + 9 підбирань + 4 передачі + 2 блок-шоти) – старт; Міхєєв (2 + 4 підбирання), Грицак (2), Морозов (2), Рагімов, Тітов.

Головний тренер: Валерій Плеханов.

БК «Київ-Баскет» обігравши позавчора «Прометей» з Кам’янського налаштовувався помститися запоріжцям за січневу поразку, що перервала їхню  13-ти матчеву переможну серію . До того ж, у разі перемоги «жовто-чорні» святкували б ще й ювілейну 20 вдалу гру у сезоні. Гравці БК «Запоріжжя» після надважкого матчу у Тернополі дуже втомилися за відсутності у основи повноцінних замін. До того ж травмований один з лідерів запоріжців Аурімас Маяускас. Чого не скажеш про ростер столичного клубу, який має дуже якісний та широкий склад і не витратив багато сил у матчі з «Прометеєм»..

Господарі майданчику почали матч дуже агресивно. Перевага у габаритах киян призвела до того, що вони не відчували спротиву у «фарбі», з якої і закинули 16 очок у першій чверті. Для порівняння, у запоріжців цей показник вдвічі менший. Взнаки далося й те, що гра не пішла у молоді «Запоріжжя». Іван Міхєєв та Роман Морозов, які вийшли на заміну втомленим Олександру Сізову та Дмитру Тихонову не впоралися з відповідальністю та темпом киян. Непотрібними втратами запоріжців скористалися господарі. А відсоток реалізації «Київ-Баскета» у перші 10 хвилин матчу взагалі вражав – 10 із 11 середніх кидків було реалізовано. Перша чверть заслужено відправилася у скарбничку киян – 27:22.

У другій 10-хвилинці все перевернулося з ніг на голову. БК «Запоріжжя» не на жарт здивував господарів. Олександр Сізов проявив лідерські якості і повів за собою усю команду. Домінування на підбираннях та своєчасні перехоплення зробили свою справу. До того ж, киян почала підводити реалізація за відчайдушного та вправного захисту запоріжців протягом шести хвилин другої чверті «Київ-Баскет» не влучив жодного разу. Ситуацію не змінив і тайм-аут латвійського тренера, коли запоріжці вперше вийшли вперед за гру — 32:33. Через кілька хвилин тренер «Київ-Баскета» знову просив хвилинну перерву, адже рахунок став — 36:42 на користь нашого клубу.  До завершення другої чверті ситуацію киян дещо поправив Олександр Мішула своїм триочковим  — 39:44.

Третя чверть лідера не змінила, хоча кияни вперто йшли вперед. На екваторі третьої 10-хвилинки перевага «Запоріжжя» була 11 балів – 45:56. Втім, всього через кілька хвилин триочкове влучання Мішули та вдалий середній від Мессі і ось уже на табло — 52:56. Тут вже тайм-аут знадобився Валерію Плеханову. Такий ривок киян став можливим через втому наших основних гравців, а повноцінної заміни на їхні позиції майже немає. Підсумок 3-ї чверті був дуже інтригуючим – 59:62.

У четвертій 10-хвилинці запоріжці трималися тільки на морально-вольових якостях основи команди. Головним героєм цього відрізку став капітан — Олександр Сізов, який в підсумку став кращим бомбардиром БК «Запоріжжя» із 19 очками. Та кияни невпинно наступали. Втомлені  запоріжці почали припускатися помилок. І на жаль збився приціл у головного снайпера команди Джоша Форчуна, що не дало змоги запоріжцям увійти у клатч матчу з більш впевненою перевагою. Зусиллями кращого снайпера матчу Владислава Коренюка та за допомоги Богдана Близнюка та Олександра Мішули «Київ-Баскету» все ж вдалося за дві хвилини до кінця матчу вперше за довгий час повести в рахунку — 77:76. Запоріжці ж ціною надзусиль змогли зупинити атаку киян, а самі за цей час пробили чотири штрафних кидки. На жаль один з них за 15 секунд до кінця основного часу не реалізував Віталій Мальчевський. За три секунди до кінця Владислав Коренюк зрівнює  рахунок – 79:79. В останній атаці Майк Кеффі був дуже близьким до того щоб принести команді перемогу, але не судилося. На команди чекав овертайм, перший у цьому сезоні для БК «Запоріжжя».

На жаль, сил на компенсовані 5 хвилин у запоріжців майже не залишилося. Лідери нашої команди – Мальчевський, Кеффі, Форчун, Сізов та Тихонов відіграли більше 35 хвилин майже без замін. За 12 секунд до кінця додаткового часу Віталій Мальчевський триочковим кидком зрівняв рахунок – 88:88. Але за секунду до завершення овертайму Богдан Близнюк заробив право на пробиття штрафних. Часу на відповідь у запоріжців не залишилося  —  мінімальна перемога БК «Київ-Баскет»  89:88.

Наступного тижня на команду Валерія Плеханова чекають ще два важких виїзних іспити — матчі проти «Харківських Соколів»  та «Дніпра» . А поквитатися за таку прикру поразку «Київ-Баскету»  у запоріжців буде можливість 31 березня, у чвертьфіналі Кубка України. Маємо надію, що за такої самовіддачі,  яка була сьогодні, наші баскетболісти матимуть шанс на вихід до півфіналу.

 

Прес-конференція після матчу «Київ-Баскет» — БК «Запоріжжя»

Рустам Рагімов, захисник БК «Запоріжжя»:

—   Багато помилок було. Швидше за все, це пов’язано з втомою. У нас важка гра в Тернополі була. Прикро програвати. Сподівалися на перемогу. Трохи не вистачило

Валерій Плеханов, головний тренер БК «Запоріжжя»:

— Своїми хлопцями пишаюся. З мінімальною ротацією ми билися до останнього. Віддали всі сили, які були. Був спокуса економити сили перед матчем з «Харківськими Соколами». Без Маяускаса нас і так залишилося не дуже багато. На жаль, молоді хлопці сьогодні не потрапили у гру. Таке теж буває. Тисне тягар відповідальності і вага команди суперника. Я розумів, що в овертаймі нам особливо нічого не світить. Дуже прикро, що ні відзахищалися в кінці основного часу. Але при цьому повторюю — я пишаюся своїми хлопцями. «Київ-Баскет» — удачі.

 

Прес-служба БК «Запоріжжя»