Анна Касьянова: Потрібно виходити в сектор впевнено, і бути на голову вище, щоб не мати цих трьох очок!

Чемпіонка світу з багатоборства Анна Касьянова вперше виступила на національних змаганнях після тривалої перерви.
Цього літа Анна стартувала в Луцьку, але не змогла завершити програму через травму. Вчора на зимовому чемпіонаті України у приміщенні в Сумах, досвідчена спортсменка нарешті потішила своїм виступом вболівальників. Втім від п’єдесталу пошани Анну відділили прикрі три очки. Ми попросили Анну Касьянову прокоментувати свої повернення до змагань.

 

-Аню, давайте спочатку пригадаємо Ваш виступ в Таллінні. Напередодні Ви казали, що мрієте зробити п’ятиборство, як інші мріють пробігти марафон. Які були відчуття після естонського «марафону» ?
-Це для мене було перше п’ятиборство за п`ять років. Останнього разу робила його 2015 року. Були сумніви, адже наприкінці грудня я знов травмувалася. Січень, основний місяць, коли треба було прискорюватися, я пропустила. Тож ми до останнього не знали, чи поїду я в Таллінн, тому що боліла нога. Лише за тиждень вирішили все ж їхати. І сама здивувалася, як чудово там виступила! Навіть на стрибках у довжину, спроба 5.87 см не засмутила, штовхнула стопу до планки, тобто якраз ці 40 см мені не вистачило щоб там виграти. Але все одно були приємні відчуття, що я, по-перше, дійшла до кінця, а по-друге, виходжу на певний рівень. Звісно треба тепер підбивати розбіги, але ми були задоволені!
-Олексій теж став призером змагань в Таллінні, а сьогодні зранку припинив виступ у семиборстві на чемпіонаті України, зазначивши що складно робити два старти поспіль. А Вам тяжко було?
-Фізично я відійшла краще ніж Льоша, у мене ще й був день запасу, та й п’ятиборство це не семиборство – однозначно. Фізично не було складно, але мене вибили з колії стрибки у висоту. Льоша каже: «Ти така бліда з матів сходила, що я навіть злякався за тебе». У мене в кар’єрі дійсно різне бувало, але 1 м 66 см…. Я навіть ніколи таку висоту не стрибала. Я завжди починала 172-175 см, а тут вирішила підібрати розбіг, бо на тренуванні не стрибала. І от щось сталося, навіть не знаю що це було… 166 це одразу мінус 300 очок… втім зараз це вже не важливо. Я щаслива, що змогла дійти до кінця і навіть спробувала поборотися за третє місце, але трошки не вистачило.
І довжину я стрибнула 5.94 м, відчула що заступаю, почала скорочувати кроки, і стрибнула хоча б залікову спробу. Потім стала стрибати не потрапляти… Не знаю, поки відчуття як в тумані. Збила мене ця висота. Я навіть не могла налаштуватися ядро штовхати. Та потім врешті вирішила в будь-якому разі йти багатоборство до кінця, як тренування до літнього сезону. Не дивлячись на ці 3 очки, я задоволена. Важко виступати у багатоборстві, коли погано виступаєш. Хочеться зупинитися, здається що це нікому не потрібно , але мені потрібно, я виступила і я задоволена! Мені це вселяє оптимізм і надію що можна працювати.
Радію що травма ця потроху почала відходити, хоча знов, як і кожен сезон ми наступаємо на ті самі граблі – готуємось без масажиста. Це єдине, чого нам не вистачає в нашій підготовці. Бо коли виходиш на ці швидкості, вилазять всі ці травми, які у підсумку заважають виступати добре.
-Пам’ятаю ще після Олімпіади в Ріо Ви розповідали, що з кожним багатоборцем такого рівня працює команда ребілітологів.
-Це правда! А нам хоча б одного масажиста. Ми дуже вдячні за те, що нам дають можливість проводити збори за кордоном, але ми не можемо собі дозволити за свій рахунок везти ще й масажиста. Я дуже сподіваюся, що цього року у нас будуть збори зі спритерами, їде команда наша в Португалію, і дай Боже цього сезону в нас вийде потрапити на відновлювальні процедури, і все буде добре. Наприкінці квітня стартує перше моє семиборство з 2016 року.
-Маєте намір відбиратися в Токіо?
-Будемо намагатися потрапити в рейтинг. Але там складний відбір, буде лише 24 учасники зі всього світу. Іноді жартома кажу, що легше буде мені відібратися на бар’єрний біг чи в естафету 4х400. Втім треба робити свою справу і бути на голову вище, щоб не було цих трьох очок, не було такої висоти, треба впевнено виходити в сектор. Зараз поки не вневнена, це очевидно, тож результат закономірний.
Олена Назаренко, Федерація легкої атлетики Запорізької області
фото Timing Events