МФК «Металург» виступає за продовження чемпіонату в Першій лізі

Зібрання Ради ліг призвело до подальшої дискусії серед клубів ПФЛ стосовно продовження сезону в Першій лізі. Більшістю голосів було прийнято рішення зупинити змагання і шукати альтернативного рішення шляхом анкетування клубів. Далі публікуємо текст листа, надісланого сьогодні у ПФЛ щодо формули догравання сезону в Першій Лізі від МФК «Металург»:

«Керівництво МФК «Металург» висловлює своє незадоволення рішенням Ради ліг про дострокове завершення чемпіонату Першої ліги. При цьому наша позиція залишається чіткою – ми виступаємо за догравання чемпіонату. По-перше, при цьому зберігається чітке дотримання норм регламенту, по-друге, МФК «Металург» повністю виконує рекомендації, встановлені МОЗ та УАФ щодо тренувального процесу. Також наша команда прагне за спортивним принципом відстояти своє право залишитись у чемпіонаті Першої ліги.

Перед зібранням Ради ліг МФК «Металург» надсилав офіційного листа ПФЛ, де була озвучена наша позиція – віддати голос за повноцінне догравання чемпіонату. Також відбулася безпосередня розмова з директором ПФЛ Сергієм Макаровим, який пообіцяв врахувати наш голос до загального результату опитування. Але чомусь позицію нашого клубу керівництво ПФЛ проігнорувало. Звідси й випливає обурення нашого клубу і підсумками роботи Ради ліг, і ставленням до нашого клубу.

Згідно опитувальника, надісланого клубам ПФЛ про варіанти обміну між Першою, Другою лігою та ААФУ, ми обираємо варіант 2 (команди Першої ліги, що посіли тринадцяте та чотирнадцяте, п’ятнадцяте та шістнадцяте місця після 19-ти турів, залишаються в Першій лізі).

Якщо Рада Ліг прийняла рішення зупинити чемпіонат, доцільно було б анулювати поточні результати, адже попереду ще третина календарних матчів сезону. У гіршому випадку прийнятним з точки зору спортивного принципу може вважатись варіант 1, з перехідними матчами плей-офф між 15 і 16 командами Першої ліги та клубами Другої Ліги, що посіли треті місця у своїх групах».

 

Директор КП «МФК «Металург» Максим Лупашко дав розгорнутий коментар щодо подій останнього тижня в українській Першій Лізі, пояснивши позицію запорізького клубу

– На жаль, Рада ліг виявилася звичайноюформальністю, питання вже було вирішено ще до того, як всі зібралися. Нашу позицію я озвучив президенту ПФЛ Сергію Макарову, з ним розмовляв за день до конференції, потім ми відправили офіційноголиставід клубу, де чітко вказали, що ми підтримуємо догравання чемпіонату. Про це я говорив завжди – ми за спортивний принцип і вирішення питань виключно на футбольному полі. Не в кабінетах розмовляти – укого очок більше і кому це вигідно, а грати вфутбол. Ми стоїмо на своєму –догравати чемпіонат в будь-якому вигляді чи форматі, але догравати.

Те, що чемпіонат зупинили –поза всілякими спортивними принципами. Якщо деякі клуби не готові продовжувати Першу Лігу з якихось причин, можливо, футболісти хворіють або не вистачає коштів – скажіть про це відкрито, щоб питання вирішували ті, хто хоче грати. А вийшло так, що на словах ніби-то більшість говорили – ми за продовження змагань, а насправді, ті клуби, які в середині турнірної таблиці, або ж на верху, їх все влаштовує. Тепер вони просто вирішили заощадити і готуватися до наступного чемпіонату. Особисто нашу команду таке рішення ніяк не влаштовує.

Під час Ради ліг наш голос не врахували взагалі, хоча я особисто говорив з президентом ПФЛ. Зазвичай на Раду ліг просять приїжджати тільки перших осіб клубу, а як бачимо, там були далеко не перші особи від своїх клубів. До Ради ліг ми неодноразово контактували, були онлайн-конференції між представниками клубів ібільшість висловлювали бажання грати далі. Але це не так. Можна зрозуміти, що є клуби, яким і справді важко, ще й в такому становищі, коли процес зупинився на два місяці, утримувати клуб стало ще тяжче. Однак ви скажіть про це відкрито. Або не грайте, якщо у вас немає турнірної мотивації. Інші – нехай грають. Люди, які утримують клуби, вкладають у цю справу душу, відкрито заявляють про популяризацію футболу, раптом приймають рішення – продовжити перерву ще на три місяці. Де логіка? Хіба це турбота про гравців, якщо вони майже на рік залишаться без футболу?

Тому наша позиція чітка й принципова: ми хочемо грати у футбол, щоб дотримуватися спортивного духу змагань. Якщо ви зупиняєте чемпіонат, тоді й результати потрібно анулювати. Стосовно тих анкет, які ПФЛ направило у клуби, де пропонуються варіанти обміну між лігами. До речі, вислали їх на п’ятий день після Ради Ліг, в понеділок о 22:00, а зворотню відповідь чекали до середи. Логічно, що нас влаштовує другий варіант, де четвірка команд з нижньої частини турнірної таблиці нікуди не вилітають і ми готуємося до початку наступного сезону. Це у випадку якщо наш голос будуть враховувати. Більш-менш прийнятний варіант з матчами плей-офф, тому що зберігається хоч якийсь спортивний принцип.

Прикро, що своїм рішенням Рада ліг і керівники ПФЛ зводять нанівець кропітку роботу багатьох клубів, яка триває не один рік. Ми готові відстоювати свою участь у Першій Лізі на футбольному полі. Наше завдання на поточний сезон – залишитися в Першій Лізі. З наступного –планували робити суттєвий крок вперед і підтягуватися ближче до верхньої частини турнірної таблиці.

 

Прес-служба МФК «Металург»