У Запоріжжі провели вечір пам’яті на честь 60-річниці із Дня народження Володимира Ященка

 

У запорізькому обласному центрі молоді пройшов захід, присвячений пам’яті рекордсмена світу та Європи в стрибках у висоту, заслуженого майстра спорту Володимира Ященка, нашого земляка, який був визнаним кращим спортсменом планети!

Минулого року з нагоди 40-річчя рекордного стрибка Володимира Ященка було встановлено перший пам’ятний знак – меморіальну дошку на будівлі палацу спорту ЗТР. А цьогоріч вперше за багато років за ініціативи журналістки ТРК «Алекс» Ганни Клименко, підтримки Управління молоді та спорту Запорізької облдержадміністрації, Запорізької обласної федерації легкої атлетики і обласного відділення НОК України, в день народження Володимира Ященка, відбулася зустріч пам’яті видатного спортсмена.

12 січня  Заслуженому майстру спорту СРСР, світовому рекордсмену та справжньому генію стрибків у висоту мало б виповнитися 60. Та отримана  травма  хрестоподібних зв’язок на не значних змаганнях зіграла рокову роль у житті запорізького стрибуна у висоту Володимира Ященка.  Кілька операцій, тривале відновлення, але марно, рекордних позначок він так і не зможе встановити. Травма для зірки світової величини виявилась не лише фізичною, а й психологічною. Ім’я  Володимира Ященка зникло з протоколів спортивних змагань за рік до Олімпійських ігор, Володі пророкували визначне спортивне майбутнє.  Проте ніхто не знав, що Яша, як його називали близькі та друзів піде з життя у фактичному повному забутті у віці всього 40-ка років. Після смерті легкоатлета, його постать ніби загубилася у спортивній хроніці та саме такі заходи, певні організатори, мають виправити цю прикрість.

Вшанувати пам’ять та згадати Володимира Ященка, прийшли його близькі друзі, колеги, підростаюче покоління легкоатлетів та всі ті, кого так чи інакше вразила та водночас розчулила історія геніального спортсмена. Аудиторії було запропоновано переглянути фільм про Володимира Ященка, який кілька місяців тому був визнаний в НОК України кращим в номінації «Особистіть у спорті», а саму авторку, Анну Клименко відзначено за кращу авторську роботу. Щоправда, тепер стрічка вийшла більш розлогою та доповненою записом інтерв’ю, рідкими кадрами, тощо. В затишному колі, протягом декількох годин згадували яскраві віхи зі спортивного життя видатного запоріжця. Також усім присутнім по завершенню зустрічі вручили пам’ятні подарунки від обласного відділення НОК України.

Відзначимо, що після відкриття відреконструйованого легкоатлетичного Манежу у Запоріжжі мають поновитися змагання на честь Володимира Ященка. Проводитимуть турнір його і у Синельниково.