На Олімпіаді в Парижі Запорізьку область представлять двоє спортсменів — такого в історії ще не було

З 26 липня по 11 серпня в Парижі відбудуться XXXIII  літні Олімпійські Ігри. Україну на змаганнях представить найменша кількість спортсменів, за всю історію — 140 атлетів.

Свій антирекорд має і Запорізька область — в олімпійській збірній лише двоє представників регіону. Такого в історії запорізького спорту ще не було!

Для порівняння на ОІ в Пекіні-2008 запоріжців було чотирнадцять, в Лондоні-2012 — тринадцять, у Ріо-де-Жанейро 2016 мали одинадцять представників, а у Токіо-2021 — вісім.

В Парижі 2024 у змаганнях зі стрибків у воду честь України захищатиме Вікторія Кесарь — досвідчена атлетка вдруге в кар’єрі змагатиметься на Олімпіаді. У Франції Вікторія побореться за медалі в індивідуальних і синхронних стрибках на трампліні 3 метри.

У греко-римській боротьбі вболіваємо за срібного призера попередньої Олімпіади в Токіо — Парвіза Насібова. Цього разу він представляє не лише Запорізьку, а й Рівненську області. Парвіз побореться за олімпійські медалі у вазі 67 кг.

Додамо, що дебютуватиме в Олімпійському Парижі і ще один вихованець запорізького спорту — гімнаст Радомир Стельмах, однак захищатиме честь Луганщини. Юнак виступатиме у командних змаганнях зі спортивної гімнастики.

У змаганнях з легкої атлетики вдруге в кар’єрі буде захишати честь України Михайло Кохан. Метальник молота народився, і починав свою спортивну кар’єру у Запоріжжі, а нині представляє Днепропетровську область.

Цікаво, що на початку цього року шістнадцять представників регіону були у складі кандидатів на участь в Олімпіаді, на жаль подолати відбір вдалося лише двом.

Нагадаємо, за історію незалежності України, Запоріжці назбирали на Олімпіадах 21 медаль — 5 срібних і 16 бронзових.

Найбільшу кількість маємо у гандболі — 8. Ще 4  — у легкій атлетиці, 3 — у греко-римській боротьбі, 2 — у стрибках у воду,  та по одній у художній гімнастиці, плаванні, боксі, спортивній гімнастиці.

Олена Назаренко, “ЗА!спорт”

Олимпийская арифметика: сколько медалей принесли Украине запорожские спортсмены