Запорізькі легкоатлети завершили рік в числі національних лідерів, і з прицілом на Токіо-2020

Федерація легкої атлетики Запорізької області підбиває підсумки передолімпійського року. Він був успішним для представників «королеви спорту» — в 2019-му запорізькі спортсмени були представлені на всіх головних легкоатлетичних стартах планети. Запорожці виступали на чемпіонаті світу і чемпіонатах Європи серед дорослих, молоді та юніорів, чемпіонаті світу з естафетного бігу, Європейських Іграх, Всесвітній Універсіаді, Всесвітніх Іграх військовослужбовців, різних міжнародних турнірах і були серед лідерів на всіх національних змаганнях.

Передолімпійський, 2019 й рік, дає надії запорізьким легкоатлетам. Так, переможницею Європейських Ігор стала метальниця списа Анна Гацько-Федусова, чемпіонкою Всесвітньої літньої Універсіади і фіналісткою чемпіонату світу, виконавши Олімпійський норматив, була Катерина Климюк (естафета 4х400 м, біг 400 м). Разом з Катериною в фіналі Командного чемпіонату Європи виступала в естафеті Анастасія Бризгіна, яка також була фіналісткою молодіжного чемпіонату Європи. Крім того обидві бігунки стали призерами Всесвітніх Ігор військовослужбовців, і неодноразово підтверджували клас на національних змаганнях. Вікторія Ратникова (біг 100, 200 м, естафета 4х100м) в цьому сезоні зібрала золоті медалі трьох чемпіонатів України, виступила на молодіжному та командному чемпіонатах Європи та Всесвітніх Іграх військовослужбовців.

Стрибунка в довжину Єлизавета Бабій стала фіналісткою молодіжного чемпіонату Європи, і завершила рік у статусі лідера національного молодіжного рейтингу в потрійному стрибку. Микита Барабанов (біг 400 м, естафета 4х400 м), був фіналістом юніорського чемпіонату Европи та виконав норматив Майстра спорту України. Лідирують в національному рейтингу легкоатлетів за підсумками року досвідчений багатоборець Олексій Касьянов і метальник списа Юрій Кушнірук, які 2019 го теж успішно виступали на національних і міжнародних стартах. Всі ці спортсмени за підсумками сезону входять в топ-3 національного рейтингу в своїх видах.

Відзначимо, що історія легкої атлетики в нашому регіоні тісно пов’язана з металургійним комбінатом «Запоріжсталь». Останні шість років співпраця виражається в іменні стипендії, які підприємство виплачує флагманів запорізької легкої атлетики протягом року.

— Ця традиція з’явилася в 2013 році, з ініціативи керівництва комбінату «Запоріжсталь», — розповідає директор СК «Металург» Володимир Ямщиков, — за цей час більше двох десятків провідних легкоатлетів Запоріжжя, які представляли Україну на чемпіонатах Європи, світу та Олімпійських Іграх, отримували стипендії від «Запоріжсталі». Підприємство системно підтримує різні види спорту, але за кількістю іменних стипендій серед них лідирують саме представники легкої атлетики. Це пояснюється давньою історією співпраці комбінату і федерації легкої атлетики, а також високими результатами представників цього виду спорту. Ще жодна Олімпіада не проходила без участі запорізьких легкоатлетів!

2019-го комбінат «Запоріжсталь» щомісяця виплачував стипендії сімом лідерам запорізької легкої атлетики. Всього ж за період існування цієї програми, системну підтримку металургійного підприємства отримали близько двох десятків легкоатлетів. Серед них — призери Олімпійських Ігор в естафеті Марія Ремінь і Олеся Повх, чемпіонка світу в семиборстві Ганна Касьянова, бронзовий призер чемпіонату світу в десятиборстві Олексій Касьянов, чемпіонка Юнацьких Олімпійських Ігор в стрибках в довжину Єлизавета Бабій, рекордсменка України в метанні списа Анна Гацько-Федусова і багато інших.