Головний тренер БК «Запоріжжя»Валерій Плеханов: Американців обирав особисто та дуже ретельно

 

БК «Запоріжжя» продовжує підготовку до сезону у рідному місті. За словами головного тренера команди, бажання його підопічних тренуватися свідчить про те, що вони хочуть якнайшвидше забути невдачі минулого сезону і вирішувати у прийдешньому чемпіонаті вищі завдання.

 

— Грати у великому залі і збирати велику аудиторію можна лише коли граєш кожну гру на перемогу, незалежно від суперника. Відповідно, комплектація залежала від двох позицій – фінансові можливості і бажання боротися за найвищі місця. Плюс у нас є боржок перед своїми вболівальниками за минулий сезон. Тому ми і комплектацію розпочали раніше, і підготовку до сезону розпочали ще 31-го липня. Відтоді працюємо у режимі дворазових тренувань на день. Перші два з половиною тижня працювали на стадіоні, закладали фундамент, зараз окрім тренажерного залу маємо два тренування у залі. Поки що ми тренуємося у своєму старому залі, а з першого вересня заходимо до нового залу «Юність». Сьогодні приїздить другий легіонер Майкл Холтон. Якщо ми встигнемо його обстежити, почне тренуватися з 28-го серпня. А 30-го серпня ми очікуємо на останнє наше придбання – Джохада Томаса. Єдине, що йому пару днів треба буде дати на відновлення, бо якщо Холтон летить з Німеччини і йому не потрібна акліматизація, то у Томаса – дуже важкий переліт, через Стамбул, зі зміною часових поясів. Тому, звісно, йому доведеться дати певний час на відновлення. Хочу сказати добрі слова на адресу тих хлопців, які зараз перебувають у команді. Такого бажання давно я не бачив. Дійсно, усі хочуть реабілітуватися. Усі хочуть довести – минулий сезон це те, про що треба забути, а що стосується нового сезону, дуже хочеться виглядати гідно. Виходячи з цього і працюємо.

— Придбання американських легіонерів були зроблені безпосередньо за Вашої участі?

— Не просто за моєї участі, я обирав кожного, ретельно. Скажу більше – місяць постійних недосипів, здебільшого спілкування з агентами відбувається вночі. І відеоперегляди також. Бо вдень ти у залі, на стадіоні, на тренуваннях, індивідуальних заняттях. То ж час на підбирання легіонерів було здебільшого вночі. Зараз, дякуючи Богові, може буде можливість виспатися. А що стосується легіонерів – обирав кожного, дуже сподіваюся, що не помилився. Дуже розраховував, що взяли тих хлопців, які будуть сумісні не лише один з одним, а й з тими українськими виконавцями, які є у нашому розпорядженні. Ну а час покаже. Поки що з того, що я бачу – з нами вже два тижні тренується Кіндалл Хілл, ставлення до справи радує, подивимося, як воно буде в іграх.

— Скільки спарингів запланували перед сезоном?

— 28-го серпня зіграємо перший спаринг з нашою першоліговою командою. Потім у нас чотири гри – з представниками Вищої Ліги. 3-4 вересня до нас у великий зал завітають «Харківські Соколи». А 7-8 вересня — «Золотий Вєк». Після цього відіграємо традиційний домашній турнір Гаврилова (14-16 вересня). І за тиждень потому ми змагатимемося на турнірі у Харкові, нам обіцяють у суперниках команди з Білорусі, Росії. То ж на мій погляд, також буде цікаво. Отже – 10-11 ігор у нас заплановано. Тим більше, на нашому турнірі заплановані «Хімік», «Динамо-Одеса», харківський «Політехнік». Усі ці команди – представники Суперліги. Думаю, награтися ми встигнемо. І налагодити якісь зв’язки також. А зараз завдання – функціональна готовність і ази – ази наших систем підстраховок, систем захисту, звісно, індивідуальна робота над нападом. Без цього у сучасному баскетболі нічого не виходить. Хочемо дещо прискорити нашу гру, як вийде – побачимо. Для того, щоб скласти повну картинку, треба дочекатися двох наших американців і коли ми вже будемо в одному човні, коли вони усі будуть на виду, тоді можна буде робити якісь прогнози. Повторюся, хочеться, як кажуть «потрапити» в легіонерів, не помилитися ніде.

— Минулого сезону чимало фахівців розповідаючи про те, що у Суперлізі кожний може обіграти кожного, наводили насамперед приклад перемогу Запоріжжя над Дніпром. Ви і у цьому чемпіонаті налаштовані бути грозою авторитетів, чи спробуєте замахнутися на щось більше?

— Завдання, звісно, стоять більш високі. Не можна казати, що минулого сезону ми не хотіли. У 17-18 матчах ми поступилися з різницею менше ніж 7 очок. Тобто нам бракувало джокера, лідера, людини яка на останніх секундах просто не віддасть нікому м’яча, чи навпаки віддасть. Зараз хочеться вірити, що досвідчені гравці, а Холтон у нас досвідчений гравець, я його давно знаю, він діє на позиції розігруючого, я дуже розраховую на те, що його візаві Максим Теряник, який дуже гідно виглядає на зборах, складе йому гідну конкуренцію за місце у складі і ротація буде широкою. А що стосується вашого запитання, звичачайно хотілося б з першого туру грати на високому рівні. Щоб на нас дивилися не як на андердогів, які можуть обіграти сильну команду, а як на команду, яка в принципі може обіграти і обігрує. Пасти задніх і грати за нижчі місця дуже не хотілося б. Хоча у Суперлізі змагатимуться вісім команд, усі приблизно рівні. Явного такого фаворита не назвав би, хіба що Черкаси, вони зберегли кістяк команди, і американця придбали сильного. Він напевно найвідоміший з тих, хто зараз є. І я знаю, що робота на трансферному ринку триває. І «Дніпро» не мовчить. Так, напевно дві команди, принаймні на папері, дещо сильніші. Але решта шість команд – сказати, що хтось з них сильніший чи слабший, я б не наважився. І у цьому будь-яка команда зможе обіграти будь-яку.

— Київ у Суперлізі представлятиме замість «Будівельника» нова команда «Київ-Баскет». Від неї не очікуєте небезпеки?

— Небезпеку очікую від будь-якої команди. Повторюся, усі вісім команд приблизно рівні. Я чому виокремив «Черкаські Мавпи» і «Дніпро», поставив їх трохи вище за інші? Бо і у тих, і у тих збережено склад. А відтак є ігрові зв’язки. Що стосується «Київ-Баскета» – Євген Мурзін з більшістю тих хлопців, кого запросив до команди, працював, але у такому складі не працював. І створення у будь-якому разі будь-якого клубу, навіть на базі іншого, передбачає певний вхід у сезон. Звісно, від них йтиме небезпека, звісно, там досвідчекні гравці. Ряд гравців кандидати до національної збірної, дуже сильні легіонери, Але, я усе ж таки вважаю, що Дніпро і Черкаси на даний момент сильніші.

 

Пресс-служба БК «Запоріжжя»