БК «Запоріжжя» йде на перерву в чемпіонаті у статусі лідера

У домашньому матчі запоріжці зуміли реваншуватися за поразку у першому колі від «Київ-Баскета»

 

БК «Запоріжжя» — «Київ-Баскет» 88:82 (22:22 23:24 21:18 22:18)

«Запоріжжя»: Холтон (21 + 6 підбирань + 5 передач), Кондраков (10 + 4 передачі — 6 втрат), Мироненко (8), Хілл (19 + 15 підбирань + 4 перехоплення), Преслі (11 + 8 підбирань) — старт; Овдєєнко (3), Тарасенко (2 + 5 підбирань), Трент (14 + 5 підбирань + 4 передачі + 3 перехоплення).

Головний тренер: Валерій Плеханов.

«Київ-Баскет»: Крік (22 + 6 підбирань + 5 передач — 4 втрати), Луценко (5), Крутоус (17 + 7 передач), Сандул (4 + 5 підбирань), Мангано (15 + 6 підбирань + 5 блок-шотів ) — старт; Челован (6 + 5 підбирань), Носков (0 + 4 підбирання), Петров (13), Горобченко, Подковиров.

Головний тренер: Євген Мурзін.

 

Запоріжці у матчі з «Київ-Баскетом» не могли розраховувати на двох своїх гравців – через хворобу у лазареті залишилися Антон Буц і Максим Теряник. На відміну від господарів, які два дні тому зустрічалися з «Черкаськими Мавпами», столичний клуб мав повноцінний тиждень підготовки до зустрічі із запоржцями, тому на старті саме кияни виглядали свіжішими. Завдяки впевненій грі на підбираннях вони домоглися подвійної переваги – 8:16. Валерій Плеханов дочекався медіа тайм-ауту, після якого його команда організувала кілька перехоплень, налагодила взаємодію в захисті та швидко нівелювала відставання. Як підсумок, у стартовій чверті нічия – 22:22.

 

У другому ігровому відрізку запорожці продовжували застосовувати пресинг, примушуючи суперника помилятися. Тільки завдяки тому, що господарі знову невдало «пробивали» штрафні, перевага в рахунку зберігалася за «Київ-Баскетом» – 45:46. Команда Валерія Плеханова виглядала дуже зарядженою на кидок і боротьбу під кільцем, що позначалося на цифрах: 44 атаки у запоріжців проти 28 у гостей та начисто виграний підбір на чужому щиті 19/6.

 

Але не завжди жага боротьби приносила результат. Так, третя чверть розпочалася зовсім не за сценарієм Валерія Плеханова. Його команда пропустила ривок 0:5, а потім відпустила киян у рахунку – 47:55. У цей момент самовіддано проявив себе новачок «Запоріжжя» Джервон Пресслі, разом із Кіндаллом Хілломом вони “підчищали” більшість підбирань на обох щитах. Після дального влучання Андрія Мироненка глядачі у палаці спорту «Юність» вибухнули з новою енергією, відчувши можливість допомогти улюбленій команді зробити переворот. Баскетболісти «Запоріжжя» спіймали кураж, демонструючи несамовите бажання. На останніх секундах чверті Хілл реалізував «трьоху», встановивши незначну господарів перед заключною чвертю – 66:64.

 

Вирішальні 10 хвилин подарували ще більше емоцій для вболівальників. Хілл і Пресслі продовжували битися під кільцем, часом збираючи по два підбирання на чужому щиті в одній атаці. Дуже своєчасно підключилися Майкл Холтон і Андрій Мироненко. Кожне влучання у ворожий кошик викликало бурю емоцій глядачів у залі. Команда Валерія Плеханова на куражі проводила заключний відрізок, встановивши новий рекорд сезону за підбираннями на чужому кільці – 35. Холтон вміло розпоряджався організацією атак на останніх хвилинах, а от Малік Трент ледве не повернув інтригу своїми втратами. Моріс Крік скористався передачами від суперника, наблизивши свою команду на відстань чотирьох балів. Але більшого запоріжці гостям не дозволили. Перемога команди Валерія Плеханова – 88:82. Надпотужний дабл-дабл у матчі оформив Кіндалл Хілл – 19 очок та 15 підбирань.

