БК «Запоріжжя» виборює вольову перемогу в Одесі

Запоріжці билися до останньої секунди і здобули неймовірну перемогу в Одесі

 

«Одеса» – «Запоріжжя» 94:97 (29:26, 23:26, 14:15, 28:30)

«Одеса»: Вітолс (8 + 3 перехоплення – 5 втрат), Прокопенко (4 + 4 передачі), Бєліков (22 + 3 перехоплення), Хелманіс (14 + 4 передачі), Тищенко (4 + 7 підбирань) – старт; Щепкін (23), Пустозвонов (8), Шеляковс (9 + 7 підбирань), Ткачук (2 + 7 передач), Р. Кривич

Головний тренер: Олег Юшкін

«Запоріжжя»: Холтон (23 + 4 передачі + 3 перехоплення), Кондраков (10), Мироненко (3), Хілл (19 + 8 підбирань), Буц (2) – старт; Трент (23 + 4 перехвата – 5 втрат), Тарасенко, Овдєєнко (13), Анісімов (4 + 2 блок-шота)

В.о. головного тренера: Дмитро Щіглинський

 

Одразу варто зазначити, що в Одесі разом з командою не було головного тренера «Запоріжжя» Валерія Плеханова. Тому гравці намагалися зробити все можливе і неможливе, щоб підтримати свого наставника позитивним результатом. На старті гри дальніми влучаннями Юрія Кондракова та Андрія Мироненка гості показали свої амбітні наміри. Згодом Валерій Анісімов здобув максимальні для «Запоріжжя» «+6» у чверті, що неабияк розлютило господарів. Швидко взявся за справу кращий бомбардир «Одеси» Олександр Бєліков. Його 10 очок суттєво допомогли команді Олега Юшкіна вирівняти становище. Ернесто Ткачук активно постачав партнерів передачами, записавши на свій рахунок чотири асисти ще в стартовій чверті. Одесити виграли відрізок – 29:26, а проблем запоріжцям додавали фоли: три в Антона Буца та два у Валерія Анісімова.

У другій чверті боротьба на майданчику розпалилася ще більше. Лідер постійно змінювався. Четвертий фол для Антона Буца змушував гостей грати частіше «смол болл», але за рахунок командних дій вони все одно не поступалися більш потужній передній лінії одеситів. У показнику підбирань команди мали приблизно рівні цифри, які простежувалися й на табло. Малік Трент та Олексій Щепкін обмінялися результативними атаками на останній хвилині, зафіксувавши нічию за підсумком першої половини гри – 52:52.

 

Абсолютно рівною була гра й після великої перерви. Холтон і Трент помітно додали в агресії під час проходів, що спонукало суперника до фолів. Так, на фол-трабл вдалося «посадити» Олексія Щепкіна. У третій чверті запоріжці зупинили ще одного снайпера «Одеси» – Олександра Бєлікова. Капітан взагалі не зумів набрати жодного очка протягом 10-хвилинки, маючи здобуток першої половини – 17. Гості зберігали мінімальну різницю у рахунку – 66:67, показавши ще кращу гру «у фарбі».

За такого сценарію було зрозуміло, що все вирішуватимуть останні хвилини, а можливо і секунди. Так воно й сталося. Заключна чверть розпочалася із п’ятого фолу для Антона Буца. Запоріжці були змушені догравати поєдинок вузькою ротацією, до того ж одесити вирвалися вперед – 78:74. Дмитро Щіглинський взяв тайм-аут, після якого команда зробила важливий ривок. Миттєвий трьохочковий Станіслава Овдєєнка та енд ван Кіндалла Хілла вкотре у матчі змінили лідера. Гості спіймали кураж і за три хвилини до завершення гри отримали солідні для такого протистояння 92:85 на свою користь.

Але суперник не втрачав надії. Олексій Щепкін набрав п’ять очок поспіль та заново розпалив інтригу – 92:94. Дуже своєчасним у цей момент стало влучання Майкла Холтона, який видав неймовірну заключну чверть. Все вирішувалося в останні 30 секунд ігрового часу. Баскетболісти «Запоріжжя» вели 96:94 і Малік Трент зумів знайти на собі фол, хоча й влучив лише один кидок. Останній шанс перевести гру в овертайм втратив Марцис Вітолс. Кіндалл Хілл виграв підбирання, а вся запорізька команда свій черговий двобій у Суперлізі Парі-Матч.

У важкі години для свого головного тренера, запоріжці зуміли об’єднатися і вирвати важку перемогу заради свого наставника і виграли шостий із семи поєдинків чемпіонату і справедливо фінішували на самій вершині турнірної таблиці за підсумком першого кола Суперліги Парі-Матч.

Післяматчеві коментарі капітана БК «Запоріжжя» Станіслава Овдєєнка та тренера БК «Запоріжжя» Дмитра Щіглинського

 

Cтаніслав Овдєєнко, капітан БК «Запоріжжя»:
— Відчуваю велику радість, що наша наполеглива праця на тренуваннях дає дуже серйозні плоди. Є відчуття великого задоволення, що ми були сьогодні хорошою командою. Не просто американці і українці, як кажуть зараз. Ми були саме командою. Я хочу закликати хлопців, щоб вони продовжували так само бути командою. Тільки за таких умов ми можемо досягти чогось великого в цьому сезоні. 37 з 57 кидків зробили американці? Ми настільки втомилися від програшів в минулому сезоні. Кожен повинен зрозуміти, що особиста статистика не важлива, а важливий результат команди. Якщо хтось відчуває впевненість, то повинен брати ініціативу на себе і показувати це на майданчику. Тільки неегоїстичний підхід може створити команду. Мені хочеться, щоб такий підхід зберігся до кінця сезону. Ніяких ревнощів до американців з приводу кидків абсолютно немає.
Дмитро Щіглинській, тренер БК «Запоріжжя»:
— Керівництво БК «Запоріжжя» зі скорботою повідомляє, що у нашого головного тренера відбулося сімейне горе. Ми все приносимо йому свої співчуття. Ще хотілося б відзначити, що саме ця перемога присвячена Валерію Миколайовичу Плеханову. Я в роздягальні сказав, що ми повинні об’єднатися і вшанувати цією перемогою пам’ять отця Валерія Плеханова. БК «Одеса» — хороша команда, яка грає дуже швидко, вболівальники женуть їх вперед. Коли ми виходили на майданчик, то розуміли, що потрібно показати кращу версію себе для перемоги. Так, було багато помилок, але ми в цьому морі бушують емоцій виявилися кращими. Це радує.
— 13 передач команди за гру … Це ваша стратегія?
— Абсолютно ні. Є кілька моментів статистики по грі, які мені дуже не подобаються. Один з них — різниця в асистах. Я брав тайм-аути, намагався сказати хлопцям, що потрібно більше руху м’яча. Десь вийшло, десь ні, але статистика показує, що ми можемо додавати в цьому компоненті. Команда БК «Одеса» дуже мобільна, дуже добре біжить. У нас є недоліки. Є над чим працювати. Ми на цьому не зупинимося. Завтра вже забудемо про цю перемогу і рухатимося далі.
Прес-служба БК «Запоріжжя»