 

Завдяки реваншу над «Київ-Баскетом» запорожці повернули собі лідерство у Суперлізі Парі-Матч. Наступні ігри в чемпіонаті наша команда проведе знову в Палаці Спорту «Юність» 7 грудня з южненським «Хіміком» та 9 грудня з «Одесою». А поки у всіх любителів баскетболу є можливість відвідати поєдинок збірної України, яка 29 листопада у Запоріжжі приймає чемпіонів Європи – словенців.

 

Станіслав Овдєєнко, капітан БК «Запоріжжя»:

 

— Ця дуже важлива перемога. Минулу гру ми, можна сказати, самі віддали. Треба було реабілітуватися. Бажання було на найвищому рівні. Дуже велика кількість підбирань говорить про те, що ми хотіли битися. По ходу гри були злети і падіння, але саме у четвертій чверті наша захист і пресинг подіяли. Ми змогли відірватися. Страсний захист даа нам перевагу в кінці і перемогли.

 

Валерій Плеханов, головний тренер БК «Запоріжжя»:

— Такі ігри подобаються глядачам, але не тренерам. Сказати, що я не задоволений, значить нічого не сказати. Задоволений результатом, але не якістю гри. Хоча ми дуже хотіли. Встановлено новий рекорд підбирань на чужому щиті — 35. Першу гру з «Київ-Баскет» ми програли десь  23-24 підборання. Сьогодні різниця 55-43 в нашу користь. Ми зробили висновки і в цьому компоненті зробили великий крок вперед. Що стосується негативних моментів — точність штрафних 18/36. Забивай хоча б 70% штрафних й різниця в рахунку була б 20 очок задовго до фінальної сирени, не було б нервування. Я можу пояснити цей відсоток. Як тільки ми починаємо грати агресивно, пульс хлопців сильно підвищується. На тренуваннях ми робимо ці кидки не на потрібному пульсі. Є над чим подумати і над чим працювати.

 

У будь-якому випадку, найгірша перемога краще самої красивої поразки. У нас три тижні відпочинку. Була ідея вийти на стадіон, але в зв’язку з тим, що похолодало, ми змінили плани. Післязавтра починаємо працювати в залі, але баскетбол у нас буде один раз в день. Весь інший час — степ-аеробіка та тренажерний зал. Так буде два тижні. На третьому тижні починаємо готуватися безпосередньо до ігор проти БК «Одеса» та «Хіміка». Спробуємо за два тижні витягнути фізичну форму. Через неї ми програли МБК «Миколаїв» і дали слабину в Дніпрі. Позавчора теж було б легше, якби було більше фізики.

 

Сьогодні не вистачало Антона Буца. Він уже другий тиждень лежить з важким грипом. У суперника чотири великих гравці і важко грати в таких обставинах. Приємно, що Пресслі закрив цю позицію і зіграв досить впевнено. Нам не забивають з цієї позиції і при цьому Пресслі ще не набрав оптимальних кондицій. Йому не вистачало практики. Ми першим колом задрали планку вимог до себе. Але я говорив, що ми не були записними фаворитами і поки ними не є. Так, зібрали конкурентоспроможний склад, але об’єктивно ми далекі від того, до чого хочемо прагнути. Ми прагнемо працювати і бути нагорі, але поки ми ще не там.

 

Нам важко порівнюватися з такими командами, як «Дніпро» і «Черкаські Мавпи», які будуть дуже сильними, коли повернутись Конєв і Липовцев. Плюс, я так розумію, після пертурбацій в БК «Одеса» з’явиться новий легіонер, два українця ще когось посилять. Чемпіонат продовжує бути дуже цікавим. Для глядачів — це добре, але для тренерського складу в середині сезону — не дуже. Приємно грати в такій обстановці. Я думав, що після позавчорашнього поразки люди не прийдуть. Приємно, що дуже тепло відгукуються і конструктивно критикують. До Нового року у нас буде чергове відкрите тренування, ну а поки підемо працювати.
Прес-служба БК «Запоріжжя»